Augustus

Spelinformatie

Titel Augustus

Auteur Paolo Mori

Illustrator Vincent Dutrait

Uitgever Hurrican

Aantal spelers 2 tot 6

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 30 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 88 opdrachtkaarten, 50 legioenen, 23 fiches, 12 beloningtegels, 1 buidel, 1 scoreblok, spelregels

Geschreven door Ronald, oktober 2013

Introductie

Je bent een afgevaardigde van de Romeinse keizer Augustus en zet je legioenen in om provincies en senatoren te controleren. Daarbij verdien je de nodige bonussen. Verdien je genoeg bonussen om tot consul gekozen te worden door de senaat?

Spelverloop

Iedere speler krijgt 6 opdrachten, waaruit hij er 3 kiest. Met behulp van legioenen probeert hij deze opdrachten te volbrengen. Zodra een opdracht is volbracht, roept de speler "Ave Caesar", krijgt hij eventueel een bonus en kiest een nieuwe opdracht uit. Zodra een speler 7 opdrachten heeft vervuld, is het spel ten einde en kan de winnaar worden bepaald.

Opdrachtkaarten: senatoren en gebieden

Aan de linkerkant op de opdrachtkaarten staan symbolen weergegeven. Zodra alle symbolen met een legioen zijn bezet, is de opdracht volbracht. Er zijn 23 fiches waarop de symbolen zijn weergegeven. De verdeling per symbool verschilt. Zo is er 6 keer een zwaard en maar 1 keer een dolk. Daarnaast zijn er 2 jokerfiches. De stadsomroeper trekt telkens een fiche uit de zak en iedereen mag een legioen plaatsen op een doel met hetzelfde symbool. Als een joker wordt getrokken, mag iedereen kiezen op welk symbool het legioen wordt geplaatst. Tevens worden nu alle fiches in de zak gedaan en de volgende speler wordt de omroeper.

Fiches: schild, katapult, joker

Als je de opdracht hebt gecompleteerd, neem je alle legioenen terug in je voorraad en je legt de opdracht bij je behaalde opdrachten. Je verwerkt de eventuele effecten van de opdracht (deze staan aan de rechterzijde vermeld). Daarnaast maak je eventueel aanspraak op een bonus. Tot slot mag je een nieuwe opdrachtl kiezen uit de vijf openliggende opdrachten, waarna deze weer aangevuld worden tot vijf. Zijn er meer spelers die tegelijkertijd een opdracht hebben gecompleteerd, dan gaat de speler met de opdracht met het laagste nummer voor. (Alle opdrachten die deze ronde zijn gecompleteerd zijn veilig voor de effecten van de andere opdrachten).

Drie soorten bonussen

Er zijn drie soorten bonussen:

  • Bonussen voor de grondstoffen graan en goud. Wie er de meeste van heeft (of als laatste dit aantal heeft gehaald), krijgt de bonus. Deze bonussen kunnen dus van speler wisselen.

  • Bonussen voor het aantal volbrachte opdrachten. Hier mag je er maar één van hebben. Heb je er eenmaal een gekozen, dan kun je geen andere meer kiezen. Je kunt deze bonus kiezen als hij beschikbaar is en je exact het aangegeven aantal opdrachten hebt volbracht.

  • Bonussen voor het behalen van een bepaalde combinatie kleuren landen en/of senatoren. Degene die als eerste deze combinatie volbrengt, verdient deze bonus.

Opdrachtkaarten met speciale functies

Zodra iemand zijn zevende opdracht heeft gecompleteerd, eindigt het spel. Iedereen die deze ronde zijn opdracht heeft gecompleteerd, mag nog eventuele bonussen binnenhalen. Nu worden de punten van je behaalde opdrachten en bonussen opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijke stand, wint de speler die de meeste senatoren controleert.

Waardering

Augustus lijkt een beetje op Bingo. Alleen heb je bij Augustus toch nog wel enige invloed en bij Bingo niet. Het spel speelt lekker vlot, ook met 6 spelers, en het is eenvoudig te leren. Sommige symbolen vragen wel enige toelichting, maar na één keer spelen, herken je ze wel. Het spel heeft een aardige geluksfactor, maar toch moet je af en toe de juiste keuzes maken om het spel te winnen. Een leuk familiespel of als opwarmer/afsluiter van een spellendag. Voldoende

Opmerking Ronald

  • Het spelmateriaal past gemakkelijk in een veel kleinere doos. Alleen de spelregels staan op een onhandig groot vel.

  • Augustus was genomineerd voor Spiel des Jahres 2013 en heeft de 10e plaats bereikt bij de Deutscher Spielepreis.

Strategie

Neem niet alleen moeilijk te behalen opdrachten die veel punten opleveren, maar ook enkele eenvoudige. Zo kun je snel een voorsprong nemen op de andere spelers en heb je meer kans op de bonustegels. Probeer ook zoveel mogelijk verschillende symbolen te hebben. Zo voorkom je dat je in een beurt geen legioen kunt plaatsen.

Maak goed gebruik van de functies van behaalde opdrachten. Vergeet bijvoorbeeld niet de functies te gebruiken om het symbool van het getrokken fiche in een ander symbool te veranderen.