Undaunted Normandy
Spelinformatie
Titel Undaunted Normandy
Auteur David Thompson, Trevor Benjamin
Illustrator Roland MacDonald
Uitgever Osprey Games
Aantal spelers 2
Leeftijd vanaf 14 jaar
Speelduur 45-60 minuten
Taal Engels
Materiaal 108 kaarten, 18 bordtegels, 4 dobbelstenen, 85 fiches, scenario boekje
Geschreven door Ronald, mei 2021
Introductie
Dit spel speelt zich af in de zomer van 1944. De geallieerden zijn Frankrijk binnengevallen om te vechten tegen de Duitse bezetter. Een van de spelers neemt de rol van de geallieerden en de ander van het Duitse leger. In verschillende scenario's nemen ze het tegen elkaar op. De speler die als eerste aan het scenario-doel voldoet, wint het spel.
Het spel is klaar om te beginnen
Spelverloop
Het spelbord wordt volgens het scenario-boek samengesteld uit diverse bordtegels. Onderaan elk borddeel staat een schild met een verdedigingswaarde. De afbeelding is puur voor de sfeer. Op sommige delen wordt een vlaggetje gelegd met daarin een getal. Dit zijn doelen die punten op kunnen leveren. De eenheden worden weergegeven door schijven met daarop het soort eenheid, een verdedigingswaarde en soms een letter.
Verder worden er fiches neergelegd waar nieuwe eenheden op het bord verschijnen. In dit voorbeeld "All". Tot slot zijn er nog fiches die aangeven of je een gebied al hebt verkend (verrekijker) of onder controle hebt (logo van geallieerden of Duitsers). Een van de spelers krijgt volgens het scenario het initiatief, dat wordt weergegeven met een fiche.
Er zijn 3 soorten kaarten in het spel: Combat kaarten, Command kaarten (herkenbaar aan een ster) en Fog of War kaarten. Combat kaarten horen bij een eenheid. Met deze kaarten kun je de eenheid een order geven. Command kaarten horen niet bij een eenheid, maar geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid je deck kaarten uit te breiden of meer kaarten te trekken. Fog of War kaarten zitten eigenlijk alleen maar in de weg. Hoe meer je er van hebt, hoe lastiger het wordt.
Een spelbeurt bestaat uit 3 stappen: Eerst trekken beide spelers 4 kaarten van hun eigen stapel. (Is de trekstapel op, dan wordt de aflegstapel opnieuw geschud.) Daarna kiezen beide spelers in het geheim één van deze kaarten uit en spelen die tegelijkertijd uit. De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld, heeft deze beurt het initiatief. In het geval van een gelijke stand, behoudt de speler die de vorige beurt het initiatief had zijn voorsprong. Je kunt ook een Fog of War kaart gebruiken, maar deze heeft slechts een waarde van 1. Let op: de kaart die je gebruikt voor initiatief, wordt verder ongebruikt weggelegd. Als je initiatief hebt, mag je deze beurt als eerste al je acties doen.
De speler met initiatief mag nu als eerste zijn resterende kaarten uitvoeren. Daarna is de andere speler aan de beurt. De kaarten worden een voor een uitgespeeld, maar je mag er ook voor kiezen de kaart terug te leggen in je voorraad. (Helaas mag dit niet met Fog of War kaarten.)
Er zijn drie soorten acties: beweging, ondersteuning en aanval. Op de gespeelde kaart staat welke acties je kunt kiezen en met welke waarde.
Beweging
Met Move, Scout of Stalk beweeg je de desbetreffende eenheid, met Guide mag je een andere eenheid bewegen. Je verplaatst altijd naar aangrenzende tegels. Met Scout en Stalk kun je ook naar "onbekende" tegels verplaatsen. Met Scout leg je daar een verrekijker-fiche neer. Nu mogen andere eenheden met Move daar ook naartoe. Voor elk verrekijker-fiche dat je neerlegt, moet je wel een Fog of War kaart aan je aflegstapel toevoegen.
Ondersteuning
Met de Bolster actie kun je nieuwe kaarten uit de voorraad aan je aflegstapel toevoegen. Als er bijvoorbeeld meer Rifleman A kaarten in je deck zitten, zal deze eenheid vaker acties kunnen uitvoeren.
Met Command kun je extra kaarten trekken van je stapel, zodat je deze beurt meer acties kunt doen. Met Conceal moet je tegenstander een Fog of War kaart aan zijn aflegstapel toevoegen en met Recon kun je een Fog of War kaart uit je hand uit het spel halen.
Met Control kun je het verrekijker-fiche omdraaien om aan te geven dat je het gebied onder controle hebt. Dit kun je niet doen als er een vijandelijke eenheid in het gebied aanwezig is. Als de tegenstander het gebied onder controle had, wordt het fiche van de tegenstander weer teruggedraaid.
Met Inspire kun je deze beurt gespeelde kaarten terug op handen nemen om deze nogmaals uit te spelen. Met Target kun je een doel (op minimaal 3 afstand) vastleggen voor je mortier.
Aanval
Er zijn drie soorten aanvallen: Attack, Suppress, Blast. Met Blast val je alle eenheden op een tegel aan met je mortier. Je moet echter van tevoren wel met Target het doel hebben vastgelegd. Als je mortier in de tussentijd verplaatst, wordt je doel weer verwijderd. Suppress is bedoeld om eenheden van de tegenstander vast te zetten. Het fiche wordt dan omgedraaid (gearceerde zijde) en de enige actie die de eenheid kan doen, is het fiche weer omdraaien.
Je kunt overal op het bord eenheden aanvallen. Elke eenheid heeft een verdedigingswaarde (in het schild op het fiche) en ook het terrein heeft een verdedigingswaarde. Tot slot is de afstand nog van belang. Een scout (5) in het bos (3) op een aangrenzende tegel (1) heeft een verdedigingswaarde van 9.
Je mag nu een aantal 10-zijdige dobbelstenen werpen afhankelijk van je actie. Bijvoorbeeld bij een Attack 2 mag je 2 dobbelstenen werpen. Als je met een dobbelsteen ten minste de verdedigingswaarde werpt dan is het raak. Het maakt niet uit met hoeveel dobbelstenen je raak werpt. Een 10 (0 op de dobbelsteen) is altijd een treffer. De getroffen eenheid moet nu een actiekaart verwijderen. Dit moet (in volgorde) uit de hand, uit de aflegstapel, uit de trekstapel). Lukt dit niet, dan verdwijnt de eenheid van het bord.
Een eenheid kan later weer met de Bolster actie terugkomen. Speel je namelijk een kaart van een eenheid die niet meer op het bord staat, dan mag je direct het fiche bij het startpunt plaatsen en normaal een actie doen.
Einde
Het spel is afgelopen als een van beide spelers het voorgeschreven doel heeft gehaald. Meestal is dit het onder controle hebben van een bepaalde hoeveelheid doelpunten. Je kunt alleen een gebied onder controle krijgen met Riflemen. Als je geen Riflemen meer op het bord hebt, ben je gepind. Soms is het doel van het spel je tegenstander te pinnen, maar het kan ook voorkomen dat beide spelers gepind raken. Dan wint de speler die de meeste doelpunten onder controle heeft.
Waardering
Undaunted blijkt een verrassend elegant spelletje te zijn. De regels zijn snel te leren en vaak is het een leuk kat-en-muis spel met de tegenstander. Uiteraard komt de geluksfactor wel regelmatig om de hoek kijken, niet alleen met de dobbelsteenworpen, maar ook met de kaarten die naar voren komen. Wacht je op de juiste combinatie kaarten of ga je eerder op je doel af? Speel je met een klein deck, zodat je kaarten sneller langs komen of voeg je veel kaarten toe, zodat sommige eenheden vaker hun actie kunnen doen en je eenheden minder snel uitgeschakeld worden? Allemaal leuke keuzes en de afwisselende scenario's zorgen voor veel speelplezier. Prima.
Opmerkingen Ronald
Het soort terrein maakt eigenlijk niets uit. Of het nou een bos is of een rivier, alleen het schild geeft aan wat voor effect er is. Er is gelukkig een uitzondering: heuvels. Dit terrein heeft 2 verschillende schilden. Het te gebruiken schild is afhankelijk van de positie van de schutter. Staat deze ook op een heuvel, dan is er minder bescherming. Ik had het leuk gevonden als er meer van dit soort afwijkend terrein was geweest.
In het scenario-boek zitten afwisselende scenario's, de een wat beter dan de ander. In de meeste gevallen zijn de scenario's asymmetrisch. Dan is het leuk om van kant te wisselen en kijken hoe je het met de andere partij zou hebben gedaan.
Je kunt verschillende scenario's aan elkaar koppelen tot een campagne. Dan is niet alleen van belang hoe vaak je wint, maar ook hoe weinig slachtoffers je oploopt. Dat gaat uiteraard meespelen met je tactische keuzes tijdens het spel.
In de meeste spellen waarin je een deck samenstelt, is het lastig om dit uit te dunnen. In Undaunted gaat dat simpel. Wil je de kaart niet meer, dan leg je hem ongebruikt terug in de voorraad. Uiteraard kun je dan niet de actie uitvoeren.
Inmiddels is er een vervolg: Undaunted North Africa. Het spelsysteem is gelijk gebleven, maar toch is er het nodige veranderd. De eenheden zijn nu losse soldaten en er zijn voertuigen. De soldaten kunnen in een voertuig stappen en er mee rijden en soms zelfs schieten. Een nadeel is wel dat het vervolg nu niet zonder meer te combineren is met Undaunted Normandy.
In de zomer van 2021 wordt Undaunted Reinforcements verwacht. Dit is een uitbreiding die kan worden gecombineerd met beide (bovengenoemde) spellen. Verder is het nu mogelijk om met 4 spelers te spelen en zelfs solo. Er komen verschillende tanks, zoals de Panther en de Sherman en een van de Riflemen wordt uitgerust met een granaatwerper, een beetje vergelijkbaar met de mortier.