Spiel 2023 Ronald verslag deel 2

Geschreven door Ronald Hoekstra

De eerste beursdag van Spiel stond op het programma. Op tijd uit het hotel vertrokken, maar blijkbaar niet vroeg genoeg. Het parkeren is namelijk nog steeds een groot probleem. Om 10 over 9 waren we al vlak bij de beurs, maar het duurde tot vlak voor 10 uur, voordat we onze parkeerplaats hadden bereikt. Wat een drama. Veel auto's werden weggestuurd van parkeerplaatsen, terwijl er nog ruim plaats was. De verschillende verkeersstromen moesten telkens door elkaar heen. Maar goed, we konden naar binnen...

We schoven meteen aan bij het eerst beschikbare tafeltje: Nautilus Island van Funny Fox. De Nautilus is gestrand op een eiland en ieder voor zich proberen de spelers spullen te verzamelen. Als je aan de beurt bent, verplaats je je speelfiguur naar de andere kant van de Nautilus naar een andere kolom. Dan kun je òf de bovenste kaart van alle stapels uit die kolom pakken òf zoveel kaarten als in de kolom liggen uit je hand spelen. Daarmee maak je setjes per kleur en kun je bonusfiches verdienen. Je kunt ook je setje afsluiten en daar punten voor scoren. Je mag dan verder geen kaarten uit die kleur meer spelen. Als iedereen is geweest, wordt de  nieuwe startvolgorde bepaalde. De speler die het dichtst bij de staart van de Nautilus staat gaat eerst. Als een kolom leeg is, kunnen de punten worden geteld. Een grappig spelletje voor een keer, maar het liet verder geen indruk achter.

Even verderop werd Sky Team gedemonstreerd. Er waren elke dag 300 exemplaren beschikbaar voor de verkoop, dus er stond al direct een lange rij. Het is een coöperatief spel voor 2 spelers: een piloot en een co-piloot. Na een overlegrondje rollen de spelers elk 4 dobbelstenen achter hun schermpje en deze mogen niet worden besproken. Om beurten moet een dobbelsteen op het bord worden geplaatst. Vaak zijn er kleur- of waarde-eisen aan het veld waar de dobbelsteen wordt geplaatst. Er zijn 4 verplichte velden, die elke ronde moeten worden gevuld. Deze bepalen hoe horizontaal het vliegtuig vliegt en hoe snel. Ondertussen moet er contact met de verkeerstoren worden gezocht om andere vliegtuigen weg te sturen, moet het landingsgestel worden uitgeklapt en de flap worden uitgeklapt. Soms helpt een koffiebreak om de dobbelstenen aan te passen. Ondertussen daalt het vliegtuig gestaag en komt het vliegveld dichterbij. Bij het spel zitten diverse verschillende vliegvelden en uitbreidingen die de puzzel steeds moeilijker maken. Echt een aanrader voor spelers die van dit soort puzzels houden.

Stich für Stich is een deductiespel vermomd als slagenspel. Er worden net zoveel rondes gespeeld als het aantal spelers. Elke ronde weet één speler wie de dader is en welk moordwapen is gebruikt. Vervolgens worden slagen gespeeld met kaarten waarop een persoon, een wapen en een waarde staat. Degene die de oplossing weet speelt zelf mee met dit slagenspel en geeft telkens aan wie de slag wint. Daaruit kunnen de spelers dan deduceren wie de dader is en welk wapen er is gebruikt. Hoe langer de spelers er over doen, hoe meer punten degene scoort die de oplossing weet. De andere spelers scoren punten voor de behaalde slagen en hoe snel de oplossing werd gevonden. Een leuk idee, maar ik weet niet of het met elk spelersaantal goed uitpakt en het voelde een beetje eenvoudig aan. Maar wie weet...

Ik kon aanschuiven bij het spel Art Society. In dit spel kopen de spelers schilderijen in, die aan een muur worden gehangen. De schilderijen hebben een kleurcode en een lijstsoort. Je probeert zoveel mogelijk dezelfde lijstsoorten bij elkaar te hangen (daar verdien je snuisterijen mee), maar juist geen schilderijen met dezelfde kleurcode. Dat kan echt niet. Iedere speler heeft een setje biedkaartjes, waarmee simultaan geboden wordt op de aangeboden schilderijen. Elke ronde blijft er 1 schilderij over. Dat gaat naar het museum en de waarde stijgt daardoor, afhankelijk van de grootte. Aan het eind van het spel leveren je schilderijen punten op naar gelang de waarde in het museum. De beste schilderijen zijn 5 punten waard, de slechtste 2. Raken schilderijen met dezelfde kleurcode elkaar, dan zijn ze niets waard. Verder zijn er bonuspunten als je de beste schilderijen op ooghoogte hebt hangen. Met snuisterijen heb je gaatjes op je muur opgevuld. Deze leveren ook nog punten op en als je je hele muur vol hebt weten te krijgen, scoor je 5 bonuspunten. Als je de hoekjes van je muur niet vult, krijg je zelfs strafpunten. Dit keer zijn het geen polyomino's waar je mee puzzelt, maar gewoon rechthoeken. Eenvoudige regels, mooi uitgevoerd: dit leg je zo op tafel.

Rond 15:00u liep hal 7 dagelijks vol met mensen met naambordjes en tassen vol spellen. Op BoardGameGeek werden in de weken voor de beurs namelijk ruim 12.000 tweedehands bordspellen aangeboden, die hier van eigenaar wisselden. Geen verzending van spellen, maar gewoon fysieke overdracht. Soms kon je zo aardige pareltjes tegen een redelijke prijs oppikken. Het is wel even zoeken tussen al die rondlopende mensen. Een genot om naar te kijken.

In het hotel werd er 's avonds natuurlijk verder gespeeld. Er kwam o.a. Heat op tafel. Daarna bijtijds naar bed.

Naar deel 3...