Spiel 2022 Ronald verslag deel 5

Geschreven door Ronald Hoekstra

De laatste dag alweer. Nog een half dagje genieten en dan de terugreis naar Nederland. Bij binnenkomst zag ik een bijzonder prototype van Duel of Commanders. Later vond ik daarvan een leuke Designer Diary op BoardGameGeek.

Voor Splendor Duel stonden weer lange rijen, nog voordat de beurs open ging. En ook voor de ingang was het erg druk. Zoals ook de vorige dagen ging de beurs voor de bezoekers exact om 10:00u open.


Join the Partisans is een bijzonder spel over de oorlog in Slovenië. Je vecht niet alleen met dobbelstenen, maar moet ook quizvragen beantwoorden over de Tweede Wereldoorlog. Elke kaart bevat een QR code, waar je meer informatie en achtergronden te weten kunt komen. Dit is niet noodzakelijk voor het spel.

Ik kon aanschuiven bij het spel Heat: Pedal to the Metal. Een Amerikaans echtpaar zat klaar en ik kon ook een plekje bemachtigen. Daarna schoof er een Fin aan en een Italiaanse. Op het laatst schoof nog een Duitser aan. Met dit internationale gezelschap gingen we racen. Normaal gesproken duurt een race 2 rondes, maar als demo werd er maar 1 ronde gereden. Elke speler heeft een deck met kaarten, met daarop 3 keer de snelheden van 1 tot en met 4 in, een 0, een 5, een heatkaart en 3 stresskaarten. In de motor zitten 6 heatkaarten. In de motor kun je ze gebruiken om te hard door de bochten te gaan, om meer dan 1 versnelling te schakelen en als boost. Als je de kaarten in je hand krijgt, zitten ze in de weg. Je kunt ze weer terug in de motor krijgen door cooldown te doen. Dit kan alleen als je bij de laatste 2 auto's in de race ligt of als je in versnelling 1 of 2 staat.

Aan het begin van elke beurt kiezen alle spelers hun versnelling. Deze kan maximaal 1 hoger of lager zijn dan de vorige versnelling. Ten koste van 1 heat, mag je een extra stap schakelen. Vervolgens kiest iedereen tegelijk welke kaarten worden gespeeld. Het aantal kaarten dat je speelt moet gelijk zijn aan je versnelling. Als je een stresskaart speelt, moet je daarvoor een nieuwe kaart van je stapel trekken, net zolang totdat je een snelheidskaart van 1 tot 4 trekt. Je weet dus van tevoren niet zeker wat je snelheid gaat zijn. En dat is zeker nabij de bochten erg vervelend. Want als je te snel door de bocht gaat (een snelheid hoger dan de aangegeven snelheid), dan moet je het verschil aan heatkaarten uit je motor betalen. Kun je dat niet, dan spint je auto en begin je net voor de bocht weer in versnelling 1. Als je met je auto precies achter of naast een andere auto eindigt, mag je slipstreamen en daarmee 2 vakjes extra verplaatsen. Slipstreamen zorgt wel dat je meer vakjes verplaatst, maar het verhoogt je snelheid niet. Aan het eind van je beurt mag je eventuele handkaarten afleggen (behalve stress en heatkaarten) en je vult je hand weer aan tot 7 kaarten.

Het spel verloopt heel soepel. De posities wisselen voortdurend en er zijn leuke eenvoudige beslissingen te nemen. Niet een heel zwaar denkspel, maar wel een erg leuk racespel. Het werd een spannende race en ik wist op het laatst te winnen door de slipstreamen over de finish heen. Bij het later nalezen van de regels bleek dat dat niet was toegestaan. Helaas was ook dit spel al uitverkocht. De twee auteurs zaten klaar om te signeren, maar helaas waren er niet zoveel gegadigden. Iedereen die de zware doos had gekocht, liep daar waarschijnlijk niet meer mee rond.

Het spel komt met 4 parcoursen. Het belangrijkste verschil is de lengte van de trajecten en de maximum snelheid van de bochten. Het parcours is verder overal gewoon 2 vakken breed. Daarnaast zijn er veel extra kaarten beschikbaar, waarmee de auto's zijn aan te passen. Tot slot biedt het spel de mogelijkheid om een kampioenschap te rijden.

Daarmee kwam voor mij een einde aan deze jaargang van Spiel.

Nog even een blik op de Fairplay lijst. Spellen met minimaal 33 stemmen konden op de lijst komen. Onderstaand de eindstand. Van deze spellen hebben we er 5 besproken in de preview en 6 opgenomen in onze topper-lijsten. Geen slecht resultaat. Helaas is er verder geen andere mogelijkheid lijst die de populariteit bijhoudt. Minimaal 33 stemmen op 147.000 bezoekers is natuurlijk niet echt veel.

  1. Cat in the Box

  2. Tribes of the Wind

  3. Turing Machine

  4. Q.E.

  5. Splendor Duel

  6. Akropolis

  7. Atiwa

  8. Evergreen

  9. Kites