Spiel 2018 verslag Ronald deel 2
Donderdag, de eerste echte Spiel dag. Om precies 10 uur gingen de deuren open en stroomden de bezoekers binnen en in een mum van tijd zag je overal mensen. Ik moest eerst wat dingen ophalen en daarna was het tijd om te gaan spelen.
Ook op vrijdag gingen de deuren precies om 10 uur open.
Ik kon aanschuiven bij drie spelers die bij Days of Wonder begonnen met The River. In dit familiespel hebben de spelers een eigen spelbordje met een rivier. Langs deze rivier zullen tijdens het spel landerijen worden aangelegd. Deze kunnen grondstoffen opleveren of opslaan. Om punten te scoren moeten onder elkaar liggende landerijen hetzelfde landschapstype hebben. Elke speler begint met 4 arbeiders en dat kunnen er 5 worden (maar ook weer minder). Om beurten kunnen deze op het grote bord worden ingezet om een actie uit te voeren. Elke ronde zijn er 8 nieuwe landerijen beschikbaar. Elke speler kan daar 2 van uitzoeken. Hoe eerder je dat doet, hoe meer keus natuurlijk. Je kunt er ook voor kiezen om grondstoffen te produceren. Elk van deze (3) grondstoffen kan door 2 arbeiders per ronde worden geproduceerd. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal producerende landerijen dat je hebt. Daarnaast krijgt de eerste speler per grondstofsoort nog 1 bonus grondstof. Ook kun je een arbeider inzetten om een kalkoen te produceren. Deze grondstof kan als joker worden gebruikt en er is geen limiet aan het aantal arbeiders. Elke ronde zijn er 4 gebouwen die gebouwd kunnen worden. Daar heb je grondstoffen voor nodig. Twee arbeiders per ronde kunnen een gebouwkaart reserveren. Je krijgt dan later 1 grondstof korting bij het bouwen. Je kunt ook bouwen zonder te reserveren. De gebouwen leveren zelf punten op, maar je krijgt ook nog een bonusfiche met punten. Hoe eerder je bouwt, hoe meer punten. Na twee bonusfiches speel je een extra arbeider vrij. Zodra iemand 5 bonusfiches heeft of 12 landerijen heeft aangelegd, eindigt het spel. Na landerij 5, 8, 11 en 12 verlies je trouwens een arbeider. De laatste twee acties op het spelbord zijn het verkrijgen van het startspelerschip of het verwisselen van twee landerijen op je spelbord.
The River is een alleraardigst familiespel. De regels zijn niet moeilijk en er zijn leuke beslissingsmomenten. Dit leg je op de speltafel.
Later tijdens de beurs zou ik het spel uitleggen aan Seb, Leonie, Jeroen en Julien.
Ik ging verder met mijn rondje over de beurs en kwam terecht bij het spel Final Act. Dit is een twee speler spel. De spelers zijn de leiders van een groep tanks en proberen de laatste linie van de tegenstander te bereiken. Het spel is ontworpen door een echte tank commander, die enthousiast zijn spel demonstreerde bij Spiel. De tanks zijn helemaal van hout gemaakt, in vier delen. Elke beurt programmeren de spelers de bewegingen van hun tanks op een bord met wijzers. Dit werkt prima. Op het bord geef je aan of de tank draait, verplaatst of stil blijft staan. Nadat alle tanks zijn geprogrammeerd (maar nog niet bewogen hebben), mogen alle tanks schieten. Vanaf de voorzijde van de tank, heeft elke tank een bepaald bereik. Op een heuvel staand schieten ze 1 veld verder en achter een heuvel (of een andere tank) zijn de tanks beschermd. Verplaatsen kan trouwens niet over de meren of de mijnenvelden. Elke speler heeft wel een eigen route door zijn eigen mijnenveld. Het schieten wordt gemarkeerd door zwarte granaten. Nadat alle schoten zijn uitgevoerd, worden de tanks verplaatst. De tanks kunnen hooguit 1 veld verplaatsen. Als een tank zijn beweging eindigt op een veld met een granaat, krijgt deze 1 schade. Bij een tweede schade is de tank uitgeschakeld. Het is dus een tactisch steekspel, waarbij je goed moet inschatten wat de vijand gaat doen. Het was een alleraardigst spel en de prijs was ook nog een erg schappelijk voor het materiaal dat er in zat. Toch heb ik het spel niet mee naar huis genomen. Ik speel daarvoor te weinig twee speler spellen.
Final Act
Even later kwam ik een intrigerende titel tegen: Save the Meeples. Het zal begin 2019 verschijnen. De meeples zijn in opstand gekomen tegen de mensen, die hen in spellendozen stoppen. Ze willen wraak nemen op de mensen. Ze willen een eigen planeet voor de meeples en zijn een raket aan het bouwen om meeples naar deze planeet te brengen. Ondertussen vangen ze mensen en sluiten deze op. Je eindscore is afhankelijk van het feit of de mensen winnen of de meeples. Winnen de mensen, dan scoor je punten voor het aantal mensen dat je hebt gevangen. Winnen de meeples, dan scoor je punten voor het aantal meeples dat je naar de nieuwe planeet hebt gebracht. Het spelbord bestaat uit een viertal sporen waarop treinen rijden. Met deze treinen kun je meeples naar verschillende locaties brengen, waar de meeples verschillende acties kunnen doen. Zo is er een locatie die de raket lanceert (mits deze klaar is). Of het spel echt goed speelt, weet ik niet, maar het idee is er leuk en het spelmateriaal zal er al prachtig uit.
Save the meeples
Save the meeples
Deze beursdag sloten we af met het schilderen van miniaturen en wel space marines. Eerst moest je een poppetje in elkaar zetten en daarna kon je het schilderen. Een mooi moment om even tot rust te komen.