Kaiser

Spelinformatie

Titel Kaiser

Auteur Ralf Burkert

Illustrator Christof Tisch / Michel Bunschoten

Uitgever 999 Games

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 12 jaar

Speelduur 90 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 1 spelbord, 41 overwinningspuntenkaarten, 21 actiekaarten, 4 verkiezingskaarten, 4 overzichtskaarten, 28 baronnen, 12 ridders, 3 rijkssteden, 4 scorepionnen, 12 houten steden in 4 kleuren.

Geschreven door Ronald, 2006

Introductie

Duitsland in de late Middeleeuwen, de periode van opbloeiende steden, invloedrijke bisschoppen, machtige pausen en pronkende edellieden. In de labiele machtsstructuur van deze tijd is het onmogelijk, dat een dynastie het rijk duurzaam onder controle houdt. Vele adellijke families denken aanspraak te kunnen maken op de keizerlijke troon. De beslissing daarover ligt echter in de handen van de zeven keurvorsten. Twee tot vier troonpretendenten zetten hun ridders en steden in, huwen baronnen en bezorgen de keurvorsten van de tegenstanders grijze haren. Dit alles dient uitsluitend om het pad naar de verkiezing tot keizer te effenen. Maar in de schaduw van de pas gekozen keizer is de volgende opponent zich al aan het voorbereiden om hem van de troon te stoten...

Het spelbord

Een rijksstad, een baron van 15 jaar, een echtpaar van 35 jaar, een ridder

Spelverloop

Het grootste deel van het bord wordt in beslag genomen door zeven keurvorstendommen (waarvan 3 kerkelijke). Elk keurvorstendom heeft een aantal plaatsen voor baronnen/echtparen, een plaats voor de keurvorst, een aantal plaatsen voor steden en eventueel een of meerdere burchten. Ook heeft elke keurvorst een privilege. Door loting wordt bepaald wie de eerste keizer wordt. De keizer is 45 jaar oud en zal niet lang meer overleven. Alle andere spelers starten met een keurvorst van 45 jaar. Alle spelers starten verder met een echtpaar van 35, een baron van 25, een echtpaar van 15, een ridder en 7 daalders.

Het spel bestaat uit 5 rondes. Elke ronde bestaat uit 8 fases, die fase voor fase door iedereen wordt uitgevoerd. De eerste drie fases bestaan uit het verkrijgen van nieuw inkomen (6 daalders plus bonussen voor steden en privileges en het overschot van de vorige ronde). Je mag maximaal 12 daalders bezitten. Daarna worden alle baronnen en echtparen een leeftijdsklasse ouder. Iedereen die 45 jaar was, gaat met pensioen en wordt van het bord verwijderd. Vervolgens komt er een nakomeling: een zoon of een dochter. Als je in de vorige ronde meer blauwe dan roze kaarten hebt gebruikt, krijg je een zoon in de vorm van een baron van 15 jaar. Heb je even veel of meer roze kaarten gebruikt, dan krijg je een dochter. Deze moet je uithuwelijken of naar het klooster sturen. Als je geen acties hebt uitgevoerd, krijg je ook geen kinderen.

Actiekaarten: buitenlandse prinses, stadsrechten

Actiekaarten: verhuizing, medicus

Het hart van het spel is fase 4. Daarin mogen de spelers om beurten een actie doen. Dit kan zijn het kopen en uitspelen van een actiekaart, het gebruiken van het privilege van een keurvorst of het inzetten of verplaatsen van een ridder. Als je geen acties meer kunt of wilt uitvoeren, kun je passen en zit fase 4 voor jou erop. Met de acties kun je edelen verjongen, verouderen, verplaatsen, je kunt nieuwe edelen inzetten of een baron laten huwen, je kunt stadsrechten kopen of een ridder bevorderen tot baron. Daarnaast kun je stemmen kopen voor de komende verkiezing of zelfs overwinningspunten bij de kerk. Al deze acties zijn slechts beperkt aanwezig. Als de actiekaarten op zijn, kun je de actie niet meer uitvoeren. De meeste acties kosten tevens de nodige daalders. Je kunt ook de huidige keizer uitdagen. Dat is dan meteen je laatste actie van fase 4.

In fase 5 wordt per keurvorstendom de nieuwe keurvorst bepaald. De speler met de meeste machtspunten (te verdienen door ridders, steden en edelen) wordt de nieuwe keurvorst. In het geval van een gelijke stad beslist de huidige keizer. Als er een nieuwe keurvorst komt, verdient deze direct twee overwinningspunten. Nadat alle keurvorsten bekend zijn gemaakt, moet er gestemd worden voor de nieuwe keizer (fase 6). Alle spelers die geen keizer of tegenkeizer zijn, moeten stemmen wie de nieuwe keizer gaat worden. Elke keurvorst levert één stem op en verder zijn er mogelijk extra stemmen door privileges en actiekaarten. Als de tegenkeizer meer stemmen krijgt, wordt hij de nieuwe keizer. Alle spelers die op de winnaar hebben gestemd, krijgen een overwinningspunt.


In fase 7 en 8 mag de keizer zijn speciale acties uitvoeren en wordt de rondenteller verzet.

Na vijf rondes eindigt het spel. De speler met de meeste overwinningspunten is de winnaar.

Actiekaarten: tegenkeizer, ridder inzetten

Waardering

Het uiterlijk van het spel spreekt niet direct tot de verbeelding. Het spel zelf is echter een uitstekend spel voor de echte liefhebber. Het is een heel intens spel, waarbij de balans is het spel voortdurend wisselt, je moet telkens goed afwegen welke acties je onderneemt en waar je je aandacht op richt. Een echte uitdaging, die van begin tot eind boeit. Een erg pittig spel. Topper

Opmerking Ronald

  • Het heeft even geduurd voordat ik het spel gespeeld heb. Het spelmateriaal nodigde niet direct uit om te beginnen en de spelregels leken in eerste instantie vol te staan met kleine regeltjes, die lastig te onthouden zijn. Laat je daar niet door afschrikken. Kaiser is een geweldig boeiend spel voor de liefhebbers van meerderhedenspellen. En het leuke is dat je nu juist niet aan deze meerderheden moet vasthouden, maar zo vaak mogelijk moet wisselen om punten te kunnen scoren. Je kunt je richten op de strijd om de troon, maar ook zonder keizer te worden kun je het spel winnen.

  • Op het daalderspoor houd je bij hoeveel geld je bezit. Er zijn ook kleine inkomstenfiches bijgeleverd, waarmee je kunt aangeven met hoeveel inkomen je die ronde bent begonnen. Ik vond deze niet echt handig en zelfs verwarrend. Er wordt in de spelregels vrijwel niet over gesproken.

  • Het is het eerste spel erg wennen wat de verschillende kaarten allemaal kunnen en regelmatig moeten de spelregels erbij gepakt worden. Gelukkig leer je de kaarten daarna gemakkelijk kennen.

  • Het spel heeft trouwens een opvallende titel: Kaiser in plaats van Keizer. De doos heeft trouwens ook een andere kleur dan de buitenlandse editie.

Strategie

Houd in de gaten waar het spel om draait: overwinningspunten. Je zult regelmatig ergens een meerderheid moeten overnemen om veel van deze punten te scoren. Natuurlijk kun je overwinningspunten ook bij de kerk kopen of krijgen door keizer te worden. Je verdient ook punten als je op de winnaar van de keizerverkiezing stemt. Als je dus zorgt dat je de meeste stemmen hebt, kun jij altijd bepalen wie de keizer wordt. Daarmee scoor je niet alleen zelf punten, je kunt ook je grootste concurrent tegenhouden.

Zoek uit welke privileges het beste bij jouw strategie passen en richt je op die vorstendommen.

Links

Met dank aan 999Games voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.