Jumbo

Uitgeverinformatie

Naam Jumbo Nederland BV

Adres Westzijde 184, 1506 EK Zaandam

Postbus Postbus 2224, 1500 GE Zaandam

Telefoon 075-6531300

Fax 075-6531361

E-mail service@jumbo.nl

Website http://www.jumbo.eu/

Omschrijving

Jumbo is in diverse landen actief. Zo is er Jumbo Nederland BV, Jumbo Spiele GmbH Duitsland, Jumbo Belgium, Falcon Games Ltd Engeland en de Nederlandse Spellenfabriek. Iedereen kent dus de rode olifant van Jumbo wel. Dit logo van Jumbo is niet zo maar ontstaan. Het heeft een hele geschiedenis achter de rug. De firma Hausemann & Hötte maakte vroeger houten speelgoed. Zij hadden de naam Jumbo bedacht voor hun serie houten speelgoed. Dit speelgoed moest zo sterk zijn dat een olifant er op kon staan! Rond 1936 is het eerste olifantje als logo ontworpen. In het begin, rond 1946, stonden er twee H's in de olifant, die stonden voor de bedrijfsnaam: Hausemann en Hötte. De naam Jumbo stond toen vóór het olifantje geschreven en het woord 'spelen' er achter. Eigenlijk betekende het zoiets als: "JUMBO SPELEN van H&H". Toen Hausemann en Hötte zelf spellen en puzzels ging maken zijn de twee H's in de olifant verruild voor de naam Jumbo. Zo werd Jumbo een eigen merk. Eind jaren vijftig begon Hausemann en Hötte met de export van hun spellen naar andere landen. Pas aan het eind van de zestiger jaren is definitief voor het rode olifantje gekozen, daarvoor werd er gewoon gekeken welke kleur olifant het beste bij de kleur van de doos paste. Tegenwoordig maakt Jumbo spellen voor het hele gezin (al dan niet geïnspireerd door tv-programma's zoals Weekend Miljonairs, Big Brother en Idols), maar de nadruk blijft op puzzels en kinderspellen liggen.


Over de website

De website van Jumbo heeft verfrissende kleuren en is erg kindvriendelijk (zowel wat betreft de inhoud van de site als het taalgebruik). Niet alles is echter even gemakkelijk te vinden. Even doorklikken blijkt dan meestal de oplossing. De site wordt goed onderhouden en er staan altijd seizoensideeën op, bijvoorbeeld spelcadeaus voor vaderdag. Genoeg om deze site regelmatig even te bekijken.


Bijzonderheden

Diverse spellen van Jumbo hebben prijzen gewonnen. Zo won in 2003 Cash & Run de Speelgoed van het Jaar prijs, in 2000 Tik Tak Boem en in 1997 lukte dat Yali. Verder importeerde Jumbo de internetpuzzel The Stone in Nederland.


Elk jaar ontvangt Spelmagazijn weer een uitnodiging om bij Jumbo de nieuwe collectie spellen voor dat jaar te gaan bekijken. Hier wordt natuurlijk een verslag met foto's van gemaakt: nieuws over 2002 | nieuws over 2003 | nieuws over 2004. Nieuws over 2005 kun je vinden in het Nieuwsarchief bij 21-02-2005. Nieuws over 2006. Nieuws over 2007.


Het pand van de fabriek in Wognum is inmiddels verkocht. Het televisieprogramma Klokhuis heeft eens aandacht besteed aan de fabriek. Een impressie^ hiervan kun je vinden in Spelmagazijn. Ook heeft Spelmagazijn een bezoek gebracht aan deze fabriek. Daarvan kun je een fotoreportage^ bekijken. De machines zijn verplaatst naar een huurpand in Medemblik, waar de productie is voortgezet. De distributie die vanuit Wognum werd gedaan is inmiddels uitbesteed aan een bedrijf in Venlo.


In juni 2006 is Jumbo overgegaan naar een pand in Zaandam. Op de bovenstaande foto is dat het pand links van de beschuittoren.


Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan heeft de tekenaar Jan van Haasteren een tekening van de fabriek gemaakt voor de jubileum puzzel van Jumbo.


In juli 2005 kon je in diverse kranten lezen dat het eigen bestuur van Jumbo en de investeringsmaatschappij Berk Partners het bedrijf Jumbo hebben gekocht van ABN Amro Capital. Het nieuwe bestuur is in 2004 begonnen met de reorganisatie van het bedrijf dat moeilijke tijden doormaakte. Een groot deel van de banen werd geschrapt en het besluit werd genomen om de fabriek in Wognum te verkopen. Ook wordt het pand in Amsterdam verlaten, waar Jumbo al sinds jaar en dag gevestigd is. Jumbo moet terug naar de wortels: het bedenken van spelletjes. Daarbij moet ook met de tijd worden meegegaan. Er zullen spelletjes worden bedacht voor televisie en er zal een versie van Stratego op de mobiele telefoon verschijnen.


Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn

Een oud logo uit 1946

Het (oude) pand van Jumbo in Amsterdam

De fabriek in Wognum

Pand in Zaandam

De jubileumtekening van de fabriek

Artikel in De Volkskrant van 28 juli 2005