Roll through the Ages
Spelinformatie
Titel Roll Through the Ages
Auteur Matt Leacock
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 1 tot 4
Leeftijd vanaf 8 jaar
Speelduur 30-45 minuten
Taal Nederlands, Frans
Materiaal 4 voorraadborden, 7 dobbelstenen, 24 houten markeringspionnen, scoreblok
Geschreven door Enrico, januari 2012
Introductie
In Roll Through the Ages bouw je een beschaving op door goederen te verzamelen, arbeiders aan het werk te zetten door steden te bouwen en monumenten op te richten en door je te ontwikkelen op cultureel en wetenschappelijk gebied. Daarnaast moet je echter ook je groeiende bevolking te eten geven en het hoofd weten te bieden aan rampen. Wie hier het beste in slaagt, krijgt de meeste punten.
Spelverloop
Iedere speler krijgt een voorraadbordje waarop hij 6 markeringspionnen plaatst: 5 bij de beginpositie van de goederen en één op het 3e vakje van het voedselspoor. Te beginnen bij de startspeler voer je achtereenvolgens onderstaande acties uit. Nadat je alle acties uitgevoerd hebt, is de volgende speler aan de beurt.
1. Dobbelstenen gooien
Je gooit met evenveel dobbelstenen als je steden hebt. Aan het begin van het spel zijn dit er 3. Je mag 3 keer gooien, waarbij je steeds zoveel stenen apart mag leggen als je wilt. Stenen die je apart gelegd hebt, mag je in een latere worp weer meegooien. Er is één uitzondering: dobbelstenen met een schedel (een ramp) erop moet je apart leggen en mag je in een latere worp niet opnieuw gooien.
De dobbelstenen
2. Goederen en voedsel ontvangen
Je zet je markeringspion van het voedselspoor op je voorraadbordje even veel posities vooruit als er graan afgebeeld staat op je dobbelstenen. In sommige gevallen heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen arbeiders en graan. Deze beslissing moet je nu maken. De maximale voedselvoorraad is 15. Het meerdere gaat verloren.
Voor iedere afgebeelde kruik op een dobbelsteen, ontvang je één goed. Hou er hierbij rekening mee dat ook op iedere dobbelsteen met een schedel 2 goederen staan. Op je voorraadbordje heb je 5 verschillende goederen: hout, steen, aardewerk, doek en speren. Voor het eerste goed dat je ontvangt, verplaats je de markeringspion van hout één positie naar rechts, voor het 2e goed die van steen enzovoorts. Krijg je meer dan 5 goederen, dan begin je weer bij hout. De getallen onder de markeringspionnen geven aan hoeveel goederen je in voorraad hebt. Zoals je ziet, neemt het aantal steeds sneller toe.
3. Steden eten geven en plaatsvinden van rampen
Iedere stad heeft één graan nodig om in de voedselvoorziening te voorzien. Je zet je markeringspion op het voedselspoor evenveel posities terug als je steden afgebouwd hebt. Kom je voedsel tekort, dan krijg je één ramp voor iedere voedsel die je tekort hebt.
Daarnaast tel je het aantal schedels op de dobbelstenen en verwerk je de eventuele rampen op je scoreformulier of voorraadbordje. In het geval van een dodelijke plaag krijgen je tegenstanders strafpunten.
Een voorraadbordje met markeringspionnen
4. Steden en/of monumenten kopen
Je kunt de arbeiders die op de dobbelstenen staan inzetten om steden of monumenten te bouwen. Hou er hierbij rekening mee dat je de arbeiders die op de dobbelstenen staan waarbij je keuze had en je eerder voor graan gekozen hebt, nu niet meer kunt gebruiken. Iedere afgebeelde arbeider levert één bijdrage aan een bouwwerk. Je mag aan meerdere bouwwerken tegelijk werken, ieder monument mag echter slechts 2 keer voltooid worden en dan ook nog door verschillende spelers. Heb je een monument voltooid, dan zet je een cirkel om het aantal punten dat onder het monument staat. Ben je de eerste die het compleet heeft, dan krijg je het hogere aantal. Je moet je tegenstanders laten weten als je een monument af hebt.
5. Een ontwikkeling kopen
De goederen die je op je voorraadbord hebt staan, kun je samen met de waarde van de munten op de dobbelstenen gebruiken om één ontwikkeling te kopen. De waarde onder de markeringspionnen op je voorraadbord geeft aan hoeveel geld je te besteden hebt. Het bedrag bij een markeringspion geeft je in één keer uit en er wordt geen wisselgeld gegeven. Dit betekent dus dat je goed moet plannen welke ontwikkeling je wilt kopen. Je plaatst de markeringspionnen van de goederen die je gebruikt hebt om te betalen terug naar nul. Niet gebruikte munten ben je kwijt.
6. Goederenoverschot verwijderen
Aan het einde van je speelbeurt mag je nog maximaal 6 posities aan goederen op je voorraadbord hebben. Dit mogen dus wel meer dan 6 goederen zijn. Heb je teveel goederen, dan moet je zoveel markeringspionnen terugplaatsen tot je binnen het aantal blijft. Welke pionnen je terugplaatst, mag je zelf bepalen.
Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin één van de spelers een 5e ontwikkeling heeft gekocht of waarin alle monumenten minimaal één keer zijn voltooid. De speler met de meeste punten wint het spel.
Waardering
Roll Through the Ages is een dobbelspel waar nèt iets meer inzit dan de meeste andere dobbelspellen. Gedurende het spel probeer je iets op te bouwen, waarbij je steeds de afweging moet maken of je het risico op een ramp moet nemen. De geluksfactor is zeker aanwezig, maar is zeker niet storend. Zonder dat het écht moeilijk is, is het daardoor wat meer dan een luchtig tussendoortje. Aanrader
Opmerking Enrico
Het spelmateriaal is degelijk en prachtig: houten spelbordjes en mooie dobbelstenen. De prijs van het spel is er dan ook wel naar.
Met de bijgevoegde scoreblok kun je wel een tijdje vooruit, want er zijn heel wat scoreblaadjes bijgevoegd. Bovendien zijn deze ook nog eens dubbelzijdig. De achterkant is weliswaar Franstalig, maar als je er de Nederlandse versie naast houdt, kun je deze ook prima gebruiken. Op het scoreformulier is ook een speloverzicht vermeld en worden de ontwikkelingen uitgelegd. Erg handig, zodat je niet steeds in de spelregels hoeft te bladeren.
In de spelregels zijn ook de regels van de uitbreiding “The Bronze Age” toegevoegd. In deze uitbreiding zijn enkele ontwikkelingen toegevoegd en kunnen de spelers handelen in goederen. Het spel wordt daardoor iets strategischer. Voor de uitbreiding heb je wel een ander scoreformulier nodig. Deze kun je kopiëren uit het spelregelboekje of downloaden van de website van White Goblin Games. Wel jammer dat het niet mogelijk is gebleken om een scoreformulier te maken dat zowel voor het basisspel als de uitbreiding geschikt is.
Strategie
Hoewel het een dobbelspel is en je afhankelijk bent van je worpen, zijn er wel degelijk een aantal strategieën mogelijk:
Zet je arbeiders aan het werk om zo snel mogelijk je steden te ontwikkelen. Hierdoor krijg je meer dobbelstenen en krijg je ook meer mogelijkheden. Het gevolg hiervan is dat de kans op rampen ook groter wordt, maar dat geldt dan ook voor je tegenstanders.
Richt je op de goedkope ontwikkelingen en bouw deze zo snel mogelijk. Tegenstanders met een langetermijnstrategie krijgen hierdoor niet de gelegenheid om deze af te ronden.
Bescherm je tegen rampen om strafpunten te voorkomen. Alle strafpunten die je kunt voorkomen, geven je een voorsprong op je tegenstanders. Bovendien leveren deze ontwikkelingen zelf ook punten op. Als je merkt dat je tegenstanders zich niet beschermd hebben, kun je er bovendien op spelen om te proberen om hen rampen te laten overkomen (dodelijke plaag).
Monumenten kunnen je veel punten opleveren. Je moet er dan wel voor zorgen dat je zoveel mogelijk arbeiders hierop aan het werk zet.