Ugo

Spelinformatie

Titel UGO!

Auteur Hoekstra, Jansen, Zuidhof

Illustrator Franz Vohwinkel

Uitgever Play this one

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 40 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 45 speelkaarten, 4 speelborden, 36 fiches, spelregels

Geschreven door Ronald, oktober 2013

Introductie 

In de wereld van UGO probeer je een machtig koninkrijk te stichten. Dat lijkt makkelijker dan gedaan. De landen die je inneemt moeten namelijk onderhouden worden door boeren. En als je geen boeren hebt, dan is je koninkrijk niet veel waard! UGO is een slagenspel, waarbij de volgorde waarin je de kaarten binnen haalt van belang is.

je koninkrijk (een spelersbordje)

Spelverloop

Iedere speler krijgt een spelersbordje, bestaande uit twee delen. Dit is zijn koninkrijk. Hierop worden de kaarten (de verschillende landerijen) verzameld. Er zijn 5 soorten landerijen (van waarde 0 tot en met 8) en op elk gebied van je koninkrijk verzamel je één soort landerijen. Er zijn 45 speelkaarten. Deze worden geschud en iedereen krijgt er 10. De overige kaarten gaan ongezien in de doos.

De speler die mag beginnen speelt één van zijn kaarten uit. De andere spelers moeten een kaart van dezelfde kleur spelen. Hebben ze deze niet, dan mag een willekeurige andere kaart gespeeld worden. De hoogst gespeelde kaart wint vervolgens de slag (dus ongeacht de kleur!). Bij een gelijke stand gaat de gevraagde kleur voor en anders de speler die als eerste deze hoogste kaart heeft gespeeld.

De kaarten van de slag worden per kleur gesorteerd en als stapeltjes in je koninkrijk gelegd. Eenmaal gelegde kaarten mogen niet meer worden gewijzigd. Dus als je later kaarten van dezelfde kleuren binnen haalt, komen die bovenop de eerder  behaalde kaarten te liggen. De winnaar van de slag komt uit voor de volgende slag.


Als je een slag wint met een 3, 4, 5, 6 of 7, dan verdien je daar ook boeren mee (1 of 2, zoals bovenaan de kaart is vermeld). Deze leg je op de beschikbare plaatsen op je spelersbordje. Met de 1 en de 2 kun je ook boeren winnen, maar dan door de slag te verliezen. Wordt de slag gewonnen door een andere kleur, dan win je met de 1 maar liefst 2 boeren en met de 2 win je 1 boer. Wordt de slag gewonnen door dezelfde kleur, dan verdien je met de 1 toch nog 1 boer.

Na 10 slagen kunnen de punten worden geteld. De bovenste kaart van elke soort geeft je score aan, mits het land door voldoende boeren is onderhouden. De eerste twee delen van je koninkrijk zijn automatisch voorzien van boeren. De laatste 3 moet je zelf voorzien van boeren. Ligt er een kaart, maar zijn er niet voldoende boeren, dan levert de kaart niets op en geeft elke ontbrekende boer maar liefst 5 strafpunten. Ligt er geen kaart, maar wel voldoende boeren, dan scoor je nog de voorgedrukte waardes. De punten worden genoteerd.


Na vier spelletjes worden de punten opgeteld en is de winnaar bekend. Bij een gelijke stand speel je gewoon nog een keer.

Waardering

Het is niet makkelijk om je eigen spel te beoordelen. Het spel is namelijk gebaseerd op mijn idee. Het spel is erg vaak veranderd, maar toch is de basis overeind gebleven. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Het spel is makkelijk uit te leggen en snel door jong en oud te spelen. Je kunt elkaar lekker dwars zitten en je hebt af en toe wat geluk nodig. Omdat niet alle kaarten in het spel meedoen, kan het zijn dat je tactiek mislukt. Er is geen troefkaart: je kunt alle andere kaarten spelen als je geen kleur kunt bekennen. Dat kun je gebruiken om een slag binnen te halen of een ander dwars te zitten. Goed

Opmerking Ronald

de Bimbo speelkaarten zonder de accessoires

het Bimbo spelersbordje met enkele kaarten er op

Strategie

Omdat je met zo hoog mogelijke waardes wilt eindigen, probeer je hoge kaarten te bewaren. Dit brengt echter een gevaar met zich mee. Naarmate het einde nadert, zal niet iedereen meer elke kleur kaart bezitten en is de kans groot dat je lage waardes van andere kleuren krijgt toebedeeld. Daarmee dalen de waardes van je andere stapels of je krijgt meer kleuren dan je boeren kunnen onderhouden. 


Hou goed in de gaten wie een slag gaat winnen, zodat je deze speler een geschikte lage kaart in de maag kunt splitsen. 

Links


Met dank aan Play this one voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.