Carcassonne de Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Spelinformatie

Titel Carcassonne uitbreiding: De Draak, de Fee en de Jonkvrouw

Auteur Klaus-Jürgen Wrede

Illustrator Doris Matthäus

Uitgever 999 Games

Aantal spelers 2 tot 6

Leeftijd vanaf 8 jaar

Speelduur 30-45 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 30 nieuwe landschapstegels (vulkanen, drakentegels, magische poorten, tegels met jonkvrouw, stadtegels), 2 nieuwe speelfiguren (1 draak en 1 fee).

Geschreven door Sandra, 2006 (update door Sandra, oktober 2012)

Introductie

Alle regels van het basisspel Carcassonne blijven gelden; maar nu worden je horigen bedreigd door een hongerige draak die -gelukkig- tegengehouden kan worden door de goede (?) fee. Het spel wordt hetzelfde voorbereid als het basisspel. De nieuwe tegels worden door de basistegels geschud. De draak en de fee worden klaargezet, deze komen in de loop van het spel op het spelbord terecht.

Spelverloop

Een beurt verschilt in principe niet van het basisspel. Door de extra mogelijkheden in deze uitbreiding zijn de gevolgen van sommige tegels en handelingen echter wel anders.

  • Vulkaantegel: de draak wordt op de vulkaan gezet worden. Er mag geen horige geplaatst worden.

  • Drakentegel: wanneer de draak in het spel is, gaat deze op jacht (6 vakjes). De speler die aan de beurt is, verplaatst de draak 1 vakje horizontaal of verticaal. Nu verplaatst de volgende speler de draak. Hij mag niet op een vakje komen waar de fee op staat of waar hij tijdens deze jacht al op geweest is. Horigen die op een tegel staan waar de draak op komt tijdens de jacht, gaan terug naar de eigenaar.

  • Magische poorttegel: je mag je horige op een willekeurige tegel (incl. de magische poort) in het spel zetten. Hierbij moeten wel de gebruikelijke plaatsingsregels in acht worden genomen: getelde gebieden of een gebied waar een andere horige al staat mogen niet.

  • Jonkvrouwtegel: als je de jonkvrouwtegel aan een stad legt waar al horigen in staan, dan moet je één van deze horigen teruggeven aan de eigenaar. Zelf mag je geen horige plaatsen. Leg je de tegel aan aan een lege stad en verban je dus geen horige, dan mag je wel een horige plaatsen.

Vulkaantegel, drakentegel, magische poorttegel, jonkvrouwtegel

De fee heeft geen aparte tegel, maar je kunt haar bij een eigen horige neerzetten wanneer je geen horige inzet tijdens je spelbeurt. De fee heeft 3 eigenschappen:

  • de tegel met de fee is verboden terrein voor de draak

  • wanneer de fee bij jouw horige staat, krijg je aan het begin van je beurt een punt

  • bij een telling levert de fee 3 extra punten op. De fee blijft na de telling op de desbetreffende tegel staan.

Verder zijn er nog wat extra tegels waar het landschap op is aangepast, zoals een tunnel die onder de stad door loopt en een klooster in de stad. Deze veranderen de regels van het spel verder niet, maar zijn gewoon leuk in gebruik.

Het einde: Het spel eindigt net zoals in het basisspel.

Waardering

Het blijft me verbazen dat er zoveel uitbreidingen op een bestaand spel kunnen zijn en dat deze dan ook nog het spel echt leuker maken. Dit is er weer zo een. Hoewel je met de draak ook bedrogen uit kunt komen, is het pestgehalte een stuk hoger. Dat heeft ook wel zijn voordelen, want nu is het niet meer: wie staat die blijft! Goed

Opmerking Sandra

De Nederlandse uitbreiding is in een roze doos gestopt, terwijl de Duitse uitbreiding een lichtblauwe doos heeft. Alleen bij de tweede uitbreiding (Kooplieden en Bouwmeesters) hadden de Nederlandse en de Duitse dozen dezelfde kleur. Het schijnt dat 999Games voor een roze doos gekozen heeft, omdat Carcassonne vooral bij de dames een geliefd spel is om te spelen...

Spreek van tevoren goed af hoe de boeren scoren. Deze regel is namelijk in de diverse uitvoeringen enkele malen gewijzigd. Beter van tevoren besproken, dan onduidelijkheid aan het einde.

Strategie

De fee mag je verplaatsen, wanneer je geen horige plaatst. Maak hier gebruik van als de draak in de buurt komt!