Spiel 2015 verslag Ronald deel 4

Geschreven door Ronald Hoekstra


Terug naar deel 3


Met Leonie en Corrie kon ik een prototype van Meeplewar uitproberen. Het spel wordt gespeeld op zeshoekige tegels. In het midden liggen enkele landschapstegels. Daaraan liggen vier tegels van de stad van de spelers. Op elk van deze vier tegels staat een gebouw, waarmee de spelers acties kunnen doen. Elke beurt mag je een blokje op dat gebouw verder schuiven en de actie uitvoeren, waar het blokje op komt. Soms duurt het enkele beurten, voordat het blokje een actie bereikt. Daarna gaat het blokje weer terug naar het begin. In het begin bestaan de acties vooral uit het opleiden van soldaten en deze in het spel brengen. Maar je kunt natuurlijk ook nieuwe gebouwen bouwen, die andere en betere acties kunnen doen. Met de soldaten in het veld kun je nieuwe tegels ontdekken, vijandelijke soldaten aanvallen en strategische punten bezetten, waardoor je bepaalde voordelen hebt of punten kunt scoren. Met je soldaten kun je ook de vijandelijke stad aanvallen. Is een tegel volledig bezet met soldaten, dan wordt het gebouw vernietigd en leveren de soldaten punten op. Tot het zover is, ben je deze soldaten wel kwijt. Er zaten leuke elementen in het spel en het heeft zeker potentie, maar het lijkt nog niet helemaal uitontwikkeld te zijn.

Prototype Meeplewar

Tentoonstelling van oude spellen

Hal 7 was dit jaar toegevoegd aan het beursoppervlakte. Gelukkig was de zaal goed gevuld en kwamen er ook voldoende bezoekers. In deze hal waren vooral de wat kleinere uitgevers te vinden. En dan kom je ook meer spellen tegen, waar je nog niet veel van hebt gehoord. Zo zag ik Generalship liggen, dat mijn aandacht trok. Ik heb geprobeerd mee te luisteren met een uitleg, maar het Engels van de uitlegger was zeer moeizaam te volgen. Helaas is er geen nieuwe poging gekomen, dus het blijft bij een foto. Ook nog even bij Martyn F gekeken. Hij had goed nieuws over zijn beschavingsspel: er is een uitgever die Epoch - Early Inventors wil uitgeven.

Generalship

Trickerion

Voor Galaxy Trucker was er weer een nieuwe uitbreiding. Deze bestaat uit missies (en onderdelen) uit het computerspel. Voor diegenen die deze uitstekende app niet kennen: wat te denken van een explosieve lading, die vervoerd moet worden? Als deze wordt geraakt, ontploffen de omliggende onderdelen ook. Of bijvoorbeeld een zware last. Deze wordt afgetrokken van je motorkracht. En zoals je weet, als je niet vooruit gaat in de open ruimte, dan haal je de finish niet. Of radio-actieve lading, waar uiteraard geen personen in de buurt mogen komen.

Bij Kosmos had ik veel verwacht van Rumms, waarbij de tegenstander moet worden aangevallen door het schieten met dobbelstenen. Op de beurs hoorde je er echter niet veel van. De dobbelstenen zijn ook erg licht. Meer en over het algemeen positieve geluiden hoorde je over Steam Time. Helaas heb ik het niet kunnen spelen.

Rumms

Steam Time

Je kunt spellen upgraden met mooiere onderdelen. Als je op zoekt bent naar muntjes, dan kon je je hart ophalen bij Spiel. Er waren prachtige kistjes te koop, gevuld met allerlei metalen munten. Dat kost echter ook de nodige munten. Maar het is wel mooi om er naar te kijken.

Flick 'em up is een nieuw behendigheidsspel. Het speelt zich af in het Wilde Westen. Je hebt de beschikking over een groepje cowboys in een stadje. Verplaatsen en schieten gebeurt door het tikken tegen schijfjes. Bij Spiel waren er prachtig grote exemplaren voor de demonstraties. Bij het Spellenspektakel maar eens proberen bij Bergsala Enigma.

Spiel is weer voorbij gevlogen. Ik kijk alweer uit naar de volgende editie: 13 tot en met 16 oktober 2016.

Sandra