Logan Stones

Spelinformatie

Titel Logan Stones

Auteur John Yianni

Uitgever Productief bv

Aantal spelers 2

Leeftijd vanaf 7 jaar

Speelduur 15 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 18 speelstukken, 1 zakje, spelregels

Geschreven door Ronald, september 2011

Introductie

Logan Stones is gebaseerd op het spel steen-papier-schaar, wat je met je handen speelt. Op de speelstenen komen deze symbolen terug. Het doel van het spel is een rechte lijn van 4 meer dezelfde symbolen te maken.

Spelverloop

Beide spelers halen 8 van de 18 speelstukken willekeurig uit het zakje en leggen deze zichtbaar voor zich neer. De overgebleven 2 speelstukken worden tegen elkaar midden op tafel neergelegd.


Om beurten leggen de spelers nu één van hun stenen aan. Daarbij moet de aangelegde steen minstens twee andere stenen raken. Nu wordt gekeken of de aangelegde steen sterker is dan aangrenzende stenen. Is dat zo, dan worden de zwakkere stenen omgedraaid. (Steen wint van schaar, schaar wint van papier en papier wint van steen). De aangelegde steen zelf wordt nooit omgedraaid.

Als beide spelers geen speelstukken meer hebben, dan kan voor één van de volgende twee opties worden gekozen: een stuk verplaatsen of een stuk omdraaien. Er moet van tevoren worden aangegeven wat er met het stuk gaat gebeuren. Een stuk dat verplaatst wordt, mag ook omgedraaid worden. Het speelveld moet altijd één geheel blijven: het mag niet verdeeld worden in losse groepen. Ook nu geldt weer (na het verplaatsen of het omdraaien) dat zwakkere aangrenzende stenen worden omgedraaid.


Zodra een speler 4 dezelfde symbolen op een rij heeft gevormd, heeft hij het spel gewonnen.

Waardering

Na het spel Hive (van dezelfde auteur) had ik grote verwachtingen van Logas Stones. Dat niveau wordt helaas voor mij niet gehaald. Toch is Logan Stones een alleraardigst spel met een lage instapdrempel. Door de verborgen informatie (je weet niet van alle stenen wat er op de onderkant staat), is er voldoende verrassing aanwezig. Daarnaast moet je goed onthouden wat er onderop de stenen staat. Niet iedereen is daar even goed in. Daar zullen kinderen vaak beter in zijn. Een spel dat uitermate geschikt is voor families dus. Goed

Opmerking Ronald

  • In de spelregels wordt uitgelegd waar de term Logan Stones vandaan komt. Het is de Engelse benaming voor grote stukken rots die zo geplaatst zijn, dat je ze met een klein duwtje heen en weer kunt laten bewegen. Met de speelstukken is dat hetzelfde geval. Je kunt met je duim eenvoudig de zijkant omlaag duwen, zodat je de steen met je wijsvinger kunt oppakken.

  • In de spelregels staat niet duidelijk of je de onderkant van de stenen mag bekijken, waar je het spel mee begint. De auteur heeft op de Boardgame Geek toegelicht dat je de onderkant mag bekijken en je stenen zo mag rangschikken als je zelf wilt. Er zijn diverse manieren om ze neer te leggen, zodat je voor jezelf weet wat er op de onderkant staat. Bijvoorbeeld door de sterkste kan boven te leggen, of bijvoorbeeld alle scharen links te leggen. Ook kun je een bepaald symbool zoveel mogelijk verbergen voor de tegenstander.

Met dank aan Productief bv voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.