Granny Apples

Spelinformatie

Titel Granny Apples

Auteur Leviticus Williamson

Uitgever Productief bv

Aantal spelers 2 tot 6

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 15 minuten

Taal Nederlands, Engels, Duits, Frans

Materiaal 8 halve houten appels, 75 hele appelfiches, 10 halve appelfiches, oma's appelmand

Geschreven door Ronald, september 2011

Introductie

Je moet zoveel mogelijk appelfiches verzamelen door als eerste speler te roepen hoeveel appels er uit de appelmand zijn gerold.

Spelverloop

Om beurten spelen de spelers de appelboer. Deze doet alle halve houten appels in de mand en rolt ze eruit, midden op tafel. De spelers (behalve de appelboer) tellen nu zo snel mogelijk hoeveel appels er liggen en roepen het antwoord. De speler die als eerste roept kan appelfiches verdienen of kwijt raken. Is het antwoord goed, dan krijgt hij zoveel appelfiches als het antwoord. Is het antwoord fout, dan moet hij de helft (eventueel naar beneden afgerond) van zijn appelfiches inleveren. Roepen meerdere spelers tegelijk, dan krijgen ze allemaal bij een goed antwoord één appelfiche, maar bij een verkeerd antwoord, moeten ze allemaal de helft inleveren.


Om de waarde van de appels te berekenen, moet je weten wat de afbeeldingen betekenen:

een hele appel

een halve appel

eet een appel: een appel eraf

eet een worm: de worm kan geen appel eten

oma bakt een taart: twee appels eraf

oma komt langs: leg een fiche apart

Als alle appels met de platte kant naar boven liggen, dan mag je "klokhuis" roepen. De eerste die dat doet, krijgt 2 appelfiches van iedereen (inclusief de appelboer).

Elke keer als oma zichtbaar is, wordt één appelfiche in de doos gedaan. (In het geval van een klokhuis zelfs twee.) Zodra er 12 fiches in de doos liggen, eindigt het spel. Het spel eindigt ook, als alle appelfiches verdeeld zijn.

Waardering

Een alleraardigst spelletje voor tussendoor. Snel te leren, maar lastig te spelen. Voor kinderen een leuke methode om snel te leren rekenen. Na een kwartiertje heb je het echter wel gezien en is het tijd voor wat anders. Tot die tijd is er in ieder geval een hoop enthousiasme. Voldoende

Opmerking Ronald

  • De halve appel dobbelstenen zijn erg leuk gemaakt.

  • Met de onderstaande twee voorbeelden uit het spelregelboekje kun je zelf even snel rekenen. De antwoorden staan onderaan de pagina.

  • De spelregels worden aangevuld met een appeltaartrecept.

  • Bij twee spelers speelt de appelboer zelf natuurlijk ook mee.

Opgave 1

Opgave 2

Met dank aan Productief bv voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Antwoorden:Opgave 1: 4Opgave 2: 1,5