Top 10

999 Games

Geschreven door Ronald, juni 2021

999 Games

Sinds De Kolonisten van Catan is 999 Games helemaal doorgebroken en hebben ze honderden spellen uitgebracht. Daar zitten ontzettend veel goede en leuke spellen tussen. Ik heb geprobeerd hier mijn top 10 uit te selecteren. Dat was een erg lastige keuze. Er zullen vast spellen zijn die eigenlijk ook een plaatsje in de top 10 hadden verdiend.

Top 10

1. Concordia

Van het uiterlijk moet dit spel het niet hebben. Maar wat een prachtig spelsysteem schuilt er in dit spel. In dit niet-agressieve strategische spel ontwikkelen de spelers hun rijk en economie en ondertussen besteden ze voldoende aandacht aan de goden. Het spel staat bol van lastige keuzes. In welke volgorde doe ik de verschillende acties? Eigenlijk moet ik nu iets anders doen, maar als ik nu niet dit doe, dan is iemand anders mij voor en gaat de rest ook niet meer lukken. Met slechts een beperkte hoeveelheid spelregels is een geweldig rijk spel ontvangen. Inmiddels zijn er diverse uitbreidingen voor het spel beschikbaar, maar ook het basisspel biedt al voldoende spelplezier.

2. Sint Petersburg

Telkens als deze uit mijn top 10 dreigt te verdwijnen, komt het spel weer op tafel en staat het er direct weer in. Ik weet niet precies waarom, maar dit spel is altijd weer een genot om te spelen. Via een elegant systeem verzamelen spelers ambachtslieden (voor inkomsten), gebouwen (voor punten) en edelen (voor beide) en kunnen deze eventueel nog upgraden. De beperkte hoeveelheid geld staat telkens de beste plannen in de weg. Timing is alles in dit spel.

3. Agricola

Als een boerengezin bouw je je boerderij op. Akkers ploegen, graan verbouwen, dieren fokken. Het is hard werken en aan het eind van de dag moet je natuurlijk genoeg te eten hebben voor je gezin. Hoe kom je aan alle middelen als de andere spelers deze voor je neus wegkapen? Het basisspel is al prima, maar dan zitten er ook nog een honderden kaarten bij, die het spel extra mogelijkheden bieden. De eerste keer is alles wat overweldigend, maar als je daar doorheen bent, heb je een geweldig spel in handen.

4. De zoektocht naar El Dorado

Wie vindt als eerste de schat van El Dorado? Dit is het enige racespel in deze top 10. De spelers leiden een expeditie door de jungle. Door de juiste expeditieleden in te huren gaat de reis steeds sneller. Door het variabele spelbord verloopt elke expeditie weer anders. Het spel is echt een race, waarbij je andere spelers nog lekker kunt blokkeren. Helemaal terecht dat dit spel diverse prijzen en nominaties in de wacht heeft gesleept.

5. De Legenden van Andor

Dit is het enige coöperatieve spel in deze top 10. In dit spel beleven de spelers gezamenlijk diverse avonturen. Het is vaak een hele puzzel om deze tot een goed einde te brengen. Het spel begint met heel weinig spelregels. Langzaam maar zeker leren de spelers nieuwe regels kennen. Het spel is prachtig uitgevoerd en de spelers worden echt door een verhaal geleid. Inmiddels zijn er al heel veel uitbreidingen met nieuwe avonturen uitgekomen.

6. Dominion

Dominion is zo'n beetje de grondlegger van het deckbuilding principe. Iedere speler begint met eenzelfde setje van 10 kaarten. Elke beurt trek je 5 kaarten van je stapel. Vervolgens mag je 1 actie uitvoeren en 1 kaart kopen. Daarna worden al je kaarten (inclusief de nieuwe) afgelegd. Als je geen nieuwe kaarten meer kunt trekken van je stapel, wordt je aflegstapel geschud en komen de kaarten weer in het spel. Het is dus zaak je stapel zo op te bouwen, dat deze goed voor je strategie werkt. Inmiddels zijn er veel uitbreidingen gekomen, maar ook veel spellen die op dit principe verder bouwen. Toch blijft Dominion interessant genoeg om zo af en toe op tafel te leggen. Naar spelbeschrijving.

7. Stenen Tijdperk

In dit spel loodsen de spelers een stam door het stenen tijdperk heen. Verzamel grondstoffen, bouw hutten, doe uitvindingen en zorg dat je stam te eten heeft. Het verzamelen van grondstoffen gebeurt op een grappige manier met dobbelstenen. Elk stamlid dat meehelpt mag een dobbelsteen werpen. Het totaal van de dobbelsteenworp wordt (afhankelijk van de grondstof nog gedeeld door een waarde van 2 tot 6). Het resultaat bepaalt hoeveel grondstoffen je krijgt. Dat kan soms je plannen danig in de war schoppen, maar geeft ook beginnende spelers de mogelijkheid het spel te winnen. Ik leg dit spel dan ook met een gerust hart op tafel als nieuwe spelers de spellenwereld een stapje verder willen ontdekken. Naar spelbeschrijving.

8. Eufraat & Tigris

Dit is al een ouder spel (bijna 25 jaar) van 999 Games van de hand van Reiner Knizia. In dit spel bouwen de spelers gezamenlijk een beschaving op. Daarbij zetten ze hun leiders in om punten te scoren. Wanneer verschillende beschavingen met elkaar worden verbonden, vindt er een strijd tussen de leiders plaats, die heftige effecten op het spelbord kan hebben. De eindscore van elke speler is de leider die de minste punten heeft vergaard. Wie daarvan de hoogste score heeft, wint het spel. Een super elegant spel, dat helaas zelden meer op tafel komt. Niet iedereen is even gecharmeerd van deze klassieker.

9. Take 5!

Er zijn ontzettend veel leuke snelle kaartspelletjes uitgebracht. Een daarvan is Take 5! Deze is zelfs met 10 spelers te spelen. Iedere speler krijgt 10 kaarten en er worden 4 kaarten op tafel open gelegd. Deze vormen 4 rijen. Iedereen speelt tegelijk een kaart uit. Deze worden volgens bepaalde regels aan de rijen aangelegd. Wie echter de zesde kaart in een rij moet leggen, moet de voorgaande 5 kaarten pakken voor zijn stapel strafpunten. Als iedereen zijn kaarten heeft uitgespeeld, worden de punten genoteerd. Heeft iemand meer dan 66 strafpunten, dan is het spel afgelopen en wint de speler met de minste strafpunten. Aangezien iedereen tegelijk speelt, is er vrijwel geen wachttijd.

10. Fauna

Fauna is een kennisspel over dieren. De manier waarop het geïmplementeerd is, speelt echt geweldig. Iedereen probeert van een dier te raden waar het in het wild leeft, hoe zwaar het is, hoe groot het is en hoe lang de staart is. Om beurten mag je 1 van je stemblokjes op het spelbord plaatsen. Als niemand meer wil inzetten, wordt gekeken welke blokjes dicht genoeg bij het juiste antwoord zitten. Deze blokjes leveren punten op. De andere blokjes ben je kwijt. Gelukkig krijg je er elke beurt er weer 1 bij (en begin je elke beurt met minimaal 3 blokjes). De regels zijn heel simpel en snel uitgelegd. Iedereen kan zo mee doen. Het spel komt elk jaar wel een aantal keer op tafel, zelfs na zoveel jaar.