Paleo

Spelinformatie

Titel Paleo

Auteur Peter Rustemeyer

Uitgever 999 Games

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 10 jaar

Speelduur 45-60 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 3 tableaus, 1 kerkhof, 1 werkbank, 222 kaarten, 40 grondstoffen, 48 gereedschapsfiches, 40 schadefiches, 5 doodskopfiches, 5 overwinningsfiches, 2 dobbelstenen

Geschreven door Ronald, juni 2021

Introductie

Dit coöperatieve spel speelt zich af in de steentijd. Elke speler voert een stam aan en gezamenlijk proberen de spelers het spel te verslaan door hun stam te laten overleven en een prachtige muurschildering van een mammoet te maken.

Spelverloop

Bij de voorbereiding wordt gekozen voor een bepaald level (1-7). Afhankelijk van dit level worden bepaalde kaarten aan het spel toegevoegd. Het is aan te raden de levels in volgorde te spelen. De verschillende modules waaruit de levels zijn opgebouwd, zorgen voor bepaalde verhalen (zoals sneeuwstorm of zeldzame koorts).

Elke speler heeft 2 stamleden gehad (met eventueel bijbehorende gereedschappen) en een stapel kaarten. Tijdens de "dag" spelen de spelers kaarten van hun stapel, totdat ze allemaal door hun stapel heen zijn (of de rest van hun stapel niet meer willen spelen). Dan begint de "nacht".

Twee stamleden

De kaarten hebben verschillende achterkanten. Deze geven een hint wat je kunt verwachten. Op het kamptableau staat daarover een toelichting. Ga je bijvoorbeeld het bos in, dan heb je grote kans hout en voedsel te vinden.

Het kampvuur geeft aan dat je in het kamp blijft. Daar kun je meestal gereedschappen maken of nieuwe stamleden werven. Op sommige kaarten staat er een extra aanwijzing dat er een mammoet of een schuilplaats te vinden is.

Op basis van de achterkant kiest elke speler (in overleg met de andere spelers) welke kaart hij kiest. De andere twee legt hij weer terug op de stapel (in ongewijzigde volgorde). Alle spelers draaien nu tegelijkertijd hun kaart open.

Het kamptableau

De meeste kaarten geven de speler meerdere keuzes. Zo kun je met de kaart "thuis" één gereedschap maken (door het inleveren van de juiste grondstoffen) of een nieuw stamlid werven (eventueel ten koste van een voedsel). De meeste kaarten hebben ook de optie om andere spelers te helpen.

Zo heb je voor de kaart "Everzwijn" 3 speren nodig en moet je twee kaarten van je stapel afleggen. Dan levert het everzwijn maar liefst 3 voedsel op en een huid. Maar waarschijnlijk heb je geen 3 speren en ben je afhankelijk van de hulp van andere spelers. Die kunnen dan hun eigen actie niet doen. Als het lukt het everzwijn te doden, dan verdwijnt de kaart uit het spel. Lukt het niet, dan kun je hem de volgende dag misschien weer tegenkomen.

Voor de kaart "Bomen" heb je 2 opties. Als je beschikt over 2 werktuigen (eventueel met hulp van andere spelers), dan kun je door 2 kaarten af te leggen 3 hout verzamelen. Heb je niet voldoende werktuigen, dan krijg je maar 1 hout. Een heel verschil!

Drie verschillende spelerskaarten

Gereedschappen

Gereedschappen

Sommige gereedschappen zijn eenmalig in gebruik (herkenbaar aan een pijltje. Zo kun je een fakkel eenmaal gebruiken voor een extra "oog" symbool. Een vuistbijl kun je blijvend gebruiken als werktuig. Het is dus handig om meerdere vuistbijlen te hebben, maar een fakkel voor een noodgeval kan geen kwaad.

Een touw kun je naar keuze voor verschillende dingen gebruiken. Met een huid (of kleding) kun je een verlies van een (of 3) levenspunt(en) voorkomen.

Een tent heb je soms nodig als onderdak om niet in de open lucht te moeten overnachten.

Gevaar

Tussen de kaarten zitten ook kaarten met een rode achterkant. Daarvan weet je dat het een gevaar is. Je kunt er voor kiezen het gevaar te lijf te gaan. Soms verdwijnt de kaart dan uit het spel. Bij de kaart "afdwalen" moet je over een "oog" symbool beschikken en 2 kaarten afleggen. Doe je dat niet (of kun je dat niet) dan krijgt één van je stamleden een schade. Is er geen ruimte meer voor een schadefiche, dan overlijdt het stamlid en dat zorgt voor een schedel op het nachttableau. Dat is niet goed! Waarom zou je dan een rode kaart te lijf gaan? Als je de kaart ongebruikt moet afleggen (om een andere kaart te kunnen gebruiken), dan krijg je ook een schadepunt voor een stamlid!

Rode kaarten

De opdrachten

Nacht

Als alle spelers door hun kaartenstapel heen zijn (of niet verder willen, omdat er veel rode kaarten in zitten), dan eindigt de dag. Voor elk stamlid moet er nu een voedsel zijn. Is dat er niet, dan krijg je per voedseltekort een schedel. Dat is helemaal niet goed!

Verder moeten de spelers aan de opdrachten van het level voldoen. Bij het eerste spel is dat "vette buit" en "een nieuwe wereld". Dat kost nog eens 3 voedsel extra, een huid en een tent. Elke nacht weer!

De spelers kaarten worden nu weer geschud en in gelijke stapels verdeeld, voor elke speler één. In de voorgaande ronde zullen wellicht wat kaarten uit het spel gegaan zijn, maar misschien ook wat nieuwe kaarten toegevoegd. In het algemeen zal de stapel echter steeds dunner worden. De dagen worden korter.

Einde van het spel

Het spel eindigt direct als de spelers er in slagen de muurschildering (bestaande uit 5 delen) te completeren. De spelers verliezen echter het spel zodra er een 5e schedel wordt verkregen. En dat kan best snel gebeuren. Houd je stamleden dus zo veel mogelijk in leven en zorg voor voldoende voedsel.

Waardering

Wat een leuke verrassing is Paleo. Je kunt merken dat het spel is ontworpen door een archeoloog. De stammen lopen tegen herkenbare problemen aan. Elk spel verloopt heel anders en worden er andere uitvindingen gedaan. De spelregels zijn bij aanvang een beetje een drempel, maar dat is nergens voor nodig. Dompel je onder in het verhaal en probeer elkaar te helpen. Zo beleef je een spannend verhaal en als je wint heb je echt het gevoel iets bereikt te hebben. Super.

Opmerkingen Ronald

  • Bij het spel zit een rekje waarin de uitvindingen geplaatst kunnen worden. Dit rekje moet de eerste keer in elkaar worden gezet. Ik kan aanraden om er een druppeltje lijm tussen te doen en het rekje in elkaar te laten zitten. Dat komt de stevigheid ten goede. Helaas is het dan net iets te dik voor de doos.

  • De spelregels zijn uitgebreid en voldoende voorzien van afbeeldingen. Toch kunnen ze de eerste keer verwarrend overkomen. Ook het terugzoeken van informatie gaat niet echt handig. Ook moet je de eerste keer even wennen hoe je een level voorbereid. Laat je daar niet door afschrikken. De uiteindelijke regels vallen heel erg mee.

Een stamlid, een droom, een uitvinding