Terugblik 2021

Geschreven door Ronald

2021

Het jaar 2021 zit er weer op. Nog steeds was er grote invloed van Covid-19. Sommige spellenbeurzen gingen weer in aangepaste vorm door, andere werden weer een jaar uitgesteld. Veel spellendagen werden afgelast en er werd meer online gespeeld, bijvoorbeeld via BoardGameArena. Bij het ingaan van het nieuwe jaar volgt hier een kleine terugblik op de spellen uit 2021.

Pandemic Legacy Seizoen 0

Met veel plezier heb ik Pandemic Legacy seizoen 0 gespeeld. Na deel 1 en deel 2 die allebei geweldig waren, was de verwachting hooggespannen en dit deel heeft mij zeker niet teleurgesteld. Wat zit het weer ontzettend leuk en afwisselend in elkaar. Als ervaren spelers waren de eerste maanden pittig, maar werden vrijwel foutloos doorstaan. Daarna begin pas echt het gevecht. Het spel zit gestroomlijnd in elkaar en bracht weer interessante nieuwe elementen in het spel. Een absolute aanrader! Met een kleine overwinning aan het eind hebben we het verhaal toch nog enigszins succesvol afgerond.

Waren er nog leuke verrassende nieuwe spellen?

Het is niet makkelijk om telkens met weer iets origineels te komen, iets waardoor je wordt verrast. Ik zal er drie titels uitlichten. Als eerste MicroMacro Crimecity. Niet zozeer een spel, maar wel een soort zoekplaatje. In een grote zwart-wit tekening van een stad zijn diverse misdaden terug te vinden. Maar niet alleen de misdaad zelf, maar ook wat er voorafgaand aan de misdaad is gebeurd en vaak ook wat er daarna is gebeurd. Erg leuk om te doen. En in de Covid tijd hebben we het via Zoom gespeeld, waarbij de medespelers thuis op een eigen tekening aan het zoeken waren. Erg leuk!

De Magische Markt van Cameloot heeft mij ook aangenaam verrast. Een simpel kaartspelletje, waar de spelers telkens tussen 2 verschillende kroegen wisselen om mee te profiteren van handeltjes van de andere spelers. Meteen bij het eerste spel werd ik er door gegrepen en sindsdien is het regelmatig op tafel gekomen, ook (of juist) met nieuwe spelers. Eenvoudig te leren, snel te spelen.

Bij Spiel 2021 werd ik verrast door Whirling Witchcraft. Daarbij brouwen de spelers diverse heksendrankjes op basis van verschillende recepten. Daarbij overladen ze hun rechterbuurman met ingrediënten. Kun je deze ingrediënten niet meer kwijt op je spelbord, dan gaan deze terug naar de vorige speler als punten. Wat een grappig systeem. Het speelt het leukste als de spelers aan elkaar gewaagd zijn.

Nog online verrassingen?

Regelmatig speel ik spellen op BoardGameArena, niet met onbekenden, maar gewoon met een vast groepje. Daar ontdekte ik bijvoorbeeld CuBirds, een ontzettend leuk kaartspelletje. Het werd direct aan de echte verzameling toegevoegd. Een terechte winnaar van de Nederlandse Spellenprijs. Maar ook oude spellen krijgen eindelijk weer speeltijd. Een openbaring was Puerto Rico met de nieuwe gebouwen. Je kunt niet meer op automatische piloot spelen, maar het spel weer herontdekken. Heerlijk. Ook heb ik kennis gemaakt met Automobiles. Wat een geweldig leuk racespel en de mogelijkheid om een heel seizoen te rijden op de verschillende circuits, waarbij je je aangepaste auto meeneemt naar het volgende circuit, dat ineens iets heel anders van je auto vereist. Aanrader!

Ook wat langere spellen?

Zeker wel. De eerste verrassing was Paleo. Een coöperatief spel over het stenen tijdperk. Leid gezamenlijk je stam door moeilijke tijden en completeer de muurschildering van de mammoet. Met drie spelers waarschijnlijk het leukste. Op de achterkant van je speelkaarten kun je zien wat je ongeveer kunt verwachten, maar dat kan natuurlijk altijd tegenvallen. Diverse scenario's zorgen telkens weer voor een verrassing en het spelsysteem van het wegleggen van kaarten zorgt ervoor dat je lang niet altijd alle kaarten te zien krijgt. Na enkele spellen is het vernieuwende effect echter wel uitgewerkt. Heeft iemand alle scenario's uitgespeeld?

Ark Nova was al erg populair bij Spiel 2021, maar blijkt prima in elkaar te zitten. Diverse bekende en onbekende elementen zijn samengesmeed tot een elegant spel. Je bent wel de nodige uurtjes zoet met een sessie, maar het houd je aandacht er voortdurend bij. Je hebt zeker wel een flinke tafel nodig om alles kwijt te kunnen. Iedere speler bouwt zijn eigen dierentuin en heeft daarvoor 5 verschillende acties ter beschikking. Een gebruikte actie schuift weer naar voren en krijgt een kracht 1. Deze kan oplopen tot een kracht van 5. Hoe hoger de kracht, hoe meer de actie kan betekenen. Sponsordeals, samenwerking met buitenlandse dierentuinen, speciale reptielenverblijven, alles zit erin.

Ook bij Spiel 2021 trok Gutenberg de aandacht. Een prachtig uitgevoerd spel over het beheren van een drukkerij. Het spel is ook nog eens heel gestroomlijnd en biedt voldoende interessante keuzes. Wat is belangrijk deze ronde en wat kan wachten? Ontwikkel je nieuwe technieken, zorg je voor voldoende inkt en nieuwe lettertypes, haal je de juiste opdrachten binnen. Een grappige toevoeging zijn de tandwielen, die je op je spelbord kunt aanbrengen en activeren. Toppertje.

De verwachting voor 2022?

Als Carnegie in 2021 gereed was gekomen, dan was het vast en zeker mijn spel van het jaar geweest. Op BGA heb ik het al kunnen spelen en het zit geweldig in elkaar. Ik kijk er erg naar uit om de echte versie in handen te hebben. Je richt je kantoorgebouw in en zet werknemers aan het werk. Maar deze moeten soms ook op pad gestuurd worden. Zorg voor de juiste infrastructuur en profiteer mee van de acties van de andere spelers. En bepaal zelf hoe je punten gaat scoren door te doneren aan goede doelen. Alles valt ingenieus in elkaar.

Bij Spiel 2021 stond Brazil: Imperial hoog op mijn lijstje. Helaas was deze niet aanwezig. Uit de Spiel preview: De ontwerpers noemen dit een Euro-X spel, een combinatie van een Eurospel met een zogenaamd 4-X spel (explore, expand, exploit, exterminate). Het wordt gespeeld op een modulair spelbord dat kan worden aangepast aan de diverse (vaak historische) scenario's. Gedurende drie tijdperken verzamelen de spelers zoveel mogelijk punten. Zodra een speler zijn opdracht heeft vervuld, gaat het spel over naar het volgende tijdperk. In een (korte) spelbeurt mogen de spelers één actie uitvoeren gevolgd door één gratis verplaatsing en mogelijk een bonusverplaatsing. Er zijn militaire eenheden waarmee gevochten kan worden, maar je kunt het spel ook winnen zonder te vechten. Het spel is prachtig geïllustreerd met veel figuren uit de Braziliaanse geschiedenis.

Ik ben erg gecharmeerd van de North Sea en Western Kingdom trilogieën. Ik was dan ook erg verrast om te horen dat er nu een South Tigris trilogie aan komt. Deze staat hoog op mijn lijstje voor 2022, maar waarschijnlijk hebben we het eerste deel pas in 2023 in handen.

Hopelijk kunnen de spellendagen en spellenbeurzen weer doorgaan en komen er weer veel nieuwe en bestaande spellen op tafel. Iedereen een gezond en gelukkig 2022 gewenst.