Verslag Speeldag Hoorn

12-09-2010

Verslag Speeldag, Hoorn, 12 september 2010


Geschreven door Ronald


Voor de Speeldag Hoorn wordt een groot deel van het centrum van Hoorn afgezet voor autoverkeer. De straten vullen zich met tentjes en springkussens en iedereen kan er gratis aan deelnemen. Ik ging er dit keer heen om bij Identity Games de finale van het Leukste Spel van Nederland te doen. Mijn spelontwerp Off Piste is namelijk in de finale geraakt. Deze dag zou ik ook kennis maken met de andere finalist. De bezoekers van de Speeldag kunnen de spellen uitproberen en hun stem uitbrengen. Deze stemmen tellen mee voor het bepalen van de winnaar. De andere finalist was Ardon met het spel Tover Toren. Daarin brengen de spelers laddersporten aan in een toren, waarvan de delen onderling kunnen draaien. Door middel van deze ladders klimmen de spelers naar boven naar de prinses. Het spel zag er prima uit en kreeg leuke reacties. Met volle bezetting kan het echter langer duren dan gepland, omdat de spelers elkaar behoorlijk kunnen dwarszitten. Hij had het spel ooit voor zijn 4-jarig dochter ontworpen en was nu tot zijn verrassing ook tot de finale doorgedrongen.

Mijn spel is Off Piste. Een ski-spel voor twee spelers met een draaibaar bord. De skiërs bewegen door middel van 5 speciale dobbelstenen. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen. Als je je ski-bril nog hebt, mag je een aantal naar keuze opnieuw gooien. Daarna leg je de dobbelstenen in de volgorde naar keuze en verplaatst je skiër. Als beide spelers hun skiër hebben verplaatst, draai je het bord verder, totdat een van de skiërs weer aan de rand staat. Als je obstakels raakt, beschadigen onderdelen van je uitrusting en die kunnen gevolgen hebben voor je dobbelstenen. Wie als eerste over de finish komt, wint het spel. Je wint ook als je tegenstander al zijn uitrustingsstukken heeft beschadigd.

Van 12u tot 17u hebben voortdurend mensen het spel uitgeprobeerd. De wat oudere mensen dachten meestal dat het ingewikkeld was, maar na twee beurten viel alles op zijn plaats. Kinderen wilden het direct proberen en met enige hulp hebben zelfs kinderen van 5 en 6 jaar het gespeeld. De meeste reacties waren erg positief. Verder in de stand van Identity Games ging de aandacht uit naar Wobble en Jishaku, het spel met de magneten. Als je het probeert, blijkt het toch verrassend leuk en verslavend. De speelduur is vrij kort, dus je speelt graag een revanche. Maar uiteindelijk raak je er toch op uitgekeken. Een leuk introductiespelletje, of even tussendoor.

Op de Speeldag in Hoorn was veel te doen. Van Lego tot Playmobiel, van verkleed op de foto (proberen een schilderij na te spelen) tot schminken, veel springkussens, schilderen van miniaturen, optredens, marshmellows roosteren bij scouting en ga zo maar door. Ruim 30.000 mensen hebben het evenement bezocht. Zeker honderd vrijwilligers hebben het geheel in goede banen geleid. En ondanks de regenbuien voorafgaand aan het evenement, bleef het tijdens het evenement gelukkig droog.

Er waren diverse spellenuitgevers aanwezig, hetzij met een eigen stand, hetzij bij Speelgoed van het Jaar. Een leuke gelegenheid om je spellen aan het publiek te tonen. 999Games behaalde nog een record door met 471 mensen tegelijk Halli Galli te spelen. De kinderen hebben in ieder geval genoten van deze dag. En nu maar afwachten of Off Piste het Leukste Spel van Nederland wordt.

Halli Galli record (Foto persbureau)