Tutto

Spelinformatie

Titel Tutto

Uitgever PS Games

Aantal spelers 2 tot 10

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 6 dobbelstenen en 56 speelkaarten. Daarnaast heb je nog pen en papier nodig.

Geschreven door Enrico, december 2012

Introductie

Je probeert met dobbelgeluk en een beetje tactiek zoveel mogelijk punten te behalen. Maar voor er gedobbeld wordt, komen er kaarten in het spel. Vaak beloven deze een lucratieve bonus, maar wie te veel risico neem, krijgt helemaal niets.

Spelverloop

De stapel kaarten wordt geschud en als gedekte stapel binnen handbereik gelegd. Onderling wordt bepaald wie de startspeler is en deze draait een kaart van de stapel open. Als het een rode stopkaart is, is de speelbeurt direct ten einde en scoor je geen punten. Bij iedere andere kaart mag je verder gaan met je beurt. De kaart geeft aan welk resultaat je in je beurt moet halen om een bonus te krijgen. Daarnaast kunnen er speciale opdrachten op staan.

Je gooit nu alle dobbelstenen. Vervolgens wordt gekeken of je een geldige worp hebt. Dit is het geval als je minimaal één dobbelsteen opzij kunt leggen. Als er geen bijzondere opdracht op je kaart staat, dan zijn dit de mogelijkheden om opzij te leggen:

  • voor iedere 1 die je opzij legt, krijg je 100 punten

  • voor iedere 5 die je opzij legt, krijg je 50 punten

  • een set van 3 gelijke. Hiervoor krijg je 100 keer het aantal ogen van één van de dobbelstenen van het setje. Voor drie vijven krijg je bijvoorbeeld 500 punten. Uitzondering hierop zijn drie enen, hiervoor krijg je 1000 punten. Als je een setje opzij legt, dan krijg je niet de punten van de afzonderlijke dobbelstenen.

Heb je alle dobbelstenen opzij kunnen leggen (dit wordt een Tutto genoemd), dan krijg je bovendien de bonus die op de openliggende kaart aangegeven is. Maar deze punten zijn nog niet zeker: je moet ze aan het einde van je beurt namelijk nog steeds hebben. Na iedere geldige worp, heb je de mogelijkheid om te passen en de punten te incasseren. Doe je dit, dan worden de punten genoteerd en is de volgende speler aan de beurt.

De rode stopkaart

Enkele speelkaarten: vuurwerk, klaverblad en bonus

In plaats van passen, mag je ook doorgaan met je beurt. Je gooit dan de nog niet opzij gelegde dobbelstenen en probeert hiermee wederom een geldige worp te behalen. Is dit niet gelukt, dan vervallen alle punten die je deze beurt bij elkaar gegooid hebt en eindigt je beurt. Kun je wel iets opzij leggen, dan heb je wederom de keuze om door te gaan of te stoppen, enzovoorts. Bij enkele opdrachtkaarten heb je geen keuze en moet je doorgaan tot je een Tutto gehaald hebt of een ongeldige worp gooit.

Ga je door met je beurt en heb je de vorige worp een Tutto gehaald, dan moet je voor het dobbelen een nieuwe kaart opendraaien (bij enkele opdrachtkaarten is dit niet het geval). Vervolgens mag je alle dobbelstenen opnieuw gooien. Zorg er wel voor dat je je score goed onthoudt.

Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin een speler 6.000 bij elkaar gegooid heeft. Het kan zijn dat meerdere spelers boven de 6.000 punten komen. De speler met het hoogste aantal punten wint in dit geval.

Waardering

Tutto is een spelletje dat je met de juiste personen moet spelen. In een serieus gezelschap zul je weinig vrienden maken met dit spel en ook als niemand risico wil nemen, zal het een afknapper worden. Je moet dit spel als een luchtig tijdverdrijf zien en het ook zo spelen. Er is hilariteit alom als je een zee aan punten verspeelt met een te gewaagde gok. Leuk

Opmerking Enrico

  • De originele Duitse versie heet Volle Lotte, wat volle bak betekent. Het is bijzonder dat er ook in de Duitse heruitgave voor gekozen is om het Italiaanse Tutto te gebruiken.

  • In de spelregels staat niet vermeld wat je moet doen als de stapel kaarten op is. Het is de bedoeling dat je deze daarna schudt en met deze gedekte stapel weer gewoon verder speelt.

  • De versie zonder kaarten is al decennia lang een geliefd dobbelspelletje, meestal bekend als duizenden. De kaarten voegen er een leuke factor aan toe die het nog iets interessanter maakt om wat meer risico te nemen.

Strategie

Tutto is niet echt een spel dat bol staat van de strategieën. De geluksfactor voert duidelijk de boventoon. Toch is er wel een beetje strategie mogelijk:

  • Ga niet altijd vol het risico aan, maar neem op zijn tijd ook genoegen met een kleiner puntenaantal.

  • Kijk af en toe even naar de scores. Soms is het handig om net achter de leider te blijven. Krijgt iemand dan een plus/minuskaart, dan loop jij niet het risico om 1000 punten kwijt te raken.