Perplexus

Spelinformatie

Titel Perplexus

Auteur Michael McGinnis

Uitgever PlaySmart / SpinMaster Games

Aantal spelers 1

Leeftijd vanaf 4 jaar

Speelduur 15-60 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 1 bol, er zijn 4 verschillende uitvoeringen

Geschreven door Rogier, november 2012

Introductie

Ooit waren er kleine plastic doosjes met een stalen balletje erin. Het balletje moest je door een doolhofje leiden naar een doel, meestal een putje in het midden van het doosje. Dit is net zoiets, maar dan veel veel mooier en leuker.

Een detail van de rookie versie

Spelverloop

In de bol zit een balletje die je naar het beginpunt aan de oppervlakte van de bol moet brengen. Vanaf daar komt de bal op het plastic binnenwerk en kan zo langs alle hindernissen naar het einddoel worden gebracht.

Op de weg merk je dat je steeds weer opnieuw een ander plastic element als onderkant moet zien. En de meeste elementen worden ook aan beide kanten gebruikt. In de standaard en epic versies zitten zelfs beweegbare elementen in het binnenwerk. Een putje waar de bal in valt die gekantelt moet worden totdat het putje vast komt te zitten en de bal eruit valt op een volgend element. Of zelfs een kabelbaan waar de bal op meerdere manieren op en in komt te zitten en waar die ook nog een keer doorheenvalt.

Op de weg staat op geregelde momenten een cijfer die aangeeft hoe ver je bent met een pijltje om aan te geven waar je naartoe moet. Zo kom je er snel achter als je per ongeluk teruguit beweegt!

Een detail van de standaard versie

Uitvoeringen

De puzzel heeft 4 uitvoeringen. De simpelste is de rookie versie, daarna komt de standaard versie, de twisted versie en de epic versie is de moeilijkste. De rookie versie kost een volwassene ongeveer 1 uur om te leren en kan dan in ongeveer 15 minuten worden gedaan. Er zijn 70 stappen totaal.

De standaard versie kost een volwassene ongeveer een avond om te leren, en een succesvolle(!) poging kost ongeveer 30 minuten. Deze puzzel heeft 100 stappen. De twisted versie is nieuw, en heeft twee handvatten waarmee je de helft van de binnenkant kan draaien. Hij is moeilijker dan de standaard versie hoewel er maar 30 stappen zijn.

De Perplexus Twist

Ik weet niet hoelang het duurt om de epic versie te leren. Mij is het nog niet gelukt en ik heb van de maker gehoord dat hij mensen kent die het hebben gedaan, maar hij zelf nog niet(!). Je moet er ongeveer 45-60 minuten over kunnen doen, en er zijn 125 stappen.

Een detail van de Epic versie

Een detail van de Twist versie

Waardering

Deze puzzels zullen zowel volwassenen als kinderen vele uren plezier bezorgen. Zelfs de rookie versie blijft leuk nadat je hem een keer hebt opgelost. En een keer oplossen is zeker geen garantie dat je een volgende keer opnieuw zonder de bal te laten vallen erdoorheen komt. Er zijn stukken waar de railing aan een kant van de baan ontbreekt, maar dat wil niet zeggen dat dan het balletje er zo vanaf rolt. Als de bal valt dan heb je echt het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan. Goed

Opmerking Rogier

  • De standaard bol heeft een doosje onder de startpositie. Die is nergens meer voor nodig, in het originele ontwerp was het idee dat daar iets van electronica in zou komen voor een luidspreker.

  • Michael McGinnis heeft dit idee voor een kunstenaarsklas bedacht eind jaren 70. Het heeft hem dus meer dan 30 (!) jaar gekost om dit speelgoed op de markt te brengen. Hij heeft o.a. zichzelf cad/cam moeten aanleren omdat niemand zijn objecten nauwkeurig genoeg kon digitaliseren.

  • Ik heb een foto van de epic versie waar het balletje op het eindpunt staat! Dat was echter na een ongecontroleerde balomdraai bij het controleren van het aantal stappen, en dus niet op de officiele manier...

Strategie

Maak geen plotselinge bewegingen! Voordat je de bol beweegt, kijk goed waar je balletje terecht is gekomen en welke kant nu de onderkant moet zijn.