Blokus

Spelinformatie

Titel Blokus

Auteur Bernard Tavitian

Uitgever Sekkoïa / Winning Moves / Hodin

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 7 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands, Duits, Engels, Frans

Materiaal 1 plastic spelbord, 4 x 21 plastic speelstukken

Geschreven door Ronald, 2004

Introductie

In Blokus is het de bedoeling om al je stukken (of in ieder geval zoveel mogelijk) op het bord te plaatsen. Wie daarin het beste slaagt, wint het spel.

Alle speelstukken van een kleur

Het spel is begonnen

Spelverloop

De spelers krijgen alle speelstukken van één kleur. Het bord wordt klaargelegd en het spel kan beginnen.

Om beurten leggen de spelers een speelstuk op het bord. Daarbij gelden de volgende regels. Het eerste speelstuk moet in de eigen hoek gelegd worden. De volgende speelstukken moeten met ten minste één hoekpunt aan een ander eigen stuk raken en mogen (behalve met hoekpunten) geen van de andere eigen stukken raken.


Als een speler niet meer kan leggen, is hij uitgeschakeld. Het spel gaat door totdat alle spelers zijn uitgeschakeld. Dan worden de punten berekend. Als je alle stukken op het bord hebt weten te leggen scoor je +15 punten en als je bent geëindigd met je kleinste stukje zelfs +20 punten. Als je nog stukken over hebt, scoren deze -1 per basisvierkantje.

Zo snel mogelijk naar het midden

Het spel is afgelopen

Waardering

Als je het spelmateriaal zo ziet, verwacht je niet al te veel van het spel. Dat is een misvatting. Na één keer spelen wil je telkens weer. Vooral met vier spelers is dit spel een absolute topper. Je neemt je telkens voor het beter te doen, maar na enkele zetten heb je al weer spijt van je gelegde stukken. Het spel speelt heerlijk vlot, je kunt elkaar lekker dwarszitten, maar je moet ook goed vooruit plannen. Absolute aanrader

Opmerking Ronald

  • Het is mogelijk om alle stukken op het bord te krijgen, ook als je gebruik maakt van alle spelregels. Kijk maar in de onderstaande afbeelding. Hoewel je tijdens het spel in de hoek moet beginnen, zijn we voor het vinden van de oplossing in het midden begonnen. Uiteraard moesten we dan nog wel in de hoeken eindigen.

  • Op de website van Blokus kun je het spel ook online spelen.

  • Voor 2 en 3 spelers zijn er aparte spelregels. Bij 2 spelers spelen de spelers met 2 kleuren, waarbij ze om beurten de kleuren gebruiken. Aan het eind worden de aparte scores bij elkaar opgeteld. Bij 3 spelers is er een neutrale kleur, die om beurten door de andere spelers wordt bestuurd. Deze variant bevalt echter niet zo goed.

een mogelijke oplossing om alle stukken op het spelbord te leggen

Strategie

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk probeert iedereen zo snel mogelijk in het midden te komen, omdat je dan de meeste uitbreidingsmogelijkheden hebt. De strategie is ook een beetje afhankelijk van de strategie van de tegenstanders. Je kunt de anderen vaak goed blokkeren, maar veel belangrijker is het om zelf te kunnen blijven leggen. Met de grote stukken kun je gemakkelijker blokkeren, maar als je te lang wacht met het leggen van grote stukken, dan raak je ze niet meer kwijt. Soms moet je je kleinste stuk opofferen, om te voorkomen dat je tegenstander nog een heleboel stukken kan leggen. Vergeet niet om van die mogelijkheid gebruik te maken.

Links


Met dank aan Hodin voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.