Top 10 - White Goblin Games
Geschreven door Ronald, juni 2021
White Goblin Games
Inmiddels bestaat White Goblin Games alweer 10 jaar. Ze hebben in die tijd honderden spellen uitgebracht. Daar zitten ontzettend veel goede en leuke spellen tussen. Ik heb geprobeerd hier mijn top 10 uit te selecteren. Dat was een erg lastige keuze. Er zullen vast spellen zijn die eigenlijk ook een plaatsje in de top 10 hadden verdiend.
Top 10
1. Rovers van de Noordzee
Stel je vikingbemanning samen, zorg voor voldoende voorraden en ga op rooftocht. Een geniaal systeem voor het inzetten van je arbeiders. Zet er eerst één in op een lege locatie en neem er daarna één terug van een bezette locatie. En nu de kleur van de arbeider ook nog invloed heeft op de actie, begrijp je dat er de nodige planning bij komt te kijken. Zorg dat je niet te laat bent met je rooftochten.
2. Architecten van het Westelijk Koninkrijk
Het eerste deel van een trilogie en meteen een geweldig spel. Weer een nieuwe twist op het worker placement genre. Zet elke beurt een arbeider in. Deze blijven op het spelbord staan. Hoe meer er op een locatie staan, hoe beter de actie wordt uitgevoerd. Maar pas op: de tegenstander kan je arbeiders gevangen zetten en dat is niet fijn. Blijf je eervol en bouw je mee aan de kathedraal of handel je op de zwarte markt voor extra mogelijkheden? Als het vervolg (Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk) al bij White Goblin Games was uitgekomen, had deze ook een plaatsje in mijn top 10 gehad.
3. Orléans
De spelers verzamelen een zak vol arbeiders in verschillende kleuren. Elke beurt trek je een aantal van deze arbeiders uit de zak en deze zet je in op je eigen spelersbord. Combinaties van deze arbeiders activeren diverse acties. Daarnaast wordt er gestreden voor de positie van handelshuizen op een landkaart. Alles valt prima op zijn plaats. Altiplano maakt van een soortgelijk principe gebruik, maar mij bevalt Orléans vele malen beter.
4. Rococo
Een origineel thema en prachtig uitgevoerd. Maak de mooiste jurken en verkoop deze of zorg dat deze op het bal te zien is. Je beschikt over diverse werknemers. Uiteraard kun je nieuwe inhuren en bestaande ontslaan. Niet alle werknemers kunnen (willen) alle klusjes doen, zoals naar de markt om materialen in te kopen en het naaien van de jurken. Het spel eindigt met een prachtig vuurwerk op het dak van het paleis.
5. De Glasstraat
Weer een geweldig spel van auteur Uwe Rosenberg. De eerste keer dat ik het spel speelde maakten mijn hersens overuren. Er moest te veel overdacht worden. Na afloop dacht ik: "Dat speel ik nooit meer." Maar de weken daarna begon het te kriebelen en keek ik uit naar het volgende spel. Iedere speler heeft de beschikking over 15 specialistenkaarten. Daaruit worden per ronde 5 gekozen, die mogelijk ingezet kunnen worden. Heb je de kaart in handen als iemand hem speelt, dan profiteer je mee. Speel je een kaart die niemand op handen heeft, dan is hij dubbel zo sterk. En als je dan ook nog eens de kaarten in een gewenste volgorde moet spelen, begrijp je de oververhitte hersenen. Toch lees je ook dat men het te simpel vindt.
6. Imhotep
Elke beurt hebben de spelers vier keuzes: produceer stenen, laad stenen in een boot, vaar een (gemeenschappelijke) boot naar een bouwplaats of speel een actiekaart. Dat klinkt simpel, maar je wilt natuurlijk wel de anderen voor zijn. De beurten zijn lekker kort, maar toch zijn er telkens interessante keuzes te maken. Waar stuur je een boot naartoe? Welke locatie is belangrijk? Heb je voldoende stenen in voorraad?
7. Gaia Project
Dit is een opvolger van Terra Mystica. Nu raakte Terra Mystica bij mij niet de juiste snaar, maar dat heeft Gaia Project goed gemaakt. Een lekker uitgebreid spel dat een paar uur kan duren. Elke speler heeft een eigen volk (uit 14 verschillende) met eigen eigenschappen. Zo zul je elk spel op een andere manier moeten benaderen.
8. Tiny Towns
De spelers bouwen allemaal tegelijkertijd hun stad. De bouwmaterialen worden om beurten door de spelers gekozen. Heb je de juiste bouwmaterialen in de juiste formatie in je stad liggen, dan kun je het bijbehorende gebouw bouwen. Deze gebouwen leveren op verschillende manieren punten op. En elk spel zijn de gebouwen ook nog eens anders. Omdat iedereen tegelijk speelt, is er weinig wachttijd. Een leuk puzzelspel, waarbij de tegenspelers je plannen aardig kunnen doorkruisen.
9. Codenames
Een intelligent "partyspel" in mijn top 10. De groep wordt in 2 teams verdeeld. Elk team heeft een leider. Deze probeert de juiste codenamen door te geven aan het team met behulp van aanwijzingen van één woord. De teamleden proberen de juiste spionnen aan te wijzen. Maar pas op: wijs geen spionnen van de tegenpartij aan of neutrale personen, maar zeker niet de huurmoordenaar. In dat geval heeft het team namelijk direct verloren.
10. Istanbul
Na mijn eerste spel Istanbul was ik niet meteen wildenthousiast. Het duurde even voordat ik het spel ging waarderen. Je reist met je handelaren door de stad om te handelen. Doel is om als eerste 5 robijnen bij elkaar verzameld te hebben. Door de variabele opbouw van de stad, is de strategie elk spel weer anders. Wie vindt als eerste de juiste strategie?