ZooMemo
Spelinformatie
Titel ZooMemo
Auteur Marleen van Hoorneyk
Illustrator Renske Harkema
Uitgever Sunny Games
Aantal spelers 1 tot 8
Leeftijd vanaf 5 jaar
Speelduur 15 minuten
Taal Nederlands en veel andere talen
Materiaal spelbord, 24 dierkaarten, 2 leeuwkaarten, 4 directeurkaarten, 5 reservekaarten
Geschreven door Ronald, augustus 2014
Introductie
De jonge dieren gaan op avontuur in de dierentuin. Ze raken echter de weg kwijt en weten hun hok niet meer te vinden. De spelers gaan helpen om de broertjes en zusjes weer te verenigen. Dat moeten ze doen, voordat de directeur de dierentuin komt inspecteren!
Spelverloop
ZooMemo is een coöperatief memoryspel. De spelers proberen gezamenlijk alle jonge dieren bij elkaar te vinden en weer in hun hok te stoppen. Draai twee kaartjes om. Zijn het twee bij elkaar behorende dieren, dan leg je ze in hun hok. Zijn het verschillende dieren, dan draai je de kaartjes weer dicht.
Daarna is de volgende speler aan de beurt (dus ook als je het goed had).
Het spelbord is dubbelzijdig. Op de ene kant staat aangegeven in welk hok de dieren horen, aan de andere kant mag je dat zelf kiezen. Dat is verder niet van belang voor het spel.
Naast de kaartjes met jonge dieren, zijn er ook nog andere kaartjes in het spel:
Er zijn 2 kaartjes met een leeuw. Zodra zo'n kaartje wordt getrokken, schrikken alle dieren die nog niet in hun hok zitten zich wild en rennen door elkaar. Alle gesloten kaartjes worden geschud. Het leeuwkaartje gaat (gelukkig) uit het spel.
Er zijn 4 kaartjes met een directeur. De directeur begint in zijn huis. Zodra zo'n kaartje wordt getrokken, komt de directeur dichter bij de poort van de dierentuin. Als hij de dierentuin bereikt, voordat alle dieren in hun hokken zitten, dan hebben de spelers het spel verloren. Om het spel moeilijker te maken, kan de directeur dichterbij de dierentuin beginnen.
Het spel is afgelopen als alle dieren in hun hok zitten. Dan hebben de spelers gezamenlijk gewonnen. Het spel eindigt ook als de directeur de dierentuin binnen komt. Dan hebben de spelers gezamenlijk verloren.
Waardering
ZooMemo is een coöperatief spel voor jonge spelers. Het ziet er leuk en verzorgd uit en de regels zijn eenvoudig. Het spel wordt tegen het einde meestal ook nog spannend. Kinderen vinden het vooral leuk om de jonge dieren te helpen. De tekeningen helpen daar ook goed bij. Het spel biedt echter niet veel meer nieuws dan Memory. Maar als je daar een coöperatief spel van zoekt, dan kun je goed bij ZooMemo terecht. Voldoende
Opmerking Ronald
Marleen van Hoornyck is een nieuwe auteur bij Sunny Games. Zij maakt spellen voor het Vlaamse onderwijs. Ze gebruikte altijd al spellen in het onderwijs, maar er ging pas een wereld open bij de ontdekking van samenwerkingsspellen. Bij het spelen van competatieve spellen verdween het leeraspect vaak naar de achtergrond. Het was belangrijker te winnen dan er iets van op te steken. En de mindere leerlingen vonden het ook minder leuk en leerden dus nog minder. Bij samenwerkingsspellen was dat anders. Uit ervaring bleek dat twee raddraaiers uit de klas tijdens samenwerkingsspellen ineens heel goed konden samenwerken. En bij een groepje van vier dat eigenlijk niet wilde spelen, begonnen er twee toch te spelen. Ineens ging nummer drie ook adviezen geven en toen ze vastliepen, wist nummer vier ineens een oplossing. Toch was er ook verschil in de samenwerkingsspellen. Bij spellen die om kennis draaiden, namen de leerlingen met veel kennis de "macht" in handen. En bij de meer strategische spellen waren anderen weer in het voordeel. En dat is dan weer niet de bedoeling. Bij het ouderwetse Memory kan iedereen echter zo meedoen. En zo werd het coöperatieve memoryspel ZooMemo geboren. Er moest alleen nog een thema aan worden geplakt. Nu spreken jonge dieren kinderen vaak aan, dus daar werd het spel op gebaseerd. Alleen duurde het nog even, voordat alles op zijn plaats viel. Een 7-jarige tester wist waarom de dieren door elkaar lagen: de jonge dieren waren de dierentuin gaan verkennen en wisten de weg niet meer terug. De schattige tekeningen van ZooMemo zijn gemaakt door een nieuwe illustrator: Renske Harkema. Zij werd in 2011 twee achter Tamara Havik bij de illustratorzoektocht.
De afbeeldingen van de bij elkaar horende dieren zijn niet gelijk. Dat is in het begin even wennen, maar maakt het wel leuk.
Het spel wordt pas spannend, als de directeur dichterbij de poort komt.
Strategie
Net als bij Memory is er niet veel strategie. Gewoon goed onthouden en vooral waar de directeurkaartjes liggen. Dan komt het allemaal goed.
Met dank aan Sunny Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.