Spiel 2017 verslag Ronald deel 3

Naar deel 2


Vrijdag, de tweede beursdag. Lody en ik konden bij Fantasy Flight een plaatsje bemachtigen bij Civilization A New Dawn. Een nieuw Civilization spel dat ergens in de eerste helft van 2018 in Europa verkrijgbaar zal zijn. Het speelt een stuk vlotter dan Civilization The Boardgame en heeft een leuk mechanisme. Er zijn vijf soorten landschappen, oplopend in moeilijkheidsgraad. Je hebt vijf actiekaarten die langs een balk liggen waarop de vijf landschappen staan weergegeven. Elke keer als je een actie uitvoert, gaat deze kaart weer naar positie 1 en de rest schuift op. De actie mag je alleen uitvoeren in het type landschap waar je kaart ligt of een lager landschap. Tevens bepaalt de positie van de kaart vaak de kracht van de actie. Het liefst voor je de actie dus uit op de hoogste positie (positie vijf). Daarnaast kun je tijdens het spel de actiekaarten upgraden. De acties zijn de welbekende acties uit andere beschavingsspellen, zoals bouwen, ontdekken en vechten. Het spel speelde lekker vlot en was zeker interessant om te spelen. Alleen het vechten werd door iedereen negatief beoordeeld. Beide spelers bepalen de gevechtskracht. De aanvaller haalt de kracht uit de positie van de actiekaart plus eventuele bonussen en een dobbelsteenworp van een d6. De verdediger haalt de kracht uit het terrein plus eventuele bonussen en een dobbelsteenworp van een d6. Het effect van de d6 worp zorgt dat de gevechten nogal grillig (kunnen) verlopen. Grote kans dat hier nog wat aan gedaan gaat worden, voordat het spel definitief wordt. Al met al was het een zeer aangenaam Civilization spel dat zeker verder onderzoek vraagt, maar het was niet meteen vernieuwend genoeg om er echt wildenthousiast over te worden.

Civilization - a new dawn

Civilization - a new dawn

Inmiddels was Caroline verrassend ook naar Spiel gekomen en Lody ging even met haar op pad. Tijdens mijn rondje over de beurs kwam ik Michael Bruinsma van 999Games tegen. Hij wist trots te vertellen dat ze Hunt for the Ring gingen doen. Het spel met de mooie miniaturen was op de beurs al te zien.

Hunt for the Ring

Ik kwam ondertussen Seb tegen en we schoven aan voor een spelletje Destination X. Eén speler is de spion. De andere spelers moeten proberen de spion te vangen, voordat het deck kaarten op is en voordat de spion te vaak ontsnapt is. Er liggen 6 landenkaarten open en de spion kiest in het geheim één van deze landen uit. Er liggen drie vragenkaarten open. De spelers kiezen een vragenkaart en de spion beantwoordt deze vraag door middel van een boekje. Hoe hoog is het hoogste punt, wat is de totale oppervlakte, wat is het bruto nationaal product en meer van dat soort landenweetjes. Met elke vragen moeten de spelers één van de landen uitschakelen. Na vijf vragen, zou de spion dus in het zesde land moeten zijn. Is dat goed, dan scoren de spelers een punt. Is het fout, dan scoort de spion. Wie drie punten heeft, wint. Je kunt echter ook al eerder raden waar de spion is, met natuurlijk weer de kans dat het fout is. Zo voorkom je wel dat de stapel vragenkaarten voortijdig op is. Het bleek een alleraardigst spel te zijn, waarbij de spelers onderling lekker kunnen discussiëren.

In de middag kon ik wat aandacht aan Nisha besteden. Samen gingen we de beurs over. Ik liet haar kennismaken met het abstracte spel Ni-Ju. In Ni-Ju heeft elke speler 20 tegels. Elke tegel is anders, maar beide spelers hebben dezelfde set. Op elke tegel staan 4 vakjes. Die geven posities rondom deze tegel weer. Om beurten leggen de spelers een tegel aan in het veld. Zodra een speler rondom een eigen tegel de aangegeven configuratie in eigen tegels heeft gevormd, heeft deze speler gewonnen. Uiteraard let de tegenstander daar op en probeert dat te blokkeren. Een soort 4 op een rij voor gevorderden. Het zit erg goed in elkaar, maar je moet van abstracte spellen houden. Omdat ik het al eerder gespeeld had, had ik een voorsprong op Nisha, maar ze pikte het toch snel op. Dennis Merkx liet trots nog zijn nieuwe spel The Great Tour zien. Het wordt uitgegeven bij Tactic en is geschikt voor 3 tot 6 spelers. Bij het Spellenspektakel volgt er meer informatie.

Met Nisha kwam ik vervolgens terecht bij Zombies Run! Dit is een spel dat ondersteund wordt door een app. Via smartphone of tablet volg je een soort hoorspel. Als spelers moet je hordes zombies zien te ontwijken. Af en toe moet je een keuze maken of je bijvoorbeeld een deur opent of een trap op klimt. Het grootste deel van het spel bestaat echter uit rennen voor de zombies en deze zien te ontwijken met kaarten. Er zijn vijf locaties waar spelerskaarten liggen. De zombies komen aan bij locatie 1 en als je ze nog niet hebt weggewerkt als ze locatie 5 verlaten, dan word je mogelijk gebeten. De zombies hebben een kleur en een waarde. Om een zombie groen 3 weg te werken, moet je een rijtje kaarten vormen van tenminste drie kaarten dat eindigt met groen. Je mag alleen de onderste kaarten van de locaties pakken en deze aanleggen aan vier mogelijke rijtjes. Elke kaart heeft een begin- en een eindkleur en uiteraard moeten de kaarten met de juiste kleuren aansluiten (als dominostenen). Gelukkig zijn er jokerkleuren. De app roept telkens als er nieuwe zombies verschijnen of als de zombies doorschuiven. Je spelerskaarten raken natuurlijk op en je kunt deze aanvullen met nieuwe kaarten van de stapel. Maar dit kost natuurlijk tijd. Als een zombie locatie 5 verlaat, moet je gokken waar hij je niet bijt (linkerarm, rechterbeen, borst, enz.) Dan draai je een bijtkaart om. Heeft de zombie je wel op die locatie gebeten, dan heb je een wond. Later geeft de app aan, wat het gevolg van de wond is. Het is een heel hectisch spel en je wordt af en toe gegrepen door het verhaal. Nisha vond het geweldig om te spelen en wilde het laten op de beurs ook nog met haar moeder spelen(zie foto). Het spel was alleen in pre-productie verkrijgbaar en zal binnenkort verschijnen met diverse verhalen in de app. Gelukkig hadden ze op de beurs koptelefoons, zodat je het verhaal goed kon volgen.

Nisha en Corrie spelen Zombies run!

Aan het eind van de middag hebben we een 3D puzzel zitten maken van de bus uit de Harry Potter film. Dat viel nog niet mee, maar er gingen vanzelf meer mensen mee puzzelen. Ondertussen kwam het bericht van Lody dat hij te veel last van zijn rug had gekregen. Hij ging met Caroline mee naar huis en kon de rest van de beurs helaas niet meer meemaken.


Ondertussen waren Seb en Eline ook bij de puzzels aangekomen. Nog even wachten op de uitslag van een prijsvraag en daarna was het tijd om een hapje te gaan eten.


Naar deel 4