Milestones

Spelinformatie

Titel Milestones

Auteur Stefan Dorra en Ralf zur Linde

Illustrator Klemens Franz

Uitgever Eggert Spiele / Pegasus Spiele

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 60-90 minuten

Taal Duits / Engels

Materiaal 1 speelbord, 4 spelersborden, 35 arbeidertegels, 21 afdektegels, 4 pionnen, 4 markeringsfiches, 12 meelzakfiches, 24 munten, 48 goederenblokjes, 48 straatstukken, 24 milestones, 12 marktplaatsen, 12 huisjes, 15 bonusfiches.

Geschreven door Sandra en Enrico, augustus 2014

Introductie

Als kolonist trek je door het land en je ontmoet daarbij verschillende arbeiders, je gaat handelen, bouwt straten, huisjes en marktplaatsen, zet in de molen graan om naar meel en als laatste ontmoet je de kasteelheer in zijn burcht. Degene die hiermee de meeste punten weet te verdienen, wint het spel.

Een spelersbordje

Spelverloop

Het spel wordt gespeeld met de wijzers van de klok mee. Iedere keer als je aan de beurt bent, mag je 2 acties uitvoeren. De mogelijke acties staan aangegeven op je eigen spelersbord en worden met de wijzers van de klok mee uitgevoerd. De mogelijke acties zijn:


1. Goederen verkrijgen op de arbeidersvelden.

Je krijgt het goed van het veld waarop je jouw speelfiguur plaatst. Sla je daarbij velden over waarop dezelfde goederensoort staat afgebeeld, dan krijg je voor elk van deze velden een extra goed.


2. Handelen in het handelshuis

Als je in het handelshuis komt, krijg je een munt als de nummers op jouw arbeiderstegels oplopend zijn. Daarnaast mag je de volgende acties in willekeurige volgorde uitvoeren:

 • het kopen en plaatsen van een arbeiderstegel uit de voorraad voor 2 munten;

 • het kopen van goederen tegen betaling van 2 munten;

 • het verkopen van 2 goederen voor 1 munt.


3. Het bouwen op het spelbord

Kom je bij de bouwplaats, dan mag je onbeperkt en in willekeurige volgorde de volgende bouwacties op het spelbord uitvoeren en krijg je punten:

 • straten bouwen tegen betaling van 1 steen en 1 zand. Je krijgt evenveel punten als de waarde van de Milestone die op jouw straat staat afgebeeld;

 • het bouwen van een huis tegen betaling van 1 steen en 1 hout. Het puntenaantal komt overeen met het totaal van de vrije hoekpunten van het gebied waarin je bouwt;

 • het bouwen van een marktplaats tegen betaling van 1 hout en 1 zand. Het aantal punten dat je krijgt, is het aantal dat op het veld staat waarop je de marktplaats bouwt.

Vanzelfsprekend zijn er regels verbonden aan de plaats waar de bouwwerken neergezet mogen worden. Hiervoor verwijzen we naar de spelregels. Verder liggen er bonusfiches op het spelbord. Voldoe je aan de voorwaarden, dan mag je na het bouwen zo'n fiche pakken en op een arbeidersveld plaatsen. Hiermee kunt je extra punten krijgen gedurende de rest van het spel en vergroot je de kans dat je aan het einde van het spel nog bonuspunten krijgt.

Enkele arbeiderstegels

4. Leveren aan marktplaatsen

Bij de molen kun je tegen betaling van 2 graan een meelzakfiche op een vrije marktplaats leggen. Je krijgt hiervoor één munt uit de voorraad en evenveel punten als de 2 hoogste vrije getallenvelden die om de marktplaats liggen.


5. Tevreden stellen van de burchtheer

Kom je bij de burcht, dan moet je op dit veld stoppen. Je moet één arbeidersveld (naar keuze) afdekken. Bovendien mag je maar 3 goederen (grondstoffen en munten) overhouden. Het meerdere moet je afleggen.


Einde van het spel

Zodra een speler het puntenaantal bereikt dat voor het aantal spelers is aangegeven op het scorespoor óf als iemand de laatste arbeiderstegel koopt, dan komen alle andere spelers nog één keer aan de beurt. Vervolgens krijgen alle spelers nog bonuspunten voor het behalen van een meerderheid in ieder van de vijf verschillende soorten arbeiders. Degene die daarna de meeste punten heeft, wint het spel.

Afdektegels

Waardering

De geluksfactor in het spel is beperkt, maar toch zal het bij menigeen overkomen alsof je erg afhankelijk bent van de acties van anderen of de tegels die open liggen als jij aan de beurt bent. De hoofdzaak ligt echter bij het plannen van je acties: goed plannen zorgt ervoor dat het spel bij jou als het ware vanzelf gaat lopen. De consequentie hiervan is ook dat fouten hierin worden afgestraft en je behoorlijk kunnen terugwerpen in het spel. Daar moet je mee om kunnen gaan. Voldoende

Bonusfiches

Opmerking Enrico

 • Je kunt niet voorkomen dat je acties doet die je tegenstanders vervolgens ook punten opleveren. Niet iedereen houdt van spellen die deze eigenschap in zich hebben. Ben jij zo iemand, dan kun je waarschijnlijk beter voor een ander spel kiezen.

Strategie

Het plannen van je acties is erg belangrijk bij Milestones:

 • Als je bij de Burcht komt, moet je verplicht stoppen. Bovendien moet je een arbeidersveld afdekken én een teveel aan goederen afleggen. Je zult niet de eerste zijn die zijn in de vorige beurten verzamelde grondstoffen weer meteen af moet leggen. Zorg er dus voor dat je de grondstoffen die je verzameld hebt, in dezelfde ronde weer gebruikt.

 • Sla niet teveel velden over: iedere keer als je bij de burcht komt, verlies je een arbeidersveld. Daardoor krijg je minder inkomsten én kun je dus ook minder acties uitvoeren.

 • Op de arbeidersvelden kun je extra grondstoffen krijgen als je dezelfde soorten naast elkaar hebt liggen. Hou hier rekening mee als je nieuwe tegels plaatst.

 • Vergeet de bonus niet die je aan het einde van het spel krijgt voor je arbeidersvelden. De punten hiervoor zijn vaak doorslaggevend.

Links


Met dank aan Pegasus Spiele voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.