Spiel 2022 Ronald verslag deel 1

Geschreven door Ronald Hoekstra

Spiel 2022 zit er weer op. Zo'n 147.000 bezoekers bezochten de beurs. Dat is aanzienlijk minder dan het topjaar 2019, waarin meer dan 200.000 bezoekers kwamen, maar toch alweer veel meer dan de 93.000 van de editie van 2021. Omdat de nieuwe richtlijnen van de Duitse deelstaat pas laat bekend zouden worden gemaakt, was er ruim van tevoren het besluit genomen dat iedereen een medisch mondkapje moest dragen. Dat zal ook een deel van de bezoekers ervan hebben weerhouden om te komen. Iedereen hield zich, voor zover mij bekend, prima aan deze mondkapjesplicht, al had lang niet iedereen een medisch mondkapje op.

De hallen 1, 2 en 3 waren zoals gewoonlijk gevuld met de grote bekende uitgevers, terwijl aan de andere kant van de galeria de hallen 4, 5 en 6 waren gevuld met voornamelijk kleinere uitgevers. De galeria was gevuld met grote kinderattracties en foodtrucks. Hal 7 en 8 waren leeg, maar in hal 7 kon je elke dag rond 15:00u een grote hoeveelheid mensen met bordjes rond zien lopen. Via BoardGameGeek kon je voor de beurs je tweedehands spellen aanbieden en deze bij Spiel uitwisselen. Dat scheelt verzendkosten, zeker als de ruil met spelers uit andere landen plaatsvindt. Er werden leuke handeltjes gesloten.

De beurs begon op woensdag met een persconferentie. Daarna was er voor de pers de gelegenheid een groot deel van de nieuwe spellen te bekijken in een toonzaal. Op de beursvloer werd nog hard gewerkt aan de stands. Ongeveer 980 standhouders uit maar liefst 56 landen zouden aanwezig zijn. Naar schatting 1.800 nieuwe titels zouden beschikbaar zijn voor de bezoekers. Onder andere door de stakingen in de haven van Hamburg moesten sommige uitgevers hun klanten helaas teleurstellen.

De organisatie heeft daarnaast voor een officiële Spiel app gezorgd met daarin (bijna) alle nieuwe titels en een overzicht van de hallen en de stands. Je kunt favoriete spellen aanvinken en direct op de plattegrond zien waar deze te vinden zijn.

In de eerste 8 maanden van 2022 is de omzet voor spellen en puzzels in Duitsland ongeveer 7% gedaald, maar vergeleken met 2019 nog duidelijk ruim in de plus. Rond de komende feestdagen wordt weer een stijging verwacht. De laatste twee jaren ondervindt de branche problemen in het leveringstraject. Zowel de capaciteit in de havens en de containers vormen een probleem, maar ook de stijging in kosten van papier en energie speelt daarin mee. De prijzen van de spellen stijgen daarin mee, hoewel het prijsniveau in Duitsland nog altijd lager is dan in de omringende Europese landen.

Als trend in de spellen werd de natuur gezien: spellen over dieren en het milieu. Ook werd er in tijdens de persconferentie aandacht geschonken een de Deutscher Spiele Preis. Winnaar in 2022 is Ark Nova, gevolgd door Cascadia en Dune Imperium. Verder werden de genomineerden voor InnoSpiel in het zonnetje gezet, de spellenprijs voor innovatieve spellen: Wonder Book van Abacus, Hey Yo van Oink Games en Echoes van Ravensburger. De winnaar werd bekend gemaakt: Hey Yo van de Japanse auteur Takashi Saito. Er was een tolk nodig om met hem te kunnen praten. In dit coöperatieve spel moeten de spelers kaarten op een geluidsspoor spelen op het ritme van een apparaatje dat is bijgevoegd. Je moet dus snel een kaart uit je hand kunnen kiezen.

Winnaar Takashi Saito voor het spel Hey Yo

Daarna was het tijd voor een rondje door de toonzaal en over de beursvloer, waar nog hard werd gewerkt.