Hans van Tol

Algemeen

Hans ontwerpt zowel kinder- als volwassen spellen. Hij heeft een bedrijfseconomische achtergrond. Na zijn studie aan de Rotterdamse Universiteit heeft hij 10 jaar financieel management gedaan. Daarnaast is hij nog afgestudeerd als Register Controller. Vooral het werken met de mensen van financiële afdelingen en het voor elkaar krijgen van belangrijke verbeteringen in producten, processen en organisaties motiveerde hem in zijn werk.

Uiteindelijk kon hij er toch zijn "ei" niet in kwijt en wilde hij meer met zijn creativiteit doen. Maar wat vond hij nu eigenlijk echt leuk? Hij besloot om gewoon weer als Hans van Tol door het leven te willen gaan en de titels te vergeten. Hij ontwerpt nu spellen en heeft het bedrijf opgericht, die deze spellen uit geeft. Natuurlijk is het opzetten van een onderneming eenvoudiger dankzij de kennis, die hij tijdens en na zijn studies heeft opgedaan.

Spellen ontwerpen

Al eerder had Hans bepaalde spellenideeën, maar halverwege het jaar 2003 begon hij met het uitwerken van een aantal ideeën dat hij had gekregen. Hij is dus nooit bewust spellen gaan ontwerpen. De gedachte om spellen te bedenken kwam letterlijk uit de lucht vallen. Door de enthousiaste reacties in zijn omgeving is hij een stapje verder gegaan. Hij was sowieso altijd al een spelletjesliefhebber en veel mensen in zijn omgeving vonden het heel vanzelfsprekend dat hij spellen ging ontwerpen. Binnen een paar maanden had hij 50 spelideeën, waarvan er 20 goed uitvoerbaar waren en daarvan zijn van 10 spellen uiteindelijk prototypes gemaakt. Hiervan zijn 8 verschillende spellen getest door een groep testers, die alsmaar groeide en uiteindelijk 25 mensen telde. Hun input is heel belangrijk geweest.

Spellentoekomst

Familie speelt een grote rol in zijn leven, omdat zij heel belangrijk voor hem zijn. Hij gelooft ook niet in toeval.

Het kan geen toeval zijn dat:

1) zijn moeder de prachtige voorkant van De Ontembare Stad kon maken

2) zijn schoonzus zo een geweldig grafisch ontwerpster is, waardoor zij de verschillende spellendozen en het spelbord van De Ontembare Stad heeft kunnen ontwerpen

3) zijn favoriete tante vertaalster is

4) hij ook nog eens over zo ontzettend veel spelideeën binnenkrijgt

5) de mensen zijn spellen ook nog eens leuk vinden.

Hans is ervan overtuigt dat het zo moet zijn als het nu is en stort zich vol overgave in deze nieuwe ontwikkelingen van zijn leven. Sommige mensen zoeken hun hele leven naar hun 'missie' en hij denkt dat hij het hierin echt gevonden heeft. Hier komen zijn creativiteit en zijn ondernemerschap uitstekend tot hun recht. Als de eerste twee spellen die hij in 2004 op de markt heeft gezet goed lopen, en daar ziet het wel naar uit, hoopt hij veel meer van zijn grote aantal spelideeën uit te werken en nieuwe spellen op de markt te brengen.

Spelontwikkelingen

Spelen is volgens Hans erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Een spel als Block It! is vooral gericht op kinderen en kan de concurrentie aan met de computergames en televisie, omdat het eenvoudig te begrijpen is en snel speelt. Bordspellen spelen is ook 'gezelligheid' en 'samen spelen', maar natuurlijk ook 'elkaar uitdagen' en 'ontspanning en relativering' om de dagelijkse sores even te vergeten. Kortom spellen hebben ook een heel belangrijke sociale functie en Hans wil graag op een positieve wijze bijdragen aan de maatschappij.

Uitgever

Om zijn spel uit te geven heeft Hans in eerste instantie met Identity Games gesproken. Hoewel het een erg leuk gesprek was, realiseerde hij zich dat hij het liefst de spellen zelf wilde uitgeven. Op die manier zou hij het hele traject van begin tot einde volledig zelf kunnen regisseren. Voor het uitgeven van zijn spellen heeft Hans daarom zelf een bedrijf opgestart: The Game Master. De missie van dit bedrijf is Bordspellen voor iedereen.

Bijzonderheden

Vrije tijd heeft hij op het moment niet. Spellen ontwerpen kost behoorlijk veel tijd, zeker als je ze ook nog moet testen en uitontwikkelen. Daardoor blijft er weinig tijd voor hobby's over. Wanneer er zich onverhoopt een vrij moment voordoet, probeert hij nog wel eens een potje te tennissen. En nog steeds speelt hij graag een spelletje op z'n tijd. Want ... wanneer je het werk doet, wat je het liefste wil doen, dan heb je toch verder niks nodig? De ontwikkelingen zijn inmiddels snel gegaan. Het eerste spel van Hans van Tol (De Ontembare Stad) heeft direct de Nederlandse Spellenprijs gewonnen. Het derde spel is in 2005 uitgekomen. Een verslag van de presentatie is elders in Spelmagazijn te lezen.


Met dank aan Hans voor zijn verhaal. Met dank aan Sandra voor het uitwerken van de tekst.

Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn