Spiel 2021 Ronald verslag deel 2
Op woensdag 13 oktober was er voor de pers de Neuheitenschau. Normaal is er ook een persconferentie, maar die was dit jaar een week eerder online gegeven. De Neuheitenschau was aanzienlijk kleiner dan in 2019, maar het was weer een goed begin.
Een aantal grote uitgevers had er weer flink werk van gemaakt met mooie decors, maar de meeste uitgevers hadden hun spel alleen op een tafel uitgestald. Diverse cameraploegen van verschillende media liepen rond om interviews op te nemen.
In de serie van Kingdomino is een nieuwe versie verschenen Kingdomino Origins. Deze ziet er geweldig uit met o.a. kleine mammoets. Het spel zelf lijkt te "ingewikkeld" geworden te zijn. Tijdens de beurs heb ik meegekeken met de uitleg, maar de elegantie van Kingdomino lijkt verdwenen te zijn.
Daarna werd mijn aandacht getrokken door Cartzzle. Dat zijn puzzels bestaande uit speelkaarten. Door deze speelkaarten schots en scheef over elkaar te leggen, kun je de afbeelding vormen. Maar dat is niet alles! Er zitten diverse opdrachten in het spel verborgen. Zo kun je de kaarten op en onder elkaar leggen, waardoor de afbeelding enigszins verandert. Zo kun je diverse opdrachten vervullen. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een betaald aantal zaken zichtbaar is, of juist niet. Ook zijn er Cartzzles die aan de boven- en onderkant doorlopen, zodat je kaarten van de onderkant van de puzzel weer aan de bovenkant kunt aanleggen. Erg origineel.
Goetia zag er donker en grimmig uit. Maar de uitlegger wist het spel goed uit te leggen en mijn interesse te wekken. Het thema (oproepen van demonen) spreekt mij niet aan en de bijpassende afbeeldingen nodigen mij niet uit tot spelen. Het spelsysteem lijkt echter zeer goed in elkaar te zitten. Het is een worker placement spel. Om beurten mogen de spelers een van de (aanvankelijke 3) werkers inzetten op een van de kaarten. Daarmee verzamel je grondstoffen. Je kunt meer werkers krijgen door in te zetten op kaarten aan de rand. Je moet dan echter alle zichtbare grondstoffen in die rij of kolom betalen. Hoe later in de ronde, hoe goedkoper een nieuwe werker is. De spelers kunnen ook contact leggen met een van de demonen ten koste van grondstoffen. Daarbij verdienen ze uiteindelijk kaarten die extra mogelijkheden (en punten) geven. Je mag er 4 voor je hebben liggen. Als je er meer krijgt, moet je eerdere kaarten afdekken, waarbij de functie komt te vervallen (maar de punten niet). Tot slot moet er een pact met de demon gesloten worden. Daarmee worden de mogelijkheden van de speler beperkt. Als een speler 4 pacten heeft gesloten of als er voldoende pacten zijn gesloten door alle spelers tezamen kunnen de punten worden geteld. Hoe meer pacten een speler sluit, hoe beperkter hij wordt. Dat lijkt het einde van het spel helaas wat te vertragen.
CGE had een grote uitvoering van Under Falling Skies beschikbaar. Daar zou gedurende de beurs gretig gebruik gemaakt van worden. Under Falling Skies is een solospel met diverse scenario's. Een groot alien moederschip nadert de Aarde en stuurt ruimteschepen in aanvalsgolven naar het oppervlak. Elke beurt werpt de speler 5 dobbelstenen en moet in elke kolom een dobbelsteen inzetten. Als een rode dobbelsteen wordt ingezet, moeten de overige (nog niet ingezette) dobbelstenen opnieuw worden geworpen. De dobbelstenen worden ingezet op ondergrondse kamers die een bepaalde actie kunnen uitvoeren. De ingezette dobbelsteen bepaalt ook hoeveel het ruimteschip richting de Aarde vliegt. Ook kun je de dobbelsteen gebruiken om meer kamers vrij te spelen. Sommige kamers hebben energie nodig om hun actie te kunnen uitvoeren. Deze energie kun je in andere kamers weer opwekken. Je kunt met kanonnen de ruimteschepen neerschieten, mits deze op een "ontploffing" staan en de dobbelsteen genoeg waarde heeft. Het belangrijkste is echter om onderzoek te doen hoe de aliens kunnen worden uitgeschakeld. Lukt het je om genoeg onderzoek te doen, voordat je te veel schade oploopt, dan win je het scenario.
Normaal is er daarna nog even de gelegenheid om alvast een rondje over de beurs te maken. Gezien de corona-maatregelen was dat dit jaar niet toegestaan.