Spiel 2015
WK Pandemic

Team Spelmagazijn (Ronald en Leonie) had zich voor Nederland gekwalificeerd voor de finale van het eerste WK Pandemic Survival, dat tijdens Spiel 2015 in Essen gehouden werd. Alle teams spelen tijdens Pandemic Survival in tweetallen het spel Pandemic. Voor alle teams is er maar één infectiestapel. Verder zijn alle spelerstapels hetzelfde "geschud" en hebben alle teams dezelfde rollen. Naast wat geluk, komt het dus neer op je eigen keuzes. Het doel is als eerste vier medicijnen te vinden of als laatste over te blijven.

Auteur Matt Leacock

Aan dit WK namen 16 teams deel. Tijdens een diner op vrijdagavond werden de twee halve finales ingedeeld: 8 teams per halve finale. Van elke halve finale kwalificeren zich 2 teams voor de finale. Daarna is er voor beide halve finales nog een herkansingsronde, waaruit elk 1 team naar de finale gaat. Zo zijn er zes teams in de finale, die op zondag gehouden werd. De teams hadden een verschillend aantal voorrondes gespeeld in eigen land. Veel landen hadden maar één voorronde, maar in andere landen hadden teams wel drie rondes moeten spelen. Het team van Tsjechië had het spel maar 1 of 2 keer gespeeld, toen ze op een beurs toevallig aan de voorrondes mee konden doen. De verrassing was groot toen ze deze wonnen.

De indeling van de halve finale

Tijdens het WK wordt niet alleen met 6 epidemie-kaarten gespeeld, maar ook met een muterend virus. Bij elke tafel staat een scheidsrechter, die de zetten controleert. Een spelleider geeft aan wanneer en waar er ziekte-blokjes moeten worden geplaatst en wanneer kaarten mogen worden getrokken.

Nederland vond in de tweede halve finale als eerste een medicijn en ook nog van het muterende virus. Alles liep voorspoedig. Weinig uitbraken en al snel een tweede en een derde medicijn. Maar ook 3 andere teams kwamen op een derde medicijn. Er moest vaart worden gemaakt. Er waren nog 10 kaarten op de spelerstapel en team Spelmagazijn zag een mogelijkheid om snel aan het vierde medicijn te komen. Als Ronald Hong Kong zou trekken, dan kon Leonie in haar beurt het vierde en winnende medicijn maken. Twintig procent kans dus, maar helaas het werd Sydney. Nu kon Leonie pas in haar volgende beurt het medicijn maken. En dit bleek inderdaad te laat. In de volgende beurt van Ronald wisten zowel België als Noorwegen een vierde medicijn te maken. Dat was jammer.

De tweede halve finale

Op zondagmorgen dan een herkansing. Dat viel niet mee. Een lastige combinatie van rollen en er volgden veel uitbraken bij Nederland en ook bij de dames van Bulgarije. Zij hadden in de halve finale te voorzichtig gespeeld en wilden nu zo snel mogelijk vier medicijnen vinden. Nederland werd uitgeschakeld met 8 uitbraken en ook Bulgarije stond al op 7 uitbraken. Maar liefst 10 steden hadden 3 blokjes, alle gele blokjes waren op en slechts op één zwarte stad kon nog een blokje worden geplaatst. Er moesten 3 kaarten worden getrokken. De eerste was zwart, precies degene waar nog een blokje mocht. De tweede en derde waren blauw. Bulgarije haalde opgelucht adem en maakte in de daaropvolgende beurt het vierde medicijn. Ze konden onder luid gejuich naar de finale.

In de finale namen de dames van Bulgarije weer veel risico en dat leek goed uit te pakken. Maar Spanje en Italië gingen ook erg goed. België en Frankrijk zakten na een goed begin wat weg. Noorwegen speelde heel degelijk en liep langzaam in. Alle aandacht ging uit naar Bulgarije, maar ineens maakte Spanje het vierde medicijn. Ze wonnen daarmee een "Airlift", een vliegreis naar keuze naar een van de steden op het spelbord.

De winnaars: Spanje

De finale van 2016 wordt in Barcelona gehouden en in 2017 is Amsterdam aan de beurt.

Het toernooi was ontzettend leuk om aan mee te doen. Het contact met de andere teams was ook zeer hartelijk. Het diner voorafgaand aan het toernooi had daar zeker aan meegewerkt. Een pluim voor de organisatie.