Ravensburger

Uitgeverinformatie

Naam Ravensburger

Adres Spaceshuttle 50, Amersfoort

Postbus Postbus 289, 3800 AG Amersfoort

Telefoon 033-4611445

Fax 033-4618145

E-mail info@ravensburger.nl

Website http://www.ravensburger.nl

Gekoppeld aan Alea

Omschrijving

De oprichter van het bedrijf is Otto Robert Maier en hij nam alleen genoegen met de beste kwaliteit. Zijn kleinkinderen en andere opvolgers hebben dit principe gelukkig hoog gehouden. Zelfs vandaag de dag houdt het bedrijf vast aan zijn principes. In eerste instantie werden er niet alleen spellen uitgegeven. Ook werden er verscheidene kinderboeken, instructieboeken, afbeeldingboeken en dergelijke uitgebracht. Dit vormde de solide financiële basis van het bedrijf. In 1883 werd het eerste (handgemaakte) spel uitgebracht: "Journey around the world". Dit spel was gebaseerd op een boek.

In het jaar 1900 werd de naam "Ravensburger Games" officieel geregistreerd. En vanaf 1912 worden vele bordspellen gedistribueerd door heel Europa. Tegenwoordig zijn er ongeveer 100.000 producten in verschillende categorieën, zoals bordspellen, schildersets, puzzels en electronische spellen. Ravensburger is marktleider in Duitsland met meer dan 850 titels en marktleider in Europa op het gebied van puzzels. Een mijlpaal in het economische succes was het spel Memory. Het werd geïntroduceerd in 1959 en in één jaar was het het meest succesvolle spel van Ravensburger, waarvan 50 miljoen exemplaren werden verkocht.


In 1983 is er ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een speciaal Memory spel uitgebracht met afbeeldingen van spellen en boeken die sinds de oprichting zijn verschenen.

De spellen worden geproduceerd in Ravensburg, waaraan ook de naam van de firma is ontleend. Maar ook in andere landen staan fabrieken, bijvoorbeeld Frankrijk en Tsjechië. Hierbij wordt niet altijd gebruik gemaakt van de naam Ravensburger.

Over de website

De website van Ravensburger is in principe in het Engels opgesteld. Je kunt er wel kiezen voor het Nederlandse gedeelte van de website, waar de (nieuwe) Nederlandse spellen staan beschreven.

Bijzonderheden

Vlak bij Ravensburg ligt het pretpark Spieleland Ravensburg. Het is in 1998 geopend en heeft 48 attracties. Het park is bedoeld voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar en alle spellenfans die er zijn. Ook het park is gebouwd met de bekende Ravensburger kwaliteit: alle attracties zijn realistisch opgezet en volkomen geïntegreerd in het landschap.

De Duitse uitgever Alea maakt ook deel uit van het Ravensburger concern. Ook de uitgever FX was ook onderdeel van Ravensburger. Toch betekent dit niet, dat de spellen die Alea uit brengt, ook door Ravensburger in het buitenland gepromoot worden. Een mooi voorbeeld hiervan is Adel Verplicht: deze is in Duitsland door Alea, maar in Nederland door Jumbo uitgebracht. Of bijvoorbeeld het spel Ra dat in Nederland door 999Games is uitgebracht.

Het spel Puerto Rico, dat in Nederland door Ravensburger is uitgegeven, heeft in 2003 de Nederlandse Spellenprijs gewonnen. Een goede prestatie, dat dit spel ook geheel verdiend heeft.

Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn

Een Nederlandse versie van "Journey around the world" (uit 1974)

Een oud memory spel van Ravensburger (jaartal onbekend)

Het speciale memory spel met enkele kaartjes

Voorbeeld van een spel uit Tsjechië met de naam Dino als producent

(onderdeel van Ravensburger)