Just One

Spelinformatie

Titel Just One

Auteur Ludovic Roudy, Bruno Sautter

Uitgever Repos Production

Aantal spelers 3 tot 7

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 110 kaarten, 7 kaarthouders, 7 uitwisbare stiften

Geschreven door Ronald, mei 2021

Introductie

In Just One proberen de spelers met elkaar een zo hoog mogelijke score te halen, door om beurten het geheime woord te raden.

Spelverloop

Iedere speler krijgt een opschrijfbordje en een stift. Er worden 13 kaarten van de stapel getrokken. Om beurten zijn de spelers aan de beurt om te raden. Pak de bovenste kaart en zet deze in het rekje van een van de spelers. Deze speler mag de kaart niet zien. Hij kiest vervolgens een nummer van 1 tot 5. Daarmee wordt het woord geselecteerd dat geraden moet worden.

Alle andere spelers zetten vervolgens één hint op hun bordje als aanwijzing (just one!). Daarbij mag niet overlegd worden. Meestal is de hint één woord, maar het mag ook een getal of een teken zijn.

Wat voor hint geef jij voor "Perzik"?

Er zijn wel enkele regels. Zo mag het woord niet in een andere taal worden vertaald, het mag geen woord van dezelfde familie zijn (zoals koning en koningin) of een verzonnen woord om het woord te omschrijven (bijvoorbeeld een kopzoenen als je hoofdkussen wilt omschrijven).

Nu sluit de rader zijn ogen en maakt iedereen zijn woord bekend. Als er identieke of foutieve woorden zijn, dan worden deze uitgewist. Ook woorden van dezelfde familie (boer en boerin) worden gewist. Nu mag de rader zijn ogen open doen en proberen het gezochte woord te raden. Hij heeft daarvoor één poging (just one!).

Weet jij het gezochte woord?

Als de rader het woord goed heeft, dan komt de kaart op de scorestapel. Als de rader het woord echter fout heeft, dan wordt de kaart in de doos gelegd, tezamen met de volgende kaart van de stapel. Als de rader het woord niet denkt te weten, mag hij ook passen. Dan gaat slechts de kaart naar de doos.

Nu is de volgende speler aan de beurt om te raden. De bordjes worden schoongemaakt en er wordt een nieuwe kaart getrokken.

Weet jij het gezochte woord?

Einde van het spel

Als de stapel van 13 kaarten op is, kan de eindscore worden berekend. (Als in de laatste beurt het woord fout wordt geraden, verdwijnt er ook nog een kaart van de scorestapel.) Het aantal kaarten dat nu op de scorestapel ligt, bepaalt de eindscore. 7-8 is een gemiddelde score. Lukt het jullie om daarboven te eindigen?

Waardering

Wat een gaaf partyspel. In één minuut uitgelegd en zo te spelen met maar liefst 7 spelers. Er wordt altijd om een revanche gevraagd. Altijd lachen als bijna iedereen hetzelfde woord opschrijft of als juist niemand de meest duidelijke aanwijzing durft op te schrijven. Top!

Opmerkingen Ronald

  • Dat het een topspel is, blijkt uit de hoeveelheid prijzen die het spel heeft gewonnen.

  • Als je het spel vaak speelt, heb je behoefte aan een uitbreiding. In het Nederlandse is deze er echter nog niet. Voor spellenliefhebbers is er wel een mini-uitbreiding verkrijgbaar met allemaal spellengerelateerde woorden: namen van spellen en auteurs. (Niet iedereen zal echter alle namen van de auteurs kennen of weten welke spellen zij hebben ontworpen.)

  • Wil je het spel met een grotere groep spelen, koop dan 2 exemplaren. Deel de groep in twee en elke groep krijgt een spel. Doel is natuurlijk meer punten te scoren dan het andere team. Maar let op: nu kiest niet de rader een nummer voor het woord, maar het team van de tegenstander mag het nummer uitkiezen. En dat wordt dan natuurlijk het moeilijkste woord!

  • Je zult gegarandeerd aanvullende stiften gaan kopen, want de stiften zijn leeg, voordat je uitgekeken bent op het spel.

  • Wees niet bang om een heel afwijkende hint op te schrijven. Vaak weet de rader wel ongeveer wat voor woord het moet zijn, maar niet het specifieke woord. Wellicht dat een heel afwijkende aanwijzing hem op het juiste spoor kan brengen.

Antwoorden: 1) Gevangenis 2) Viool