Roborally

Spelinformatie

Titel RoboRally

Auteur Richard Garfield

Uitgever 999 Games / Amigo / Avalon Hill

Aantal spelers 2 tot 4 (5)

Leeftijd vanaf 12 jaar

Speelduur 60 minuten

Taal Nederlands / Duits

Materiaal 4 spelborden, 84 programmeerkaarten, 4 robots, 4 overzichtskaarten en een heleboel fiches (6 checkpoints, 4 backups, 4 programmeerhulpen, 36 schadepunten en 12 levenspunten).

Geschreven door Ronald, 2001

Introductie

De spelers programmeren een robot die ze door een fabriekshal sturen. Daarbij moeten een aantal checkpoints worden bereikt. De fabriekshal zit vol gevaren, die ontweken moeten worden. Het doel is om als eerste de race door de fabriekshal volledig af te leggen.

Een spelsituatie

Spelverloop

Aan het begin van het spel wordt bepaald hoe het parcours eruit komt te zien. Dit kan over meerdere spelborden gaan. De fiches van de checkpoints worden op hun plaats gelegd. Elke speler krijgt een robot, 3 levensfiches, 1 overzicht en een programmeerhulp. Alle spelers krijgen 9 programmeerkaarten.

De kaarten: Er zijn verschillende soorten programmeerkaarten. Met behulp van deze kaarten geven de spelers aan hoe de robot bewogen moet worden. Op elke kaart staat ook een rangnummer. Hoe hoger het nummer, hoe eerder je aan de beurt bent. Enkele voorbeelden:

Drie vakjes naar voren, een vakje naar voren, draai naar rechts, naar achteren

Uit de 9 kaarten kiezen de spelers er 5 en leggen deze (gesloten) in volgorde voor zich neer. Dit zijn de 5 akties die hun robot straks gaat uitvoeren.

De fabriekshal: In de fabriekshal zijn vele elementen te vinden. Niet op elk bord zijn alle elementen aanwezig, zodat het erg afwisselend is. Zo zijn er lopende banden, al dan niet met hoge snelheid, er zijn duwers, draaiers, pletters, lasers en natuurlijk afvalputten. Maar gelukkig ook reparatiepunten. Meestal werken deze elementen altijd, maar sommige elementen werken met een tijdsinterval.

De spelers moeten zo goed mogelijk gebruik maken van deze elementen en de gevaren zien te ontwijken. Natuurlijk probeer je de andere robots naar zo'n gevaar toe te leiden.

Een van de spelborden

Enkele robots met op de achtergrond een stuk van een spelbord

Zodra de spelers hun kaarten hebben gekregen, verzinnen ze hun programma voor deze beurt, bestaande uit 5 stappen. Daarna worden deze één voor één uitgevoerd. Eerst draaien alle spelers hun eerste kaart om en voeren deze uit. De speler met het hoogste nummer gaat hierbij als eerste. Dit is van belang, omdat robots elkaar ook weg kunnen duwen. Nadat alle spelers hun aktie hebben uitgevoerd, worden de elementen in de fabriek in een speciale volgorde uitgevoerd. Dit kan gevolgen hebben voor de robots. Daarna draaien de spelers hun tweede kaart om en voeren deze uit. Dit gaat net zo lang door totdat alle spelers al hun akties hebben uitgevoerd. Vervolgens krijgen de spelers weer 9 nieuwe kaarten.

Schade: De robots kunnen schade oplopen, voornamelijk door de lasers die zich in de fabriek bevinden. Voor elk schadepunt krijgen de robots een programmeerkaart minder. Zodra een robot meer dan 4 schadepunten heeft, komen bepaalde akties in zijn programma vast te staan, te beginnen bij de vijfde aktie. Dit houdt in dat deze aktie niet meer veranderd kan worden en telkens hetzelfde blijft. Een robot kan verder in een afvalput verdwijnen of worden geplet onder een pletter. Dan is er niets meer van de robot over en moet de speler met een reserve robot starten. Hij begint bij het laatste checkpoint dat hij had bereikt (dit kan ook het startpunt zijn). In totaal heeft een speler 3 reserverobots ter beschikking.

Zodra een speler het laatste checkpoint heeft bereikt (en natuurlijk alle daaraan voorafgaande checkpoints), dan heeft hij het spel gewonnen.

schadepunt, back-up, programmeerhulp, checkpoint 2

Waardering

Het idee van RoboRally is erg geslaagd, maar het vraagt toch enkele spelletjes om je echt thuis te voelen. De eerste paar keer is het programmeren van de robot niet altijd even gemakkelijk te overzien en zul je regelmatig door de fabriekshal in de luren worden gelegd. Voor de juiste spelersgroep is het een erg leuk spel, met veel mogelijkheden. Goed.

Opmerking Ronald

Je moet bij RoboRally geen snel racespel verwachten. Het is meer een denkspel en afhankelijk van de spelers, kan het spel best traag verlopen. Het leukste is een parcours dat over niet al te veel borden gaat en waarbij je bijvoorbeeld heen en weer over het bord gaat. Dit heeft als voordeel dat de robots elkaar vaker tegenkomen en dat er meer interactie is. Als je veel borden gebruikt, dan kan het zijn dat de leider wegloopt, zonder dat de anderen daar wat aan kunnen doen. Hier moet je goed rekening mee houden om het spel geen teleurstelling te laten zijn. Een zandloper kan ook uitkomst brengen als je wat trage spelers in je midden hebt.

Opmerking Sandra

In 2005 heeft Avalon Hill een versie van RoboRally op de markt gebracht, die is voor 5 spelers. Er zijn ook uitbreidingen te koop voor RoboRally, waarbij nieuwe fabriekselementen worden toegevoegd en uitbreidingen voor de robots. Alle borden en uitbreidingen van de verschillende uitgevers zijn met elkaar te combineren.

Strategie

In de spelregels staan enkele varianten vermeld. Zo kunnen de robots voorzien worden van lasers, waardoor er veel meer schade wordt gedaan. Tevens hebben de spelers de mogelijkheid van een shut-down van hun robot om zo de schade te kunnen herstellen. Er zijn echter nog veel meer varianten mogelijk, zoals een soort rugbyspel in de fabriekshal.