Linko

Spelinformatie

Titel Linko

Auteur Wolfgang Kramer en Michael Kiesling

Illustrator Oliver Freudenreich

Uitgever Ravensburger

Aantal spelers 2 tot 5

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur ongeveer 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 110 kaarten

Geschreven door Enrico, november 2014

Introductie

Gedurende het spel probeer je zoveel mogelijk handkaarten voor je neer te leggen. Maar als een volgende speler een beter setje neerlegt dan jij hebt, dan blijft het setje niet liggen en kan het zelfs worden afgepakt. Daarom wil je zo goed mogelijke kaarten hebben, net als alle andere spelers natuurlijk. En daardoor wordt het een strijd om de beste kaarten. Wie uiteindelijk de meeste kaarten heeft uitgespeeld en de minste kaarten over heeft in zijn handen, wint het spel.

Spelverloop

De kaarten worden goed geschud. Vervolgens krijgt iedere speler 13 kaarten. De resterende kaarten worden als gedekte stapel centraal neergelegd en de bovenste 6 kaarten hiervan worden er open naast gelegd. Er wordt met de wijzers van de klok mee gespeeld.

Als je aan de beurt bent, speel je één setje kaarten uit je hand en legt deze open voor je neer bovenop eventueel eerder door jou uitgespeelde setjes. Een setje bestaat uit allemaal dezelfde kaarten, dit kan ook slechts één kaart zijn. Vervolgens controleer je of één of meerdere spelers een setje bovenop zijn eigen stapel heeft liggen dat uit evenveel kaarten bestaat als het setje dat je zojuist uitgespeeld hebt.

Als dit het geval is én de waarde van het setje van je tegenspeler is lager dan jouw gespeelde setje, dan wordt het setje afgepakt. Hierbij zijn de volgende mogelijkheden:

  1. Je wil het setje zelf hebben: je pakt de kaart(en) en neemt deze op handen. Je tegenspeler pakt nu evenveel kaarten van de 6 openliggende kaarten of de gedekte stapel en neemt deze op handen.

  2. Je wil het setje niet hebben: je tegenspeler heeft nu de keuze om het setje terug op handen te nemen óf om de kaarten af te leggen en evenveel nieuwe kaarten te pakken van de openliggende kaarten of gedekte stapel en deze op handen te nemen.

Vervolgens wordt het aantal openliggende kaarten aangevuld tot 6. Het is mogelijk dat je in één beurt van meerdere spelers kaarten afpakt. Bij elk van hen wordt dan het bovenstaande uitgevoerd. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Het spel eindigt direct als een speler zijn laatste handkaart uitgespeeld heeft. Er worden dan geen kaarten meer afgepakt. Het spel eindigt ook als de trekstapel op is en er geen openliggende kaarten meer zijn. Dan telt iedere speler het aantal kaarten dat hij open voor zich heeft liggen en trekt daar het aantal handkaarten vanaf. De waarde van de kaarten is niet van belang. De speler met de hoogste score wint het spel.

Waardering

Linko is écht een spelletje voor tussendoor met eenvoudige spelregels. Desondanks zit er wel degelijk strategie in, waardoor je het enigszins kunt sturen. Maar een geluksfactor blijft natuurlijk altijd aanwezig bij een kaartspel. Pak je alleen maar lage kaarten, dan wordt het moeilijk om te winnen (al is dit wel mogelijk!). Gelukkig kun je na 20 minuten revanche nemen en het spel nodigt daar ook toe uit. Goed

Opmerking Enrico

  • De oorspronkelijke (Duitse) versie heeft een afwijkende naam: Abluxxen.

  • Het spel is op zich erg eenvoudig en duurt ook maar kort. Des te opvallender is het dat Linko is genomineerd voor de International Gamers Awards. Die won het uiteindelijk niet, maar Linko is wel de winnaar geworden van á la Carte (beste kaartspel van 2014) en Spiel der Spiele (Oostenrijkse spellenprijs).

  • Je kunt het spel één keer spelen en dan een winnaar bepalen. Maar doordat het spel kort duurt, kun je ook meerdere spelletjes achter elkaar spelen en de scores bij elkaar optellen.

Strategie

  • Probeer te voorkomen dat je aan het einde van het spel met lage, enkele kaarten overblijft. Één is niet erg, die kun je als laatste uitspelen waardoor het spel meteen afgelopen is. Maar heb je er meer, dan is de kans groot dat je moeilijk ervan af komt.

  • Soms is het verleidelijk om een setje van 3 hoge kaarten al vroeg in het spel uit te spelen. Het risico is wel dat deze kaarten door een ander afgepakt worden en later als setje van 5 of 6 terug op tafel komen.

  • Aan het einde van het spel moet je voorzichtig zijn met het afpakken en zelf op handen nemen van setjes. Als iemand het spel uitmaakt, worden dit minpunten.