Spiel 2023 Ronald verslag deel 1

Geschreven door Ronald Hoekstra

De persconferentie was dit keer op een nieuwe locatie en wat vroeger dan voorheen. Het was nog haasten om op tijd aanwezig te zijn. Er werd ruim stilgestaan bij het afscheid van Dominique Metzler, die in 1996 de touwtjes in handen kreeg. Dit jaar was ze niet aanwezig, maar genoot van een welverdiende vakantie. De eerste beurs werd in 1983 gehouden en dus was het dit keer de 40e live editie (want in verband met Covid19 is er een beurs online gehouden). De leiding is nu in handen van Carol Rapp in een team van 7 personen.

De presentatie werd voor het eerst tweetalig uitgevoerd (in Duits en Engels). Er werd een vergelijking gemaakt met het topjaar 2019 met 209.000 bezoekers. Een beetje verwarrend was de beursoppervlakte. In de persinformatie van 2019 werd gesproken over 86.000 m2, terwijl nu werd aangegeven dat er destijds 50.000 m2 beursoppervlakte was. De huidige oppervlakte van 62.500 m2 zou daarmee de grootste Spiel ooit zijn. Ook zijn er weer standhouders uit landen die voor het eerst op Spiel staan: Egypte, IJsland, Montenegro en de Verenigde Arabische Emiraten. Vanuit de aanwezige pers kwam er maar 1 vraag in de vragenronde: Wat zijn de data van Spiel 2024? Spiel 2024 wordt gehouden van 3 tot en met 6 oktober. Een beetje verrassend, gezien de nationale feestdag op 3 oktober. Ook valt het niet in de herfstvakantie in Duitsland. In 2025 zal Spiel wel weer in de herfstvakantie plaatsvinden (dus ergens tussen 13 en 25 oktober). Volgende keer wellicht een vraag stellen over de parkeerchaos, die elk jaar maar weer terug keert.

De Neuheitenschau, de tentoonstelling van ongeveer 1.000 nieuwigheden, was dit keer in twee kleine zaaltjes met een laag plafond. In een mum van tijd waren de zaaltjes overvol met pers. Er was geen doorkomen aan, benauwd en niet goed voor de akoestiek. Tot overmaat van ramp werden in een van de zaaltjes ook nog de winnaars van de Deutscher Spielpreis en Innospiel geëerd. Het was een rommelig geheel, de prijsuitreiking bestond uit het snel overhandigen van de prijs en een oorkonde en een fotomoment van net 30 seconden. Nadat alle prijswinnaars hun moment of fame hadden gehad, werden ze nog eenmaal op het podium gevraagd voor een groepsfoto. Het grootste deel van de aanwezigen had er echter geen aandacht voor, op een klein groepje fotografen na. Dat is wel eens beter gedaan.

Innospiel

Deutscher Spielepreis

Deutscher Spielepreis bestes Kinderspiel

Een spel over Bridgerton, ET home phone, een prachtig uitziend Mythwind, Tangram City een voor mij onverwachte titel van Uwe Rosenberg en een paar gezellige katten. Maps of Misterra zag er ook prachtig uit. Dixit Disney werd enthousiast gepromoot. En Hans im Glück komt altijd met een verrassend goed spel, waar van tevoren niet veel over bekend is. Dit keer Karvi.

De backers van de crowdfunding van Age of Rome zitten nog te wachten op hun exemplaar, maar op de beurs waren er al enkele te koop. Bij Jumping Turtle eindelijk het langverwachte The Warp. Helaas nog geen gelegenheid gehad om het te spelen, maar ik kijk er wel naar uit.

Een nieuwe uitbreiding voor Hero Quest lag daar ineens tussen de nieuwigheden. En voor King of the Valley komt The Game Master met de uitbreiding Festival. Bij het verzamelen van personages in de vallei, krijg je ook gewone burgers, die je direct in kunt zetten bij een van de vijf mini-spellen, die elk hun eigen voordelen bieden, zoals extra geld of extra punten. Of ga bijvoorbeeld je favoriete ridder aanmoedigen bij het toernooi. Kies je de goede kant?

Ticket to Ride (Zug um Zug) had een mooie stand met een treinwagon en Keep 'm Rolling is een nieuwe uitgebreidere versie van Race to the Rhein, met o.a. een vierde speler.

Een overvolle Neuheitenschau.

Na de Neuheitenschau maakte ik meestal een rondje over de beurs om wat beelden te schieten van de opbouw. Vanuit de nieuwe organisatie werd echter aangegeven dat dat niet meer de bedoeling is. Dus dit keer geen opbouwfoto’s.

Naar deel 2...