Spellenspektakel 2017 verslag Ronald

Verslag Spellenspektakel 2017 Ronald


Geschreven door Ronald

Uitreiking Nederlandse Spellenprijs 2017

Aan de vooravond van het Spellenspektakel 2017 werd de Nederlandse Spellenprijs uitgereikt in het nabij gelegen Holiday Inn hotel. Dit was de eerste keer dat de uitslag nog niet bekend was bij de diverse uitgevers. In het kort werden de genomineerde spellen vermeld (Droomhuis, Kingdomino en Imhotep), waarna de uitgevers de gelegenheid kregen hun spellen toe te lichten voor de aanwezigen. Daarna werd de winnaar van de familieprijs bekend gemaakt: Droomhuis. Dit tot verrassing van White Goblin Games, die verwacht hadden dat Kingdomino de prijs in de wacht zou slepen. Omdat alle drie de genomineerden bij de familiespellen van White Goblin Games waren, was al bekend dat ze met deze prijs naar huis zouden gaan.

Daarna was het tijd voor de expertprijs. De genomineerden (Great Western Trail, Mombasa en Orléans) werden voorgesteld, waarna de uitgevers hun verhaaltje konden doen. Enthousiast werd er over de spellen verteld. Vervolgens werd de winnaar van de expertprijs bekend gemaakt: Orléans. Opnieuw viel White Goblin Games in de prijzen. Dit bleek voor hen toch redelijk onverwacht. Nu was het tijd voor felicitaties en konden de spellen eventueel nog worden gespeeld. Alleen Kingdomino en Droomhuis kwamen op tafel.

Zaterdagmorgen vroeg stonden er al veel mensen voor de beursingang te wachten voor het Spellenspektakel 2017. Toen de deuren open gingen stroomden honderden mensen naar binnen. Het Spellenspektakel was weer als vanouds opgezet. Grote gangpanden in het middengedeelte, die smaller werden, naarmate je meer naar de zijkanten kwam. De grote uitgevers hadden grote stands in het midden met veel tafels om te spelen en voldoende uitleggers. (999 Games, Haba, White Goblin Games, Enigma, Jumbo, Tactic, The Game Master, Queen Games, Identity Games). Zaterdag bleek ook meteen de drukste dag en soms was het lastig om een vrij tafeltje te vinden. De temperatuur in de hal liep ook behoorlijk op. Naarmate de dag vorderde werd daar blijkbaar iets aan gedaan, want de temperatuur werd wat aangenamer. Helaas waren er niet al te veel spellenwinkels, waardoor de echte beurskoopjes schaars waren.

Wachten voor de ingang

Een overzicht van de beurshal

Bij Haba kwam ik Rob en Det tegen, die met Erwin Iquazu aan het spelen waren. Daarbij verzamel je diamanten vanachter een waterval. Via een grappig systeem verschuift het deel dat zichtbaar is. Ze waren net klaar en wilden Karuba het kaartspel gaan spelen. Ik kon mooi aanschuiven. Karuba het kaartspel blijkt een alleraardigste kaartspelversie van het bordspel te zijn. Elke speler heeft een deck van 16 kaarten. Deze worden afzonderlijk geschud en iedereen krijgt 3 kaarten op handen. Daaruit worden 2 kaarten gekozen. De speler met de laagste totale waarde moet één van deze kaarten afleggen. Alle andere kaarten worden aangelegd aan een eigen terrein van maximaal 4 bij 4 kaarten. Er worden 2 nieuwe kaarten getrokken en weer worden er 2 uit 3 gekozen. Op de kaarten staan wegen, tempels, diamenten, goud en avonturiers. Doel is de avonturiers via wegen naar de tempels te leiden, het liefst langs zoveel mogelijk goud en diamanten. De avonturiers lopen altijd de kortste route en mogen andere avonturiers niet passeren (met wel de wegen kruisen). Elke tempel levert 3 punten op, elk goud 2 punten en elke diamant 1 punt. Winnaar is degene met de meeste punten. Bij de stand werd ook nog uitgelegd dat het spel al afgelopen is, zodra iemand 4 tempels heeft aangesloten, maar bij het nalezen van de regels bleek dat niet het geval. Alle 16 kaarten worden dus gespeeld. Tip: Als je de kaartjes in een ziplockzakje doet, kun je dit spelletje zo overal mee naartoe nemen.

Daarna konden we ook nog Dobbelkoning proberen. Een Yathzee-achtig spel. Er liggen 5 steden op tafel (stapels van 3 kaarten met waarde 2, 3 en 4) en bij elke stad ligt een willekeurige personenkaart. Op deze personenkaarten staat welke dobbelcombinatie nodig is om de kaart binnen te halen. Je gooit in je beurt maximaal 3 keer met 6 dobbelstenen. Op deze dobbelstenen staan niet alleen getallen, maar ook kleuren. Met de worp probeer je een personenkaart binnen te halen. Lukt dat niet dat krijg je een strafkaart. Haal je wel een persoon binnen, dan schuiven alle personen op en komt er een nieuw. Komt de kleur van de persoon overeen met de stadkleur, dan krijg je er ook een stadkaart bij. Zodra één van de stapels op is (steden, personen, straf), dan eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten. Er zijn nog wat speciale personen, waarmee je bijvoorbeeld een extra beurt of worp krijgt. Het spel speelt lekker vlot en was plezierig om te doen. Je kunt dit zo met iedereen op tafel leggen. De interactie tussen de spelers is helaas niet groot, maar dat is dan misschien ook het enige minpuntje.

Iquaza bij Haba

White Goblin Games

Daarna ging ik verder met mijn rondje over de beurs. Bij Enigma werd de nieuwe Unlock! gedemonstreerd. Unlock! is een Escape Room spel bestaande uit alleen maar kaarten en een bijbehorende app. Er kon een demo van een half uur worden gespeeld: De Elite. Dat probeerde ik graag. Op sommige momenten had ik een lichte hint van de spelleider nodig, maar verder was het goed te doen. Alleen met de code aan het eind was er wat verwarring. De G stond voor Geel, maar dat had net zo goed Grijs of Groen kunnen zijn. Raar. Ik kijk uit naar de drie nieuwe scenario's.

Bij Tactic kon ik aanschuiven bij The Great Tour. Op een beknopte kaart van Europa ga je trajecten tussen bepaalde steden afleggen. Je verzamelt kaarten, totdat je besluit één van de drie openliggende opdrachten uit te voeren. Je moet ten minste 1 kaart van het startpunt en 1 kaart van het eindpunt hebben en in totaal zoveel kaarten als het aantal verbindingslijntjes op het bord. Voor elk lijntje waar een bus van een andere speler staat, moet je een extra kaart inleveren. Op de verbindingslijntjes plaats je je eigen bussen. Hoe groter de afstand, hoe meer punten de opdrachtkaart waard is. Daarnaast krijg je een fiche van de doelstad. Zodra je er 2 hebt, krijg je de bonuskaart van die stad. Door er meer te hebben dan een andere speler, kun je de bonuskaart afpakken. Zodra een opdracht is vervuld, komt er een nieuwe opdrachtkaart. Elke beurt dat je niet gaat rijden, pak je nieuwe kaarten. Dit kan van 3 verschillende stapels. Van de stapel gewone kaarten mag je er 3 pakken, van de andere twee stapels 2. In deze stapels zitten VIP kaarten, waarmee 1 bus van een tegenspeler wordt geneutraliseerd en jokerkaarten. Zodra de opdrachtkaartenstapel op is, is de laatste ronde begonnen. De speler met de meeste routes krijgt dan nog een bonuskaart en dan is het punten tellen geblazen. Uiteraard wint de speler met de meeste punten. We vonden de bonuskaart voor de meeste routes wel erg veel invloed hebben. Mogelijk omdat we op de beurs met minder kaarten in de stapel speelden. Verder speelt het spel vlot en kan gemakkelijk bij families op tafel worden gelegd.

Bij The Game Master was de uitbreiding voor Rhodes toch op tijd binnen: The Colossus. Bij Enigma was helaas Pandemic Rising Tide niet beschikbaar om te spelen. Er was veel aan gedaan om een exemplaar op de beurs te krijgen, maar helaas was dat niet gelukt. Rising Tide speelt zich af in Nederland. In plaats van ziektes moet nu het water worden bestreden. Met vijf kaarten maak je nu de Delta Werken en de Afsluitdijk. Uiteraard kun je ook molens maken om polders droog te maken. Vanaf half december is het spel verkrijgbaar.

Spelende mensen

Spelende mensen

Bij Identity Games was ook een Escape Room spel. Dit keer was er ook een demonstratie van de nieuwe versie met virtual reality bril. Het scenario duurde een kwartier. Samen met Niek, Rob en Det gingen we een poging wagen. Met de bril kon je rondkijken in de duikboot waarin we waren opgesloten. Ondertussen konden de anderen puzzelen met de papieren informatie. Het ging moeizaam en de tijd begon te dringen. Twee van de vier sleutels wisten we zeker, één sleutel was symmetrisch, dus er was 50% kans dat we deze op de plek zouden zetten. Ook de oriëntatie van de laatste sleutel had 50% kans. We hadden nog 10 seconden. Rob en ik zetten allebei een sleutel er in. Er gebeurde niets. Toen zag ik dat Rob zijn sleutel niet goed had ingedrukt. Snel drukte ik deze in. De klok stopte... op 2 seconden. We hadden het gered. Wauw. Toen hebben we toch maar even geredeneerd, waarom de sleutels goed stonden. Toen dat gedaan was, leidde ik hen naar Unlock!, want dat kenden ze niet. We speelden het proefspel van 10 minuten om de regels duidelijk te maken. Daarna mochten we een scenario van een uur doen. Dat ging heel voorspoedig en met nog 22 minuten op de klok naderden we het einde al. Maar toen ging het mis. Het draait om details en verkeerde input geeft strafminuten. Pas ver nadat het uur om was, voerden we de juiste code in.

The Game Master

999 Games

Ik vervolgde mijn rondje over de beurs en werd uitgenodigd voor een spelletje Captain Silver bij Queen Games. Alle spelers hebben een zak met verschillende kartonnen voorwerpen. Op het spelbord staan vier sporen, waarop de voorwerpen en de diverse beloningen staan vermeld. De spelers zoeken gelijktijdig naar het eerstvolgende symbool op de vier sporen en pakken het uit de zak. Is het juist, dan mag het op het spoor gelegd worden en wordt er gezocht naar het volgende symbool. Is het onjuist, dan komt het op de strafpuntenstapel. Zodra één van de sporen het einde heeft bereikt, worden beloningen uitgereikt. Deze bestaan uit geld of de mogelijkheid om met je piratenschip rond een eiland te varen en schatten op te graven. Eén van de spelers pakte telkens heel snel dingen uit de zak en haalde best wat beloningen binnen, maar ook veel strafpunten. Ik werkte juist heel zorgvuldig en hield alvast wat in mijn handen, wat er aan zat te komen. Zo kon ik de juiste beloningen binnen halen en vrijwel geen strafpunten. Uiteindelijk had ik dan ook dik gewonnen. Grappig om een keertje te doen, maar daar blijft het dan ook bij.

Op de bovenverdieping waren o.a. de spellenverenigingen te vinden, zoals Roll the Dice en Ducosim. Roll the Dice hield zoals elk jaar weer de beurs top 30. Bezoekers konden stemmen op de spellen die zij gespeeld hadden. De winst ging dit jaar tussen Gaia Project en Pandemic Rising Tide. Deze laatste is de nummer 1 geworden. Opvallend, want deze was niet op de beurs te spelen. Mogelijk verwarden de stemmers het spel met de andere Pandemic spellen, die wel op de beurs te spelen waren. (In 2016 was Pandemic Legacy seizoen 1 de winnaar geworden. Ook toen kon dat spel niet gespeeld worden.) Maar wel leuk om te horen dat Pandemic zo aanslaat. Te meer omdat ik dit zelf op zondag heb gedemonstreerd (zie verderop). Bekijk de hele uitslag bij Roll the Dice. Op de bovenverdieping ook Quined Games, Portal Games en diverse auteurs met spelontwerpen.

Bij de kinderopvang kon je o.a. knutselen aan je eigen spel. Ik heb daar echter geen resultaten van gezien.


De dag was voorbij gevlogen en inmiddels was het alweer 6 uur. Langzaam maar zeker druppelde de beurs leeg. Sommige spelers gingen gewoon verder in de lobby van het Holiday Inn hotel, waar later op de avond ook speluitleggers actief zouden zijn. Anderen gingen de stad in om Glow Eindhoven mee te pakken. Een geslaagde dag.

Op zondag zou ik Pandemic demonstreren voor Enigma. Er waren drie tafels beschikbaar: een groot demospel van het basisspel, een tafel voor het basisspel en een tafel met Pandemic Legacy seizoen 2. Tevens was er een teaser van Pandemic Rising Tide in de stand aanwezig. Geïnteresseerden konden hun e-mailadres achterlaten en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Met z'n tweeën bemanden we de Pandemic stand. Enkele minuten nadat de beurs open ging, waren de tafels al bezet en dat waren ze vrijwel de hele dag. Heel veel mensen blijken het basisspel nog niet te kennen en werden er enthousiast voor gemaakt. Op één sanitaire stop na, heb ik de hele dag door Pandemic staan uitleggen. Ook waren er veel vragen over de Legacy seizoenen. Van seizoen 2 kon de introductie worden gespeeld, waar geen Legacy spoilers in voor komen.


Er kwamen zelfs spelers. die vorig jaar met Pandemic in aanraking waren gekomen en nu meer wilden weten over Pandemic Legacy seizoen 2. Altijd leuk! De beurs leek op zondag iets rustiger dan zaterdag, maar dat was aan de Pandemic tafels niet te merken. Pas toen het zes uur was, liepen de tafels leeg. Een vermoeiende, maar erg geslaagde tweede beursdag.

Grote demo versies

White Goblin Games