FAQ BGA

BoardGameArena

Op BoardGameArena (BGA) kun je online spellen spelen tegen andere spelers. Je kunt er voor kiezen om alleen tegen vrienden te spelen, in je eentje of tegen andere spelers waar ook ter wereld. Er is een groeiend aantal spellen en er komen ook steeds meer recentere spellen beschikbaar. De spelregels worden door BGA afgedwongen, dus daar hoef je zelf niet op te letten. Je kunt er gratis gebruik van maken, maar voor een kleine bijdrage word je Premium lid. Dan krijg je wat extra mogelijkheden, zoals een videochat en toegang tot veel meer spellen.

De Start

Hoe begin ik?

Als je nog nooit online iets gespeeld hebt, zal het in het begin even wennen zijn. Hoe begin je, waar moet je op letten, hoe vind ik mijn weg? Op deze pagina probeer ik een kleine introductie te geven, zodat je snel op weg bent. Daarnaast geef ik enkele tips voor het gebruik.

Laten we beginnen!

Ga naar www.boardgamearena.com (in een nieuw tabblad).

Klik rechtsboven op "Inloggen".

Registreren

Nu krijg je de mogelijkheid om te loggen. De eerste keer zul je je echter moeten registreren. Klik daartoe op de knop onderin beeld: "Registreer".

Verzin een gebruikersnaam en geef je e-mailadres op. In je e-mail krijg je bericht: "[Board Game Arena] We zijn trots dat je erbij bent.". Klik op de link in dit bericht en je bent klaar om te beginnen.

Er wordt je gevraagd uit een overzicht enkele spellen (maximaal 5) aan te klikken, die je kent. Dit is niet noodzakelijk, maar wel handig voor het vervolg.

Je eerste spel

Can't stop

BGA wil nu direct een spelletje Can't Stop met je spelen. Ook dit is niet noodzakelijk, maar zo leer je wel de eerste beginselen van BGA. Neem er een paar minuten de tijd voor. Je wordt vanzelf door het spel heen geleid.

Klik op "Laten we Can't Stop nu spelen!"

Een popup scherm vertelt waar Can't Stop over gaat. Het is een dobbelspel waar je als eerste 3 bergtoppen moet beklimmen. Een tutorial leid je door je eerste spel heen.

Klik op "OK" en het spel tegen een computertegenstander begint.

De computer werpt 4 dobbelstenen voor je. Daar maakt je twee setjes van 2 dobbelstenen van. De computer geeft alle opties weer en je moet op een van de blauwe knoppen drukken. Daarna krijg je de optie om te passen of om door te spelen.

Op de witte balk bovenaan het scherm staat in elk spel wat er van je wordt verwacht. Soms zitten daar drukknoppen bij.

Logboek

Alle acties die de spelers doen, komen in het logboek te staan. Je kunt dus altijd terugkijken wat iemand gedaan heeft. Ook kan je van elke speler zien hoeveel punten hij momenteel heeft in het spel (bij het gele sterretje). Dit uiteraard alleen als die punten niet geheim zijn in het spel. Je spelersnaam is geschreven in de spelerskleur die je dat spel hebt. Je kunt ook het niveau van de speler zien in dit spel (lichtblauwe vak). Voor de naam van de speler staat een zandloper als deze speler nadenkt over zijn beurt. Soms staat er meer informatie in dit vak, zoals welke speler de startspeler is.

Einde

Je hebt nu je eerst spel gespeeld. Druk op OK.


Je kunt er nu voor kiezen om terug te keren naar het hoofdmenu of het spel nogmaals te spelen. Premium gebruikers krijgen nu uitgebreide statistieken te zien. Altijd leuk om even over na te praten. Waar heb je de meeste punten mee gescoord? Wie heeft er het langste nagedacht? Waar zit er verbetering in? Ook kun je nog even terug naar de Eindsituatie van het spel.

Het menu

Menubalk

De menubalk bovenaan het scherm heeft de volgende opties:

  • Wolkje - hiermee kom je weer terug naar het hoofdscherm

  • Speel nu - hier ga je direct aan de slag om een spel te spelen

  • Nieuws - volg hier de laatste nieuwtjes over BGA

  • Spellen - dit is een overzicht van alle beschikbare spellen

  • Gemeenschap - bekijk hier informatie over de spelers op BGA

  • Forums - hier kun je discussiëren over BGA, de spellen, bugs en wensen

  • Gele vlag - dit geeft aan of je een betalend premium lid bent

De symbolen aan de rechterkant geven je de mogelijk om het geluidsvolume aan te passen, te kijken welke lopende turn-based spellen er open staan en welke vrienden er online zijn. Rechtsboven staat je avatar met een persoonlijk menu.

Soort spel

Meestal zul je kiezen voor een eenvoudig spel. Als je wat vaker speelt, dan kun je meedoen in de Arena of aan Toernooien. Maar als je gewoon een spel wilt spelen, kies je voor Eenvoudig Spel.

Snelheid

Je kunt kiezen uit Real-Time of Turn-Based spellen. Bij de eerste speel je direct het hele spel uit. Bij de tweede doe je (als je aan de beurt bent) je zet en later kom je terug om te kijken of je weer aan de beurt bent. Als je nu gewoon een spel wilt spelen, kies je voor Real-Time.

Medespelers

Wil je alleen met bekenden spelen (als je bijvoorbeeld met elkaar hebt afgesproken), kies dan Vrienden. Weet je niet met wie je wilt spelen, laat dan BGA automatisch een keuze maken of maak handmatig een keuze uit de beschikbare tafels. Dat zijn spellen die door andere spelers zijn opgestart en wachten op deelnemers.

Wanneer je de drie keuze hebt gemaakt kun je de vrienden selecteren met je wilt gaan spelen. Druk op de blauw plus om meer vrienden toe te voegen en druk op het zwarte kruisje om iemand weg te halen. Nadat je alle vrienden hebt geselecteerd kies je een spel en druk je op Speel Nu. Daar heb je nog de mogelijkheid om enkele opties aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld in Oefen modus spelen. Dan is er geen tijdsdruk en kun je het spel zonder gevolgen verlaten. Zo kun je dus eenvoudig bekijken of het spel wat voor je vriendengroep is. Er zijn ook spellen die je in je eentje kunt spelen.

Als je het spel niet in Oefen modus speelt, dan krijg je voor je beurt een bepaalde hoeveelheid tijd. Doe je je beurt binnen deze tijd, dan spaar je tijd op. Het is niet erg om af en toe meer dan de toegestane tijd te gebruiken, maar het is wel zo netjes tegenover de andere spelers om dat niet te vaak te doen. Als je tijd negatief wordt, kun je door andere spelers zelfs uit het spel worden verwijderd.

Reputatie

Van elke speler in BGA wordt een reputatie bijgehouden. Als je met vrienden speelt, maakt dat niet zoveel uit, maar als je met onbekenden gaat spelen, is het wel fijn wat voor soort speler je kunt verwachten. Verlaat deze speler zomaar een spel, bijvoorbeeld als hij aan het verliezen is? Denkt hij vaak lang na? Vinden andere spelers het niet fijn met deze speler te spelen? Je kunt nadat je met iemand gespeeld hebt een groen duimpje omhoog of een rood duimpje omlaag geven. Je begint niet direct op 100% reputatie. Deze zul je moeten verdienen.

Spellen kiezen

Welke spellen zijn er op BGA en hoe kies je het spel dat je wilt gaan spelen? Als je uit de menubalk de keuze Spellen maakt, kun je zien welke spellen er allemaal zijn. Je kunt op verschillende manieren een keuze maken. Zo kun je zoeken op naam, filteren op aantal spelers, speelduur of complexiteit. Maar ook kun je een overzicht krijgen van spellen die je al hebt gespeeld of juist nog niet. Je kunt ook kiezen voor Alle Spellen.

Bij sommige spellen zie je een geel vlaggetje. Deze kun je alleen spelen als iemand in het gezelschap een Premium lid is. Ook zie je af en toe spellen met een rood label BETA. Die zijn nog in ontwikkeling. Je kunt ze al spelen, maar je kunt tegen foutjes aanlopen. Het is natuurlijk fijn als je deze bij BGA meldt.

De luchtige spellen zijn heel geschikt om BGA te leren kennen. Deze spellen duren meestal niet zo lang en hebben niet zoveel spelregels. Je leert zo de besturing van BGA kennen en raakt vertrouwd met het systeem.

Tot slot

Chatten

Onderaan het scherm heb je de mogelijkheid een chatscherm te openen. Je kunt dan in het algemeen praten of specifiek aan de tafel waar je aan het spelen bent. Je kunt gewoon tekst intypen. Met het poppetje kun je kiezen uit voorgeprogrammeerde teksten. Voor Premium gebruikers is er de mogelijkheid van een audiochat of een videochat. Deze laatste is mogelijk tot maximaal 4 deelnemers. De avatar van de spelers wordt dan vervangen door videobeeld. Je kunt deze avatar oppakken en elders op het scherm zetten en vergroten of verkleinen. Met het handje activeer je een muiswijzer.

Muisaanwijzer

Met de muisaanwijzer kun je makkelijker dingen aan andere spelers aanwijzen. Dit is vooral handig als je het spel aan de andere spelers moet uitleggen. Belangrijk is wel dat deze spelers hun scherm gewoon op 100% hebben staan. Als dat niet zo is, is de muisaanwijzer vaak niet op de plaats die je bedoelt. Houd er tevens rekening mee dat de beeldvolgorde niet bij alle spelers hetzelfde is. Als je een eigen speelbordje hebt, dan staat het eigen speelbordje voor iedere speler bovenaan. De andere spelers moeten dan even naar jouw speelbordje kijken als je daar iets wilt aanwijzen.

Let op

Als je een spel beëindigt en teruggaat naar het hoofdmenu, verdwijnt ook een eventuele audio- of videochat. Het is dus handig om van tevoren met je medespelers af te spreken welk spel je daarna gaat spelen en wie het opstart. Anders ben je elkaar even kwijt en kan het zijn dat verschillende spelers tegelijk een nieuw spel opstarten.

Persoonlijke voorkeuren

Als je rechtsboven in het scherm op je avatar klikt, krijg je je persoonlijke menu. Daarin kun je je berichten van medespelers vinden en meldingen van BGA. Ook kun je je voorkeuren instellen, zoals je avatar en je favoriete spelerskleur. Ook kun je daar bij je medespelers een notitie maken.

Tip

Zelf vind ik het handig om daar de echte naam van mijn vrienden te plaatsen. Zo zie ik direct welke vriend gebruik maakt van welke spelersnaam.

Ervaring

Onder je avatar en je naam zie je een zwarte knop met XP. Als je op deze knop drukt, krijg je je medailles te zien, die je verdiend hebt bij de verschillende spellen.

Uitloggen

Tot slot vind je hier de optie om BGA te verlaten.