Mondo

Spelinformatie

Titel Mondo

Auteur Michael Schacht

Illustrator Oliver Freudenreich

Uitgever White Goblin Games

Aantal spelers 1 tot 4

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20-30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 4 spelerborden, 136 landschapstegels, 4 bonustegels, 1 vulkaantegel, 5 waarderingstegels, 12 opdrachten, 1 timer, 1 schrijfblok, spelregels

Geschreven door Ronald, augustus 2011

Een spelerbord (waterzijde)

Spelverloop

Alle landschapstegels worden ongesorteerd in het midden van de tafel gelegd. Elke speler krijgt zijn eigen spelbord (let op dat de juiste zijde naar boven wordt gelegd). Voor het beginnerspel zijn alleen de bonustegels nog nodig. Daarna kan het spel beginnen. De timer wordt op 7 minuten gezet en alle spelers beginnen hun eigen wereld te bouwen. De eerste tegel mag nog op een willekeurige plek gelegd worden, alle volgende tegels moeten aansluiten. Uiteraard mag je maar één tegel tegelijk gebruiken en eenmaal gelegde tegels mogen niet meer worden veranderd. Aangezien de tegels dubbelzijdig zijn, is het lekker zoeken naar de gewenste tegels. Als je klaar bent, kun je een bonnustegel pakken. Nu mag je niet meer verder spelen. En zodra de timer afloopt, moet iedereen stoppen. Nu kan er geteld worden.

De timer

Vulkaantegel

Elk dier in je wereld levert een punt op en elk afgesloten gebied (zonder fouten) levert 2 punten op. Voor de bonustegel krijg je extra punten en de speler met de meeste actieve vulkanen in zijn wereld krijgt 1 strafpunt per vulkaan. Tot slot zijn alle lege velden en foutieve aansluitingen ook nog een strafpunt.


Zo worden er 3 rondes gespeeld. De speler met de meeste punten wint het spel. De speler die in de voorgaande ronde de meeste punten heeft gescoord krijgt de vulkaantegel. In de volgende ronde gelden inactieve vulkanen voor hem ook als actieve vulkanen! Dat maakt het er niet makkelijker op.

Enkele extra opdrachten

Voor gevorderden zijn er extra waarderingstegels bijgevoegd. Elke ronde wordt er een extra waarderingstegel opengedraaid. Zo kun je bijvoorbeeld 4 bonuspunten halen als je de meeste landschappen hebt, maar je krijgt 4 strafpunten als je de minste hebt. Een speelronde duurt nu nog maar 6 minuten.


Voor de echte experts zijn er extra opdrachten bijgevoegd. Elke ronde worden er tweemaal zoveel extra opdrachten opengedraaid als het aantal spelers. Zodra je minstens 3 tegels hebt gebouwd, mag je ook opdrachten pakken. Maximaal twee per speler en je mag ze niet meer wegdoen. De opdracht levert bonuspunten als je hem vervult, maar strafpunten als je hem niet vervult. Oh ja, een speelronde duurt nu nog maar 5 minuten. De opdrachten zijn vaak niet gemakkelijk. Zo moet je bijvoorbeeld 3 panda's in hetzelfde correct afgesloten bosgebied zien te krijgen. De 9 bonuspunten zijn echter de moeite wel weer waard.

Waardering

Als je niet vies bent van een spel met enige tijdsdruk, dan is Mondo een echte aanrader. De regels zijn ontzettend simpel, iedereen kan zo meedoen. Het spelmateriaal is prima uitgevoerd. En aangezien het spel niet al te lang duurt, zal er vaak een revanche volgen. Dit spel leg je met kinderen en families ook zo op tafel. Goed.

Opmerking Ronald

  • Op de officiële Mondowebsite kun je leuke informatie en downloads over het spel vinden.

  • Op Brettspielwelt kun je Mondo online spelen.

  • In de spelregels staan ook een solovariant en diverse andere varianten.

  • De puntentelling staat handig vermeld op de spelerborden.

Strategie

Probeer zoveel mogelijk kleine gebieden te maken. Let op het aantal actieve vulkanen bij de buren. Deze tegels zijn interessant en zolang je er maar minder hebt dan de buren, heb je er geen last van.