Black Box / Kleur Bekennen

Spelinformatie

Titel Black Box / Kleur Bekennen

Uitgever Jumbo

Aantal spelers 4 tot 6

Leeftijd vanaf 18 jaar

Speelduur 60 minuten

Taal Nederlands

Materiaal Black Box: Een spelbord en 6 pionnen. 6 clips, 6 zwarte doosjes, 270 stemkaartjes verdeeld in 6 kleuren, 150 vragenkaartjes en 6 x 3 symbolenkaartjes. Op het speelbord is niet altijd even veel ruimte om meerdere pionnen op een hokje te zetten, maar dat mag de pret niet drukken.

Kleur Bekennen: Een klein spelbord en 6 pionnen. 6 gekleurde knijpers, 1 stembox (lichtgroen), 18 symbolenkaartje, stemkaartjes verdeeld in 6 kleuren en ruim 70 vragenkaartjes.

Geschreven door Ronald, 2005

Introductie

Hoe goed weet je wat anderen van jou vinden? Durf je de confrontatie aan? De waarheid kan hard zijn.

Het spelmateriaal van Black Box

Spelverloop

Iedere speler krijgt een kleur aangewezen. De clip in die kleur bevestigt hij op zijn kleding, de pion van die kleur zet hij op het spelbord bij 0 punten. Iedereen krijgt verder een zwart doosje, 3 symbolenkaarten (0, +/-, +) en een aantal kleurenkaartjes met de kleuren van de andere spelers.

Aan het begin van een ronde krijgt elke speler een vragenkaartje dat hij voor in het zwarte doosje steekt. Alle doosjes zullen vervolgens worden doorgegeven. Iedere speler beantwoordt deze vraag door 2 kleurenkaartjes in het doosje te stoppen. Dit kunnen 2 dezelfde kleuren zijn, of 2 verschillende kleuren, maar niet de eigen kleur. Als iedereen alle vragen heeft beantwoord, dan begint de strijd om de punten.


De punten: Een van de beantwoorde vragen wordt voorgelezen en op dat moment probeert iedereen te raden hoe vaak zijn kleur zal voorkomen. Is dat 1) Geen enkele keer 2) Het meeste van allemaal 3) Ergens in de middenmoot. Als iedereen dat kenbaar heeft gemaakt, worden de kaartjes geteld. Als je het goed hebt en het was keuze 1) of 2) dan mag je 3 vakjes verder op het bord en anders 1 vakje. Als je het fout hebt, dan blijft je pion staan. Zo worden alle vragen afgewerkt, waarna een nieuwe ronde wordt gespeeld.

De symbolenkaarten

Voorbeeld: "U besluit uit de gevangenis te ontsnappen. Wie zou de beste organisator zijn om uw vlucht te laten slagen?" Bij het beantwoorden van de vraag kun je dus 1 of 2 kleuren in de doos stoppen. Als je absoluut zeker weet, wie de beste organisator zou zijn, dan doe je 2 kaartjes van 1 kleur er in. Zijn er 2 medespelers, die geschikt zijn, dan doe je van beide 1 kaartje in de box. Als iedereen de vraag heeft beantwoord, dan moet je bepalen hoe vaak je er in voor zult komen. Ben ik zo'n goede organisator? Zullen anderen dat ook denken? Ach, ik zal vast wel een keertje genoemd worden, dus ik gok voor de middenmoot. Dan wordt er geteld. 8 stemmen? Zoveel had ik er niet verwacht. Jee, ze hebben wel een hoge dunk van mijn organisatietalent. Helaas geen punten.


Op een vlot: Een van de favoriete vragen is wie er het eerst zou worden opgegeten als je op een vlot zou ronddrijven en geen eten meer hebt. Dan ontstaat er de discussie: eet je de dikste op, omdat daar het meeste vlees aan zit; eet je de grootste eter op, om te voorkomen dat er teveel wordt gegeten; eet je de oudste op, omdat die al het langste heeft geleefd of laat je bijvoorbeeld de sportiefste leven, omdat die het het langst kan volhouden? Een macabere discussie, maar het maakt het wel lastig om te gokken hoe vaak op je gestemd zal worden.

Het spel is ten einde na een vooraf vastgesteld aantal ronden. Winnaar is degene die aan het einde van die ronde het verst is gevorderd op het spelbord.

Waardering

Je moet goed weten waar je aan begint, als je dit spel wilt spelen. De spelers moeten geen onbekenden van elkaar zijn en tegen een stootje kunnen. De waarheid kan soms hard aankomen. Maar als je dat aankunt, dan is dit een fantastisch spel voor een vriendengroep. Je leert elkaar beter kennen en het blijft tot het eind spannend, wie er gaat winnen. Het zit heel geraffineerd in elkaar, terwijl de stemmen toch anoniem blijven. Je geeft jezelf juist eerder bloot bij het scoren van de punten, dan bij het geven van stemmen. Stel dat de vraag was "U wilt u zeer elegant kleden. Aan wie vraagt u advies ?". Je vindt dat je jezelf altijd heel elegant kleedt en gaat voor de meeste stemmen. Uiteindelijk zit er niet een stem in de doos. Dat komt hard aan en dat kunnen de anderen ook zien. Het leuke van dit spel is ook, dat dezelfde vragen bij een anders samengesteld gezelschap heel anders uit zullen pakken. In het ene gezelschap ben je misschien de meest gierige persoon, terwijl je in een ander gezelschap juist als gul bekend staat. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit voor het juiste gezelschap een zeer goed spel is. Topper

Opmerking Ronald

  • In dit type spellen is dit absoluut een van de beste. Het gaat er in dit geval niet om wat anderen van jou vinden, maar wat jij denkt dat anderen van jou vinden. Een heel verschil.

  • Je kunt het spel ook spelen tot en met de ronde waarin iemand het einde van het scorespoor bereikt. Naarmate het einde nadert, zullen mensen eerder geneigd zijn om 0 of + te gokken, om zo veel punten te scoren.

  • Je moet proberen de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Als je dat niet doet, is er helemaal niets aan het spel. Je zou namelijk expres de kleur van iemand in het doosje kunnen doen, die daar absoluut niet in hoort. Als deze speler dan zoals verwacht voor de 0 kiest, scoort hij of zij geen punten. Je hebt dan wel meer kans om het spel te winnen, maar dan ga je aan het hele doel van het spel voorbij.

  • Verder zitten er vragen in, die soms een beetje anders geïnterpreteerd moeten worden. Als een aantal spelers bijvoorbeeld nog geen rijbewijs heeft en de vraag is bij wie je niet graag in de auto zou zitten, omdat hij of zij niet zo best rijdt, dan is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Je moet dan meer naar het gedrag in het verkeer kijken, dan naar het autorijden op zich.

  • Speel dit spel alleen met mensen die elkaar goed kennen. Als er één of twee koppels tussen de spelers zitten, wordt het spel ook iets minder. Het leukste is een goede verdeling tussen mannen en vrouwen en helemaal geen koppels (of alleen maar koppels).

  • De waarheid kan soms hard zijn. Als er wordt gevraagd wie er nodig naar de kapper moet en je besteedt altijd erg veel aandacht aan je kapsel, dan kan het pijnlijk zijn als je vaak voorkomt in het doosje. Houd er rekening mee dat het bij anderen ook hard kan aankomen.

  • Variant: Het is erg moeilijk te kiezen voor '0 stemmen'. Ik vind het beter om daar 'de minste stemmen' van te maken. Verder zijn 'extreme' mensen een beetje in het voordeel, omdat deze vaker op 0 stemmen of de meeste stemmen zullen uitkomen. In dat geval zullen ze snel uitlopen, omdat daar telkens 3 punten mee te verdienen zijn. Misschien is 2 punten beter. Dat maakt het spel een stuk beter gebalanceerd. Nadeel is wel, dat men minder snel zal gokken op een extreem en liever kiest voor de middenmoot.

  • Gezocht: Ik krijg regelmatig verzoeken van mensen die op zoek zijn naar dit spel. Helaas wordt het niet meer gemaakt en het ziet er ook niet naar uit dat dit op korte termijn zal gebeuren. Je zult op zoek moeten naar een tweedehands exemplaar. Let er dan op dat er ook nog een ander spel is dat Blackbox heet. Een aardige vervanger van Black Box is Kleur Bekennen, maar deze haalt het toch niet bij het origineel.

  • Kleur bekennen: De nieuwe uitgave van Black Box is qua spel hetzelfde gebleven, maar het aantal boxjes is sterk verminderd. Om precies te zijn is er maar 1 overgebleven. Er wordt dus vraag voor vraag gespeeld. De achterkant van de kleurenkaartjes is veranderd, dus het spel is helaas niet te combineren met Black Box om een spel voor meer dan 6 spelers te kunnen maken.

Strategie

Je moet goed onthouden dat het er om gaat wat anderen van je denken. Als er wordt gevraagd wie er heimelijk een sullige hobby heeft en je weet zeker dat je die niet hebt, dan kunnen anderen dat nog wel van je denken.

Let er op, dat als er iemand is die door iedereen wel 2 keer in het doosje gedaan zal worden, dat deze persoon zelf ook 2 kaartjes in het doosje moet doen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je er zelf niet in voor zult komen.