Machi Koro

Spelinformatie

Titel Machi Koro

Auteur Masao Suganuma

Illustrator Noboru Hotta

Uitgever White Goblin Games

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 7 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 108 kaarten, 54 munten, 2 dobbelstenen, spelregels

Geschreven door Ronald, januari 2015

Introductie

Je bent burgemeester van een stad en wilt deze laten uitgroeien tot één van de meest aantrekkelijke steden in de regio. Je wint het spel door jouw stad te ontwikkelen en als eerste de vier grote bezienswaardigheden te bouwen.

Beginopstelling

Spelverloop

Iedere speler begint met een graanveld en een bakkerijkaart en legt deze open voor zich neer. Verder beschikt elke speler over 3 munten en de 4 te bouwen bezienswaardigheden.


Om beurten wordt met een dobbelsteen gegooid. Alle gebouwen met het geworpen getal, worden mogelijk geactiveerd:

Blauwe gebouwen kunnen in alle worpen worden geactiveerd.

Groene gebouwen kunnen alleen met je eigen worp worden geactiveerd.

Rode gebouwen kunnen alleen met de worp van een andere speler worden geactiveerd.

Paarse gebouwen kunnen alleen met je eigen worp worden geactiveerd, maar hebben gevolgen voor andere spelers.

Door het activeren van de gebouwen verdien je geld. Met dit geld mag je aan het eind van je beurt een nieuw gebouw kopen. De kosten staan links onderop het gebouw. Van elk paars gebouw mag je er maar één bouwen.

Het doel van het spel is, om als eerste de vier bezienswaardigheden te kopen. Een van deze gebouwen is een treinstation. Zodra je dat gebouwd heb, kun je er voor kiezen om met twee dobbelstenen te gooien. De waardes worden dan bij elkaar opgeteld.


Belangrijk: betalen aan andere spelers, gaat voor het ontvangen van geld. Heb je geen geld, dan hoef je niet te betalen (ook al krijg je later in je beurt nog wel inkomsten). Moet je verschillende spelers betalen, dan gaat dit tegen de klok in. Sommige spelers ontvangen dan wellicht niet al het verschuldigde geld.


Zodra iemand zijn vierde bezienswaardigheid heeft gebouwd, is het spel direct afgelopen en heeft deze speler gewonnen.

Bezienswaardigheden

Waardering

Machi Koro is een eenvoudig spel, dat snel is uitgelegd. Iedereen kan eigenlijk zo mee doen. Er zijn verschillende wegen naar de overwinning en ook de geluksfactor van de dobbelsteen speelt mee. Je probeert zo gunstig mogelijke combinaties van gebouwen te maken, zodat je snel veel geld kunt verdienen. Houd daarbij ook de tactiek van je tegenstanders in het oog. Het spel begint langzaam, maar zodra het grote geld verdiend wordt, komt het spel in een stroomversnelling. Vaak geeft iedereen zijn geld snel uit, om te voorkomen dat je aan andere spelers moet betalen. Verwacht van Machi Koro geen diepgaand strategisch spel, maar een lekker familie dobbelspel met voldoende pit om het interessant te houden. Voldoende

Opmerking Ronald

  • Het aantal munten dat een gebouw oplevert staat vrij klein in de tekst op het kaartje geschreven. Dat had wat mij betreft opvallender gemogen.

  • Het lijkt een voordeel te zijn, om eerder aan de beurt te zijn. Je hebt namelijk een beurt meer om de bezienswaardigheden te bouwen, dan de spelers die na je komen.

  • Op de kaart "bedrijvencomplex" in de eerste editie is een foutje geslopen. Met deze kaart mag je gebouwen ruilen met een andere speler. Op de kaart staat dat dit een alleen een kaart met een bepaald symbool mag zijn. Dat is onjuist. Het mag juist niet een gebouw met dit symbool zijn.

  • In 2015 is een uitbreiding voor Machi Koro uitgebracht bij White Goblin Games. Inmiddels zijn er meerdere uitbreidingen verkrijgbaar en ook enkele zelfstandige varianten.

  • Er is een variant in omloop, die in de aankomende uitbreiding ook zal worden vermeld: de 10-kaart variant. Schud alle te kopen gebouwen tot één stapel. Trek net zolang kaarten van de stapel (en leg deze open neer), totdat je 10 verschillende hebt. Als je dezelfde trekt, vorm je daarmee stapels. Deze openliggende kaarten kunnen worden gekocht. Mochten er minder dan 10 verschillende komen te liggen, trek dan net zo lang nieuwe van de stapel, tot er weer 10 verschillende liggen. (Suggestie: speel bij 3 spelers met 9 gebouwen en bij 2 spelers met 8.)

  • Het spelverloop van Machi Koro kan heel verschillend zijn. Het ene spel is snel en boeiend, terwijl het een andere keer nogal langdradig kan zijn.

Strategie

Staar je niet blind op 2 dobbelstenen. Je kunt het spel ook winnen, zonder ooit met 2 dobbelstenen te gooien. Als anderen echter lang wachten met gebouwen met hoge getallen, dan kun je je natuurlijk ook gaan onderscheiden. De anderen hebben dan immers minder kans op inkomsten bij jouw worp.

Probeer combinaties van gebouwen te maken. Graanvelden en appelboomgaarden combineren erg goed met de groente- en fruitmarkt. 11 en 12 worden wel niet zo vaak gegooid, maar als het je een keer lukt, loop je flink binnen. De meubelfabriek is goed te combineren met het bos en de mijn. En die leveren zelf ook nog eens lekker wat op. In plaats van te specialiseren in enkele nummers, kun je ook je kansen spreiden, zodat je vrijwel altijd inkomsten hebt.