Spiel 2015 verslag Ronald deel 3

Geschreven door Ronald Hoekstra


Terug naar deel 2

Op zaterdagmorgen begonnen we in een van de vele stands van Queen Games: Liguria. Voor de beurs had ik eigenlijk niets over het spel gehoord en het zag er aantrekkelijk uit. Samen met Seb, Leonie en Corrie lieten we ons het spel uitleggen. Dat werd uitstekend gedaan en we konden al snel aan het spel beginnen. In Liguria vaar je met een boot langs eilanden en de havens van andere spelers om gekleurde blokjes op te halen. Daarmee kun je opdrachten vervullen. Elke ronde begint met een biedronde. Daarmee wordt niet alleen bepaald hoeveel tegels je mag pakken, maar ook wanneer je aan de beurt bent. Hoe eerder je aan de beurt bent, hoe meer keus, maar hoe minder tegels je mag pakken. Daarnaast kies je een kaart die je in die ronde gaat uitvoeren. Op de tegels staan verschillende symbolen:

 • de opdrachten voor het verzamelen van bepaalde blokjes

 • stuurwielen, waarmee je sneller kunt bewegen

 • zakken, waarmee je meer blokjes mag inladen

 • stadsmuren, die punten opleveren

 • kruizen, die ook punten opleveren

 • documenten, die je de mogelijkheid bieden om ministersposten in andere havens te stichten

 • zwaarden, waarmee je eilanden kunt veroveren

Je wilt ze eigenlijk allemaal, maar je moet een keuze maken. Op de kaarten staan naast extra stuurwielen, ook soms nog enkele symbolen:

 • pijlen, waarmee je tegels kunt upgraden, zodat ze meer punten opleveren

 • een anker, waarmee je extra tussenstop mag maken

 • een keerpijl, waarmee je aan het begin van je beurt je boot mag omdraaien

 • blokjes, die in je eigen haven beschikbaar komen voor andere spelers

Na 8 of 9 rondes mag iedereen nog eenmaal zijn schip verplaatsen en daarna is het punten tellen. Zo scoor je punten voor:

 • het bezit van eilanden

 • voltooide opdrachten

 • setjes van 3 verschillende gekleurde blokjes

 • ministersposten

 • tegels in je haven

Daarnaast krijg je (veel) strafpunten als het totaal van de getallen op je kaarten (eventueel aangevuld met punten van kruizen en verloren eilanden) onder nul uitkomt. Liguria was een aangename verrassing en voor mij het leukste nieuwe spel dat ik gespeeld heb tijdens Spiel. Het is geen zwaar spel, maar het biedt voldoende interessante keuzes en speelt lekker vlot.

Seb en Ronald bij Liguria

Een andere stand van Queen Games

Spiel is ook een plaats voor tweedehands spellen. Niet alleen op de markt, maar ook door te ruilen. Via o.a. BoardGameGeek worden er ruilafspraken gemaakt. Deze zijn zo populair, dat er soms hele opstoppingen ontstaan.

Tweedehands markt

Ruilafspraken

Tijdens het zwerven door de hallen viel mijn blik op het kaartspelletje Baby Blues. Het zag er in eerste instantie wat kinderachtig uit, maar toch werd ik nieuwsgierig. Elke speler heeft de zorg voor een aantal baby's. Het doel is deze baby's veilig naar het einde van het spel te loodsen, dat wil zeggen dat ze niet in huilen uitbarsten. Uiteraard probeer je met pestkaarten de baby's van de andere spelers aan het huilen te krijgen. Ze hebben dan een ronde de tijd om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan gaat de baby huilen en levert deze aan het eind van het spel geen punten op. Heeft de baby een vuile luier, zorg dan dat deze wordt verschoond. Heb je geen schone luiers? Dan kun je deze wellicht met een van de buren ruilen voor een speen. Het spel heeft in ieder geval een origineel thema.

Baby Blues

Baby Blues

Sommige standhouders doen er alles aan om je naar hun stand te lokken. Bij Andromeda was er zelfs een alien ingehuurd. Je kon gewoon niet om de indrukwekkende ogen heen. Voor The Great War komen er binnenkort tanks uit als toevoeging. De eerste exemplaren waren reeds te bewonderen. Het blijft een apart gezicht, de eerste tanks uit de Eerste Wereldoorlog.

Andromeda

The Great War

Uiteraard ontbreekt ook Catan niet op een beurs als Spiel. Een extra grote uitvoering van het basisspel, of een heleboel spellen aan elkaar gekoppeld. Daar kon je dus alvast oefenen voor de recordpoging.