Timeline

Spelinformatie

Titel Time Line

Auteur Frédéric Henry

Uitgever Asmodee

Aantal spelers 2 tot 8

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 15 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 109 kaartjes, spelregels

Geschreven door Ronald, december 2011

Introductie

In Timeline proberen de spelers hun kaarten met uitvindingen op de juiste plek in een tijdbalk te plaatsen. Elke keer als je een fout maakt, krijg je een nieuwe kaart. Wie als eerste zijn kaarten kwijt is, heeft gewonnen.

Spelverloop

Alle kaarten hebben op de voor- en achterzijde dezelfde afbeelding, maar op de achterzijde staat ook het jaartal vermeld. De kaarten worden geschud zodat de jaartallen niet zichtbaar zijn en iedereen krijgt een aantal kaarten en legt deze voor zich neer op tafel. (Bij 2/3 spelers 6 kaarten, bij 4/5 spelers 5 kaarten en bij 6/8 spelers 4 kaarten). Er wordt een kaart van de stapel open (met het jaartal naar boven) midden op tafel gelegd. Dat is het begin van de tijdbalk.

Weet jij in welke volgorde ze moeten?

Om beurten leggen de spelers een van hun kaarten aan op de tijdbalk, op de positie die volgens hen correct is. Daarna wordt de kaart omgedraaid en gecontroleerd. Ligt de kaart op de juiste plaats, dan is de volgende speler aan de beurt. Ligt de kaart op de verkeerde plaats, dan wordt hij afgelegd en krijgt de speler een nieuwe kaart.

Weet jij wat de oudste is?

Als een speler zijn laatste kaart heeft gelegd, mogen de spelers die nog niet aan de beurt geweest zijn, ook nog proberen een kaart aan te leggen. Als er maar één speler in slaagt al zijn kaarten uit te spelen, dan heeft hij gewonnen. Zijn er meer, dan spelen deze spelers verder. Zij krijgen elk weer een nieuwe kaart. Dit gaat net zo lang door, totdat er maar één speler al zijn kaarten heeft uitgespeeld.

Waardering

Timeline is een spelletje voor tussendoor of als afsluiting van een spellenavond. Het is in een minuutje uitgelegd en er kunnen veel spelers tegelijk aan meedoen. Het lijkt wel een beetje op Vroeger of Later, maar dan zonder het lezen van veel tekst. Het spel is nog leerzaam ook. Na verloop van tijd gaat het wel vervelen, maar gelukkig staan er nieuwe uitbreidingen op stapel. Voldoende.

Opmerking Ronald

  • De spanning van Vroeger of Later ontbreekt. Daarin moet je de tijdbalk van je voorganger accepteren of afwijzen. Nu is meteen duidelijk of een fout is gemaakt.

  • Het spel zit in een stevig blikje.

  • Deze eerste uitvoering bevat uitvindingen. Uitbreidingen die gepland zijn: Ontdekkingen, Gebeurtenissen, Monumenten, Kunst & Literatuur en Muziek. Deze uitbreidingen kunnen door elkaar gebruikt worden.

Zie hier de jaartallen