Facts / Spellenspektakel 2022 Ronald verslag
Op 22 en 23 oktober 2022 werd in het Belgische Gent de comic con beurs Facts georganiseerd. Films, series, games en strips komen daar tot leven. Voor het eerst dit keer werd de beurs gecombineerd met een (kleine) versie van het Spellenspektakel. Met een ticket had je zowel toegang tot Facts als tot het Spellenspektakel. De toegangsprijs was best stevig, maar in de voorverkoop was dat een stuk goedkoper en als je ook nog eens in cosplay kleding verscheen, kreeg je nog extra korting. Veel deelnemers aan Facts verschenen dan ook in de prachtigste kostuums. Uiteraard waren daar dan ook modeshows en wedstrijden voor.
Het was nog wel even een ding om tijdig binnen te komen. Er stonden lange rijen voor de parkeerplaats (mede door een auto met pech). Daarna was er nog een rij van zeker 500 meter van bezoekers naar de ingang, die maar stapsgewijs vooruit ging. Bijna iedereen hield zich prima aan de rij. Waarom deze zich zo traag bewoog is me nog een raadsel. De ingang was heel breed en voorzien van een grote hal. Iedereen met cosplay wapens kon deze laten checken (dat was zo gebeurd), maar daarna moest je nog wel in een "Efteling"-rij, die door de hal heen slingerde. Aan het eind daarvan werd je kaartje gecontroleerd en zo kon je na ruim een uur toch naar binnen.
Veel Star Wars, Lord of the Rings, Ghostbusters, smurfen, manga en veel voor mij onbekende series. Prachtige kostuums, een relaxte sfeer, wel een hoop drukte en geluid. In een van de hallen was dan het Spellenspektakel. Daar was het, zeker in de ochtend, een stuk rustiger dan in de rest van de beurs en je kon dan ook zo overal aanschuiven. Uitgevers als 999 Games, Asmodee, Goliath en Gamebrewer waren aanwezig. White Goblin Games ontbrak echter. Er was maar een beperkt aantal winkels waar je spellen kon kopen. In de middag waren er meer tafels bezet en probeerden de bezoekers van Facts ook wat meer spellen. De meeste uitgevers hadden de spellen dan ook aangepast aan het publiek.
Bij 999 Games speelden we een stukje van Robin Hood. Daarna probeerden we Queensland. In de staat Queensland was een insectenplaag en dus hadden ze het idee om padden te introduceren die de insecten zouden opeten. Dat deden ze echter niet. En omdat de padden geen natuurlijke vijanden hadden, werden ze zelf een plaag. In het spel Queensland moet je elke beurt een tegel uit het aanbod nemen en deze aanleggen aan je farm. Bij de tegel krijg je 1, 2 of 3 padden, die op de tegel worden geplaatst. De tegel moet goed aangelegd worden, zodat bos, graan en modder goed aansluiten. Op de tegel staan ook 1 of 2 pijlen. Alle padden op je tegels (die niet in een vijver liggen), moet in die richting worden verplaatst. Heb je daardoor 5 of meer padden in een vijver, dan lever je deze in en scoor je 3 of 5 punten. Zo gaat het spel door, totdat het aanbod tegels niet meer aangevuld kan worden. De speler met de minste padden op zijn tegels scoort nog 3 punten en de speler met de meeste padden krijgt 3 strafpunten. Vervolgens worden alle tegels met padden verwijderd. Daarna scoor je punten voor je grootste complete bos en grootste complete graanveld. Dat is nog wel een ding als je veel padden op je tegels hebt liggen. Hoe krijg je deze weg of hoe krijg je de vijvers leeg. Tot slot scoor je nog punten voor setjes met symbolen die op de tegels staan. Al met al een alleraardigst puzzelspelletje.
Bij Asmodee speelden we 7 Wonders Architects. Iedere speler probeert zijn eigen wereldwonder af te bouwen. In je beurt kun je een open kaart pakken (van een stapel links of rechts van je) of een kaart van de gesloten stapel. Op de kaarten staan grondstoffen, geld, wetenschappen, overwinningspunten of wapens. Geld kan als elke willekeurige grondstof worden gebruikt. Heb je voldoende grondstoffen voor een deel van je wereldwonder (van onder af bouwen), dan lever je deze in en draai je het onderdeel om. Daarmee scoor je punten. Heb je voldoende wetenschappen (2 dezelfde of 3 verschillende) dan pak je een fiche dat je voordeel oplevert in de rest van het spel. Op de wapens staat soms een hoorn. Is er (afhankelijk van het aantal spelers) een aantal hoorn getrokken, dan vindt er een gevecht plaats. Je wint van je buren als je meer wapens hebt. Zodra iemand zijn wereldwonder af heeft gebouwd, kunnen punten worden geteld. Een stuk simpeler dan het oorspronkelijke 7 Wonders en snel op tafel te leggen.
Bij Gamebrewer kon je alvast een kijkje nemen bij Delta dat nu op Kickstarter staat. Het spelbord bestaat uit 3 gedeeltes. Aan de onderkant van elk gedeelte kunnen 4 kaarten worden gespeeld. De kaarten hebben verschillende functies en je moet dan ook goed kiezen welke kaarten je gebruikt en voor welk gedeelte. De kaarten bepalen ook in welke volgorde nieuwe kaarten van de bovenkant van het bord gekozen mogen worden. Het klinkt interessant en ziet er prima uit.
We liepen door naar Happy Meeple Games waar we Alice's Garden uitprobeerden. Iedereen legt een eigen tuin aan voor de koningin. Een deel van de tuin heeft een schaakbord. Uiteraard levert het punten op als je daar schaakstukken weet te plaatsen. Er zijn diverse buidels met tetris-stukken. Op de buidel staat welke vorm de stukken in de buidel hebben. De speler die de startspeler van de ronde is, kiest een buidel en trekt zoveel stukken als het aantal spelers (behalve in de eerst beurt, dan wordt er eentje meer getrokken). Hij mag vervolgens als eerste een van de stukken uitkiezen en in de tuin planten. Zo kiest elke speler een stuk en blijft er eentje liggen voor de volgende ronde. De symbolen op de stukken leveren op verschillende manieren punten op. Rozenperkjes van maximaal 5 rozen, 2 of meer paddestoelen in een kolom, bomen zo ver mogelijk uit elkaar op een rij en zo maar door. Verder zijn er strafpunten voor niet gevulde gebieden en overgebleven bonustegels.
Tot slot speelden we nog een rondje Heat. In mijn verslag van Spiel staat daar een uitgebreide uitleg over.
Op de beurs kon je ook filmsterren ontmoeten. Je kon (tegen betaling) een handtekening laten zetten of een selfie maken met de sterren, zoals Eliza Taylor (Clarke uit The 100), Billy Boyd (Pippin uit Lord of the Rings) en Alfred Enoch (Daan Thomas uit Harry Potter). Maar ook bijvoorbeeld tekenaars van The Simpsons en Marvel en DC Comics.