FAQ Spellenprijs

Sommige spellen hebben een prijs gewonnen. Wat houdt dat in?


Diverse instanties beoordelen spellen en waarderen elk jaar een of meerdere spellen met een prijs. Hoe de jurering van deze spellen in zijn werk gaat, varieert erg met de instantie. Sommige instanties hebben een vaste jury van bijvoorbeeld journalisten, andere instanties vragen inbreng van de lezers van een tijdschrift of de consumenten die de spellen kopen. Ook varieert het aanbod van spellen dat in aanmerking komt voor de prijs in een bepaald jaar. Bijvoorbeeld alle spellen die in het voorgaande jaar zijn uitgebracht, of slechts een aantal spellen die door die instantie worden aangewezen. Tevens kunnen bepaalde spellen worden uitgesloten van deelname, zoals spellen die al eerder zijn uitgegeven, zoals Monopoly dat in een zoveelste uitgave opnieuw wordt uitgebracht.

Om enkele spellenprijzen te noemen:

  • Spiel des Jahres, de bekendste Duitse spellenprijs. De winnaar wordt gekozen door een vakjury. Vaak wint hier een familiespel.

  • De Deutscher Spiele Preis, de grootste concurrent bij de Duitse spellenprijzen. De winnaar wordt onder meer gekozen door de lezers van een spellentijdschrift. Vaak wint hier een veelspelerspel.

  • Speelgoed van het Jaar, de Nederlandse versie met een gemêleerde jury uit de speelgoedbranche en de pers. Zij maken een voorselectie waaruit het publiek een winnaar kan kiezen. Hier doen niet alleen spellen mee voor de overwinning, maar wordt ook ander speelgoed beoordeeld. In de categorieën vanaf 12 jaar zul je meestal bordspellen terugvinden.

  • De Nederlandse spellenprijs, een prijs die gericht is op de Nederlandse spellenliefhebbers. Een jury van veelspelers maakt een voorselectie uit de spellen die in een bepaalde periode zijn uitgekomen en hieruit kiest de jury later de winnaar. Ronald I van Spelmagazijn maakt deel uit van deze jury.

  • The International Gamers Award, een internationale prijs. Hierbij maakte Ronald I van Spelmagazijn 20 jaar deel uit van de vaste jury, samen met andere internationale spellenspelers.

Links