Spiel 2015 verslag Ronald deel 2

Geschreven door Ronald Hoekstra


Terug naar deel 1


Op Spiel kun je naast veel bordspellen ook andere zaken vinden, zoals kleding voor rollenspellen, kunstenaars en comics. Altijd leuk om even een kijkje te nemen, ook als je daar niet speciaal voor komt.

Kinderen kunnen op diverse plaatsen knutselen en er is een hal waar kinderen zich uit kunnen leven met trampolines en bouwmaterialen. Met Kapla konden grote torens worden gebouwd. Als je goed kijkt, zie je op de onderstaande foto een jongen die zichzelf helemaal heeft ingebouwd in zo'n toren.

Vrijdagmiddag om 12.30u was het tijd voor de uitreiking van de International Gamers Awards. Op het moment van de uitreiking was er nog niemand van Hans im Glück aanwezig. Zij konden gelukkig, ondanks de drukte op de gangpaden, nog redelijk snel worden gehaald, zodat de ceremonie niet te lang op zich liet wachten. Zoals gewoonlijk was het weer vrijwel niet hoorbaar voor de toeschouwers. Alleen de prijswinnaars en de internetkijkers konden de speech verstaan. Gelukkig kregen de toeschouwers nog wel even de gelegenheid om foto's te maken.

Prijsuitreiking bij International Gamers Awards

Een custom-made tafel

Op de beurs waren ook prachtige speeltafels te koop, helemaal aan te passen naar de wensen van de spelers. Verlichting, aanhangtafels en bekerhouders, afdekplaten, dobbeltorens, in prachtig hout uitgevoerd. Echt iets voor de liefhebbers.


Uiteraard moest er ook nog gespeeld worden. Met Rob en Det schoof ik aan bij een spelletje Between Two Cities. In dit spel bouw je met je beide buren aan een stad. Zo bouwt elke speler aan twee steden. Deze steden hebben een waarde, afhankelijk van de soort en locatie van de gebouwen in de stad. De stad, die je hebt helpen bouwen, met de laagste waarde, is jouw score. Uiteraard wint de speler met de hoogste score. Je krijgt telkens de keuze uit een aantal gebouwen. Daar kies je er twee uit en vervolgens kies je ook in welke stad je deze bouwt. Met je buurman overleg je over de locatie. Dit overleggen gaat meestal vrij snel en het spel verloopt dan ook lekker vlot. Het scorebord komt alleen aan het eind van het spel in gebruik. Dan wordt er per gebouwtype gescoord en uiteindelijk is de winnaar bekend. Door het spelsysteem zullen de scores niet ver uit elkaar liggen, waardoor een tiebreaker vaak in actie komt. Ook in een grote groep speelt het spel lekker vlot, al heb je, net als bij 7Wonders, niet helemaal in de gaten wat er aan de andere kant van de tafel gebeurt. Geen zwaar denkspel, maar lekker luchtig voor tussendoor. Voor mij was het toch wel een van de toppers van deze beurs.

Rob bij Between Two Cities

Det bij Take a Train

Daarna speelden we Take a Train. Een kaartspel, waarbij je wagons achter locomotieven koppelt, uiteraard met het doel zoveel mogelijk geld te verdienen. De uitleg verliep niet helemaal soepel en niet alles werd helemaal duidelijk. Elk van de drie rondes bestaat uit twee delen. Eerst kopen de spelers via een veilingsysteem 3 locomotieven en daarna worden daar wagons achter gekoppeld. Achter een locomotief mogen maar wagons van één kleur. Nadat alle spelers hebben gepast, wordt de waarde van de locomotief vermenigvuldigd met de waarde van de wagons. Het was leuk om het spel een keer te spelen, maar daar blijft het voor mij ook bij. Misschien kwam het door de rommelige uitleg, maar het spel kon mij niet echt boeien.


Vrijdagavond had ik een diner met alle teams die deelnamen aan het WK Pandemic. Dat betekende dus wel dat ik eerder de beurs moest verlaten. Het diner was echter zeer geslaagd en de moeite waard. Leuk om kennis te maken met teams uit Amerika, Canada, Noorwegen, Finland, Duitsland, Bulgarije, Italië, Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Polen, Roemenië, Frans-België en Vlaams-België.


Naar deel 3