De Magische Markt van Cameloot

Spelinformatie

Titel De Magische Markt van Cameloot

Auteur Cédric NH, Grégory Grard, Mathieu Roussel, Frédéric Boulle

Uitgever 999Games

Aantal spelers 3 tot 6

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 96 kaarten, 6 fiches, spelregels

Geschreven door Ronald, augustus 2021

Introductie

In Cameloot worden magische voorwerpen verhandeld in 2 taveernes. De spelers maken daar gebruik van om zo rijk mogelijk te worden. Verkoop je de magische voorwerpen of gebruik je hun magische kracht?

Spelverloop

De stapel kaarten met magische voorwerpen wordt geschud. Iedereen krijgt daarvan 4 kaarten op handen. Verder krijgt iedereen een fiche. Op dit fiche staan de beide taveernes weergegeven. Elke speler gooit het fiche in de lucht om te kijken in welke taveerne hij begint.

Als een speler aan de beurt is, kan hij een verzameling kaarten voor zich neerleggen of een kaart op de aflegstapel leggen om zo de magische kracht te gebruiken. Daarna kijkt hij of er in zijn taveerne verzamelingen compleet zijn. Tot slot vult hij zijn hand aan tot 4 kaarten (als hij er minder heeft).

Verzameling neerleggen

Je legt één of meer kaarten van hetzelfde voorwerp voor je neer. Als je al kaarten van dit voorwerp hebt liggen, leg je deze erbij. Op elke kaart staat een getal vermeld. Dit is het minimum aantal kaarten dat nodig is om een verzameling compleet te maken.

Magische kracht gebruiken

Je legt één kaart op de aflegstapel en gebruikt de magische kracht.

  • Als je de magneetring speelt, dan noem je een voorwerp en vervolgens mag je al kaarten van dit voorwerp uit de aflegstapel nemen en voor je neerleggen.

  • Met de tweetaks toverstok mag je 2 verschillende kaarten uit je hand op tafel leggen.

  • Met de zesvingerige handschoen trek je 2 kaarten van de stapel (je hebt nu 5 kaarten op handen).

  • Met de toverdrank stuur je een andere speler naar de andere taveerne.

  • Met de magische mantel ga je zelf naar de andere taveerne.

  • Het transmutatieperkament geeft je de mogelijkheid een verzameling te ruilen met een andere verzameling van een andere speler.

  • Tot slot is er nog de hoorn van de eenhoorn, die je samen met een andere kaart voor je neer kunt leggen of aan een van je verzamelingen kunt toevoegen (een soort joker dus).

Verzameling compleet

Een verzameling is compleet als er in de taveerne ten minste zoveel kaarten van dat voorwerp open liggen als er op vermeld staat. Neem als deze kaarten en verdeel deze onder de aanwezige gasten, te beginnen bij jezelf. (Als er 7 kaarten moeten worden verdeeld onder 3 gasten, dan krijg jezelf 3 kaarten en beide andere spelers 2.) De kaarten worden omgedraaid (er staat een munt achterop) en onder je taveernefiche gelegd.

Einde van het spel

Zodra een speler zijn hand niet meer kan aanvullen tot 4 kaarten, nadert het einde. Er wordt nog doorgespeeld, totdat iedereen evenveel beurten heeft gehad. Nu telt iedereen zijn verzamelde munten (kaarten onder zijn taveernefiche). De speler met de meeste munten, wint het spel.

Waardering

De regels van Cameloot zijn snel uitgelegd. Het is even wennen aan de verschillende magische krachten, maar na één rondje is dat voor iedereen duidelijk. En dan begint het echte spel. Hoe kun je geniepig telkens het meeste geld binnen slepen? Sluip je stiekem naar de andere kroeg om daar mee te profiteren of stuur je je grootste concurrent de deur uit? En net als je denkt dat je alles onder controle hebt, wordt je beste verzameling weggekaapt. Meteen na het eerste spel wil je een revanche. Wat een geweldig leuk kaartspelletje. Top!

Opmerkingen Ronald

  • Wat een origineel idee om met twee taveernes te werken. Aan het begin start je in een willekeurige taveerne, maar daarna probeer je telkens in de juiste te zitten. Dat kost natuurlijk wel belangrijke kaarten.

  • Dit spelletje raakt bij mij precies de juiste snaar voor kleine kaartspelletjes. Snel uitgelegd, snel gespeeld, maar heerlijke interactie.

  • Houd er rekening meer dat je bij meer spelers minder vaak aan de beurt komt.