Spiel 2022 Ronald verslag deel 3

Geschreven door Ronald Hoekstra

Vrijdag, de tweede echte Spiel dag. Vandaag was er een run op Splendor Duel. Er stond al direct een lange rij voor de shop waar een beperkt aantal exemplaren beschikbaar was. Steeds meer spellen bleken al uitverkocht te zijn. Sommige hadden per dag een beperkt aantal exemplaren beschikbaar. Verder waren er ook redelijk wat Kickstarter spellen op de beurs: je kon ze wel spelen, maar helaas nog niet kopen.

Bij Portal Games was Eleven beschikbaar. Auteur Thomas Jansen was aanwezig om het spel uit te leggen. In dit spel ben je een manager van een voetbal club en je moet het beter doen dan de andere spelers. In 6 rondes probeer je zoveel mogelijk punten te scoren. Dat kan door hoog te eindigen in het kampioenschap, maar ook door het aankopen van spelers, het uitbreiden van je stadion en inhuren van staf. Elke ronde beslaat een week. Aan het begin van de week krijgt elke speler een probleem voorgeschoteld. De leiding van de club neemt daarover een beslissing, maar je kunt de fans van de club inschakelen om te proberen ze op andere gedachten te brengen. Daarna krijg je inkomsten. Vervolgens mag je 3 basisacties doen eventueel aangevuld met bonusacties. Aan het eind van de ronde speel je een wedstrijd tegen een neutraal team. Met fitheid kun je je sterspelers opstellen en op basis van je tactiekkaart, bepaal je hoe je je team neerzet. Elke speler denkt of aanvallend of verdedigend. De aanvallende spelers proberen te scoren, terwijl de verdedigende spelers proberen het scoren door de tegenstander te voorkomen. Dit afhankelijk van de kracht van de spelers.

Het spel zit leuk in elkaar, maar voelt meestal wel erg solitair aan. Als je een fan bent van de voetbalmanagerspellen op de computer, dan zal dit je vast ook bekoren. Ik kijk in ieder geval uit naar mijn volgende sessie. Je hebt trouwens wel een grote tafel nodig.

De opkomst van de 3D printer heeft er ook voor gezorgd dat er steeds meer upgrades voor spellen komen. En uiteraard worden deze ook te koop aangeboden. Ben je erg fan van een bepaald spel, dan is dat zeker iets om naar te kijken.

Daarna nam ik de tijd om even een fotorondje te maken door de toonzaal. Deze foto's kun je vinden in het foto overzicht.

Spiel is niet alleen voor de spelende bezoeker, ook wordt er gezocht naar uitgevers voor spellen. Zo werd mijn blik getrokken naar het spel Tulip Rose. Het is een kaartspel over de tulpenhandel in de 17e eeuw. De kaarten bestaan stuk voor stuk uit prachtige schilderijen van bloemen. Er wordt nog gezocht naar een Europese uitgever. Helaas kon de uitlegger niet al te veel vertellen over het verloop van het spel.

Bij Pilgrim heb ik een tijdje mee staan kijken naar het spelverloop. Er wordt gebruik gemaakt van een soort mancala-systeem. Rondom het bord liggen verschillende actie-tegels en ook midden op het bord. Je neemt alle werkers van 1 locatie en verplaatst van locatie naar locatie en laat telkens een werker achter. Je kunt echter gebruik maken van de wegen die op het bord ontstaan en zo afwijkende routes nemen. Nadat je alle werkers hebt verplaatst, kies je een actie, waar je werkers hebt. Deze voer je vervolgens uit. Daarbij is het van belang of je een meerderheid aan werkers hebt, of niet.

Bij dezelfde stand was ook het spel One Card Wonder te bewonderen. Op de beurs alleen nog beschikbaar in de Duitse taal, maar meerdere talen volgen. Iedereen heeft een kaart met een wereldwonder. Wie als eerste het wereldwonder afbouwt, wint het spel. Daar zijn grondstoffen voor nodig. In je beurt kun je 1 actie doen: Trek 3 grondstoffen uit de zak en bewaar er 2 in je voorraad (van maximaal 8) en stop 1 in de algemene voorraad. Pak uit de algemene voorraad alle grondstoffen van 1 soort. Bouw een deel van je wereldwonder of bouw een gebouw dat je een bonus geeft door grondstoffen in te leveren. Verkoop setjes grondstoffen voor geld dat als joker grondstof telt. Bij vier of meer spelers kan er ook onderling gehandeld worden, behalve met de speler die aan de beurt is.

Na een lekker avondmaal werd er in het hotel nog verder gespeeld. Ik schoof aan bij Tiwanaku. In dit spel probeer je een landkaart te ontdekken: welke soort grond ligt waar en hoe groot is het gebied? Elke beurt kun je verplaatsen en gokken naar de grondsoort of je kunt op je locatie gokken welke waarde fiche er ligt. Door middel van een ingenieus apparaat wordt gecontroleerd of dat klopt. Aan het begin van het spel is daar een kaart in gestopt met een overzicht van de landkaart. De gebieden zijn telkens minimaal 1 en maximaal 5 tegels groot. In elk gebied liggen dan de fiches 1, 2, 3... tot aan de grootte van het gebied. Elk fiche komt dus eenmaal in een gebied voor. Verder mogen fiches met dezelfde waarde niet naast elkaar liggen. Daarmee kun je vaak deduceren welk fiche er kan liggen. Gok je de waarde goed, dan scoor je zoveel punten, maar gok je een waarde verkeerd, dan zijn dat net zoveel strafpunten. En als je goed gokt, mag je nog verder gokken voor andere locaties waar je aanwezig bent. Een bijzonder spel. Het voelde een beetje vreemd dat je alleen een waarde mocht gokken op een locatie waar je was, zonder dat je eerst mocht bewegen. Wellicht dat het na enkele spellen duidelijk wordt, waarom daarvoor is gekozen.

De avond sloten we af met een spelletje Kites. Dat is een coöperatief spel, waarbij de spelers alle vliegers (weergegeven door zandlopers) in de lucht moeten houden. Het spel start door een witte zandloper om te draaien. Op de speelkaarten staan de kleuren van 1 of 2 vliegers. Als je een kaart speelt, moet je deze vliegers (zandlopers) omdraaien. Als er op enig moment een zandloper volledig is doorgelopen, wordt het spel verloren. De witte algemene zandloper mag alleen worden omgedraaid met een kaart waarop 1 kleur staat vermeld. Nadat je een kaart gespeeld hebt en de zandlopers hebt omgedraaid, trek je een nieuwe kaart en is de volgende speler aan de beurt. Uiteraard is het zaak om goed te communiceren, omdat je het anders niet gaat redden. Als de trekstapel van de kaarten op is, dan is het spel bijna afgelopen. De resterende handkaarten moeten nog worden uitgespeeld, maar de witte zandloper mag niet meer worden omgedraaid. We kwamen een heel eind, maar hebben het net niet gered. En als het spel te makkelijk wordt, zijn er nog actiekaarten die kunnen worden toegevoegd, zoals stormkaarten, vliegtuigen en lijnen die in de knoop raken. Erg vermakelijk (voor een paar keer).

Naar deel 4...