De Nederlandse Spellenprijs

Spellenprijsinformatie

Naam De Nederlandse Spellenprijs

Organisatie Ducosim

Website http://www.denederlandsespellenprijs.nl

Omschrijving

In Nederland is er geen aparte Spel van het Jaar verkiezing. Het spel dat bij de Speelgoed van het Jaar verkiezing in 2000 tot winnaar werd uitgeroepen leverde in het Spellenforum nogal wat kritiek op dat heel snel werd besloten een alternatieve winnaar te kiezen. In 2001 krijgt deze verkiezing een vervolg met ondersteuning van Ducosim: De Nederlandse Spellenprijs. Een deskundige jury stelde een lijst met nominaties samen, rond 1 september. De Nederlandse spellenspelers konden vervolgens ongeveer de hele maand september een stem uitbrengen, via post, e-mail of op beurzen en conventies. Halverwege oktober werd de winnaar bekend gemaakt en tijdens het Spellenspektakel of een andere spellenactiviteit werd de prijs worden uitgereikt. Alle spellen die met Nederlandse spelregels en onderdelen zijn uitgekomen in de voorafgaande periode van 1 juni tot 1 juni komen in aanmerking, dit ter beoordeling van de jury. 

In 2012 is een nieuwe weg ingeslagen, waarbij een uitgebreidere jury zowel de nominatielijst (omstreeks mei) en de winnaar (omstreeks juni) bekend zal maken. De periode waarin de spellen moeten zijn uitgekomen is daarom ook wat naar voren geschoven. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Spellenspektakel.

De huidige nominatieperiode loopt van 1 juli tot en met 30 juni. De genomineerden worden bekend gemaakt tijdens de Ducosimbeurs in september.

Met ingang van het jaar 2020 zijn er 3 prijscategorieën: Familie, Kenners en Experts.

Het laatste nieuws

De winnaars


De jury

De juryleden van 2023:

Oud juryleden o.a.: