Tik Tak Boem

Spelinformatie

Titel Tik Tak Boem

Auteur Los Rodriguez

Uitgever Goliath Games

Aantal spelers 2 tot 12

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 55 kaartjes met lettergrepen, 1 speciale dobbelsteen en 1 bom (op batterijen)

Geschreven door Ronald, 2001 (update Enrico, december 2011)

Introductie

Vind de woorden met een opgelegde lettergreep maar wel voordat de bom in je handen ontploft. Kun jij je koelbloedigheid bewaren en ben je bestand tegen het dreigende getik van de bom? Wie na 13 ronden de minste kaartjes heeft verzameld, wint het spel.

Spelverloop

De kaartjes worden geschud. De startspeler krijgt de bom en de speciale dobbelsteen.

De speler die aan de beurt is gooit met de speciale dobbelsteen. Deze geeft aan waar de lettercombinatie van het komende kaartje zich mag bevinden: niet aan het begin, niet aan het eind of overal. Daarna start hij de bom en trekt een kaartje. Dit kaartje worden open neergelegd. De speler verzint een woord waarin deze lettercombinatie voorkomt en geeft de bom door aan de volgende speler. Deze verzint ook een woord en geeft de bom door. Uiteraard moeten alle woorden verschillend zijn. Zodra de bom ontploft, krijgt de speler die hem in handen heeft, het kaartje. Deze speler is tevens de startspeler voor de volgende ronde.

Na 13 rondes kan de winnaar worden bepaald: de speler met de minste kaartjes. Als er meerdere winnaars zijn, dan spelen zij een finale, waarbij telkens een van de spelers afvalt.

Waardering

Het is een simpel spelletje, maar in een grote groep verrassend leuk. Het is gemakkelijk uit te leggen en snel te spelen en iedereen kan meedoen. Je hebt er in ieder geval een hoop lol bij. Leuk

Opmerking Enrico

  • Het spel is oorspronkelijk uitgekomen bij Jumbo. De spelregels zijn in de nieuwe uitgave niet veranderd, het uiterlijk daarentegen wel.

  • In 2000 is Tik Tak Boem verkozen tot Speelgoed van het Jaar.

Opmerking Ronald

  • Maak voor het spel begint afspraken over de woorden die je mag maken en welke woorden niet. Denk daarbij aan namen en verkleinwoorden. Maak het jezelf niet te lastig, dat komt het spel niet ten goede.

  • Het getik van de bom is erg leuk gedaan en werkt erg opzwepend.

De oorspronkelijke uitgave van Jumbo

De oorspronkelijke uitgave van Jumbo