Ugo
Spelinformatie
Titel UGO!
Auteur Hoekstra, Jansen, Zuidhof
Illustrator Franz Vohwinkel
Uitgever Play this one
Aantal spelers 2 tot 4
Leeftijd vanaf 10 jaar
Speelduur 40 minuten
Taal Nederlands
Materiaal 45 speelkaarten, 4 speelborden, 36 fiches, spelregels
Geschreven door Ronald, oktober 2013
Introductie
In de wereld van UGO probeer je een machtig koninkrijk te stichten. Dat lijkt makkelijker dan gedaan. De landen die je inneemt moeten namelijk onderhouden worden door boeren. En als je geen boeren hebt, dan is je koninkrijk niet veel waard! UGO is een slagenspel, waarbij de volgorde waarin je de kaarten binnen haalt van belang is.
je koninkrijk (een spelersbordje)
Spelverloop
Iedere speler krijgt een spelersbordje, bestaande uit twee delen. Dit is zijn koninkrijk. Hierop worden de kaarten (de verschillende landerijen) verzameld. Er zijn 5 soorten landerijen (van waarde 0 tot en met 8) en op elk gebied van je koninkrijk verzamel je één soort landerijen. Er zijn 45 speelkaarten. Deze worden geschud en iedereen krijgt er 10. De overige kaarten gaan ongezien in de doos.
De speler die mag beginnen speelt één van zijn kaarten uit. De andere spelers moeten een kaart van dezelfde kleur spelen. Hebben ze deze niet, dan mag een willekeurige andere kaart gespeeld worden. De hoogst gespeelde kaart wint vervolgens de slag (dus ongeacht de kleur!). Bij een gelijke stand gaat de gevraagde kleur voor en anders de speler die als eerste deze hoogste kaart heeft gespeeld.
De kaarten van de slag worden per kleur gesorteerd en als stapeltjes in je koninkrijk gelegd. Eenmaal gelegde kaarten mogen niet meer worden gewijzigd. Dus als je later kaarten van dezelfde kleuren binnen haalt, komen die bovenop de eerder behaalde kaarten te liggen. De winnaar van de slag komt uit voor de volgende slag.
Als je een slag wint met een 3, 4, 5, 6 of 7, dan verdien je daar ook boeren mee (1 of 2, zoals bovenaan de kaart is vermeld). Deze leg je op de beschikbare plaatsen op je spelersbordje. Met de 1 en de 2 kun je ook boeren winnen, maar dan door de slag te verliezen. Wordt de slag gewonnen door een andere kleur, dan win je met de 1 maar liefst 2 boeren en met de 2 win je 1 boer. Wordt de slag gewonnen door dezelfde kleur, dan verdien je met de 1 toch nog 1 boer.
Na 10 slagen kunnen de punten worden geteld. De bovenste kaart van elke soort geeft je score aan, mits het land door voldoende boeren is onderhouden. De eerste twee delen van je koninkrijk zijn automatisch voorzien van boeren. De laatste 3 moet je zelf voorzien van boeren. Ligt er een kaart, maar zijn er niet voldoende boeren, dan levert de kaart niets op en geeft elke ontbrekende boer maar liefst 5 strafpunten. Ligt er geen kaart, maar wel voldoende boeren, dan scoor je nog de voorgedrukte waardes. De punten worden genoteerd.
Na vier spelletjes worden de punten opgeteld en is de winnaar bekend. Bij een gelijke stand speel je gewoon nog een keer.
Waardering
Het is niet makkelijk om je eigen spel te beoordelen. Het spel is namelijk gebaseerd op mijn idee. Het spel is erg vaak veranderd, maar toch is de basis overeind gebleven. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Het spel is makkelijk uit te leggen en snel door jong en oud te spelen. Je kunt elkaar lekker dwars zitten en je hebt af en toe wat geluk nodig. Omdat niet alle kaarten in het spel meedoen, kan het zijn dat je tactiek mislukt. Er is geen troefkaart: je kunt alle andere kaarten spelen als je geen kleur kunt bekennen. Dat kun je gebruiken om een slag binnen te halen of een ander dwars te zitten. Goed
Opmerking Ronald
Het spel heette eerst Bimbo. Je moest dan personages aankleden. Hoe mooier de kleding, hoe hoger de punten. Het spelbordje was toen niet horizontaal, maar verticaal. Naast de verschillende kledingstukken waren er ook nog accessoires. Deze kaarten werden op een aparte stapel verzameld en de bovenste accessoire had effect op een van de stapels. Bijvoorbeeld een verdubbeling van de punten of het op 0 zetten van de punten.
Op verzoek van de uitgever werd het thema veranderd naar de Middeleeuwen. Diverse varianten hebben de revue gepasseerd. In eerste instantie waren het niet 5 soorten landerijen, maar donjons, ridders, paarden, katapulten en koningen. De koningen hadden speciale eigenschappen, die vóór de puntentelling nog wijzigingen in de stapels konden veroorzaken. Verder waren er ook rampenkaarten, die net als de accessoires uit Bimbo werkten.
De lage speelkaarten bleven echter een probleem. Een speler met hoge speelkaarten was in het algemeen succesvoller, dan een speler met lage kaarten. Omdat het ei van Columbus niet gevonden werd, is Thomas Jansen ingeschakeld. Samen met Patrick Zuidhof van Play This One werd de oplossing gevonden in de boeren. Het spelprincipe bleef overeind en het evenwicht was gevonden.
Illustrator Franz Vohwinkel heeft goed meegedacht over de uiteindelijke uitvoering en voegde daar leuke ideeën aan toe.
Sommige spelers vinden het jammer dat niet alle kaarten in het spel zitten. Bij 4 spelers zou je er voor kunnen kiezen om iedereen 11 kaarten te geven en de laatste kaart open af te leggen.
Als je met twee spelers speelt, blijkt het te eenvoudig te zijn om aan boeren te komen. Een tip: maximeer het aantal beschikbare boeren tot 12. Dat voegt een extra dimensie aan het spel toe. (Met dank aan Bordspeler.nl^).
Met twee spelers kun je de tweede en de vierde ronde de kaarten uitdelen uit de resterende stapel van de voorgaande ronde. Zo kun je beter inschatten welke kaarten er nog in het spel zitten.
UGO is genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs en de A la Carte prijs, het is op de aanbevelingslijst van Spiel des Jahres gekomen en Spiele Hit geworden bij de Oostenrijkse spellenprijs.
de Bimbo speelkaarten zonder de accessoires
het Bimbo spelersbordje met enkele kaarten er op
Strategie
Omdat je met zo hoog mogelijke waardes wilt eindigen, probeer je hoge kaarten te bewaren. Dit brengt echter een gevaar met zich mee. Naarmate het einde nadert, zal niet iedereen meer elke kleur kaart bezitten en is de kans groot dat je lage waardes van andere kleuren krijgt toebedeeld. Daarmee dalen de waardes van je andere stapels of je krijgt meer kleuren dan je boeren kunnen onderhouden.
Hou goed in de gaten wie een slag gaat winnen, zodat je deze speler een geschikte lage kaart in de maag kunt splitsen.
Links
Met dank aan Play this one voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.