December tips 2011

Het einde van het jaar nadert alweer. Tijd om gezellig aan tafel spelletjes te gaan doen. Welke spelletjes wil je dit jaar van Sinterklaas en de Kerstman ontvangen? Natuurlijk valt het niet mee voor deze oude mannen om de goede cadeaus tevoorschijn te toveren en daarom helpen wij ze door hieronder een lijst met leuke nieuwe Nederlandstalige spellen neer te zetten.

Kinderspel

Ook voor de allerkleinsten zijn leuke spellen te vinden. Weinig spelregels, korte speelduur. Helaas lijken veel spellen vaak op een variant van Memory.

Vlotte Geesten (vanaf 6 jaar / 999Games)

Vijf voorwerpen staan midden op tafel. Een speler draait de bovenste kaart om. Iedere speler probeert nu zo snel mogelijk het voorwerp van tafel te grijpen dat op deze kaart in de juiste kleur is afgebeeld. Als dat niet kan, moeten de spelers het voorwerp grijpen dat niet op de kaart is afgebeeld en waarvan de kleur ook niet op de kaart te zien is. Wie als eerste het juiste voorwerp heeft gegrepen, legt als beloning de omgedraaide kaart voor zich op tafel en draait daarna de volgende kaart van de gedekte stapel om. Winnaar is de speler die aan het eind de meeste kaarten heeft.


Sandra's keuze: Lastig lastig lastig. Telkens als je denkt dat je het goed door hebt, maak je weer een fout. Lachen geblazen dus.


Koop Vlotte Geesten bij Bol.com

Dobble (vanaf 6 jaar / Asmodee)

55 ronde kaarten en elke 2 kaarten hebben precies 1 overeenkomend symbool. De 5 spelletjes die je er mee kunt spelen draaien allemaal om het zo snel mogelijk vinden van dit symbool. In een minuutje uitgelegd en ontzettend verslavend om te spelen, zelfs voor volwassenen.


Ronald's keuze: Je kunt dit spel zelfs met 8 spelers spelen. Iedereen die toekijkt wil het meteen ook zelf proberen. Het zit in een handzaam blikje, dus je neemt het zo overal mee naartoe.


Koop Dobble bij Bol.com

Familiespel

Een gezellig avondje in de woonkamer met een haardvuur-DVD op de achtergrond en een mobiel in de hand om te scrabbelen... natuurlijk niet! Wij hebben enkele leuke spellen waar de hele familie aan mee wil doen op het programma staan.

Quiz't (vanaf 10 jaar / University Games)

Aan de hand van 20 hints zoeken de spelers naar het antwoord op de vraag: wie, wat of waar ben ik? Om beurten vragen de spelers naar een nieuwe hint. De speler die het goede antwoord raadt, gaat vooruit op het spelbord. Hoe minder hints hij nodig heeft, hoe sneller hij de finish bereikt.

Sandra's keuze: Het lijkt het zoveelste vragen spelletje, maar dit blijkt toch wel erg leuk om te spelen. De hints variëren in bruikbaarheid en ook de volgorde waarin ze komen, speelt mee. Gegarandeerd dat iedereen een revanche wil na het eerste spelletje.

Fortuna (vanaf 10 jaar / The Game Master)

De spelers zijn Romeinen die hun dorp verlaten om te reizen naar Rome, op zoek naar welvaart en geluk. Maar er zijn vele manieren om het levensdoel te bereiken. Slijt je je dagen als een hardwerkende landarbeider die zijn geluk in een huwelijk vindt? Of leer je het vak snel en maak je veel geld met de handel in graan en wijn? Koop daarmee een eigen leger van Centurions. De Keizer zal je belonen voor je inzet, maar zonder de steun van de inwoners van Rome zul je niet overwinnen.

Ronald's keuze: Met vrij eenvoudige regels is een interessant familiespel gemaakt. Een leuk ruilsysteem van de actiekaartjes maakt het spel lastig te plannen. En natuurlijk is het ook wel handig als Vrouwe Fortuna een handje helpt. Een prachtig uitgevoerd familiespel.

Jeugdspel

Met je vrienden een avondje bij elkaar zitten twitteren? Ga eens een ander vervelen! Met deze spellen moet dat zeker lukken: elkaar dwars zitten is een van de elementen waarop we ze uitgekozen hebben. En wat is nu belangrijker... dat jij wint of dat de rest verliest?

Spacemaze (vanaf 12 jaar / Wacky Works)

In Space Maze probeer je de eerste te zijn die het relikwie uit het doolhof kan halen en terug brengt naar zijn UFO. Het relikwie bevindt midden in een doolhof. Elke speler heeft een team van 3 aliens, die alleen door deuren van bepaalde kleurencombinaties kunnen gaan. Uiteraard kun je het doolhof veranderen met behulp van actiekaarten.

Sandra's keuze: Een geslaagd debuut voor deze nieuwe ontwerper. Erg spannend wie er als eerste het relikwie bereikt. Nog even kunnen de andere spelers het tegenhouden, maar dan nadert het einde toch snel. Misschien zelfs iets te snel.

7Wonders (vanaf 10 jaar / Asmodee)

Bouw één van de zeven wereldwonderen in dit vlotte kaartspel. Het spel wordt gespeeld in 3 tijdperken. Aan het begin van elk tijdperk ontvangt elke speler 7 kaarten. Daaruit kiezen ze een kaart om een actie mee te doen. De overige kaarten worden doorgegeven. Zo krijg je telkens nieuwe kaarten. Na 6 rondes is het tijdperk voorbij en kan een nieuwe beginnen. Zodra het laatste tijdperk gespeeld is, tellen de spelers al hun bestaansmiddelen. Diegene die de meeste punten gesprokkeld heeft, wint het spel.

Ronald's keuze: Het is even wennen aan alle symbolen, maar daarna is 7Wonders een heerlijk vlot bouwspel, dat zelfs met 7 spelers nog bijna even snel te spelen is: een half uurtje. Het spel heeft niet voor niets veel prijzen in de wacht gesleept. Met even doorzetten is het zelfs met de familie nog goed te spelen.

Volwassen spel

Mens erger je niet en Monopoly zijn intussen een gepasseerd station. Er hoort uitdaging in een spel te zitten! Geen spelletjes voor beginners, maar een avondvullend programma waar je je hersens kunt kraken om te kunnen winnen.

Alba Longa (vanaf 12 jaar / Quined Games)

Alba Longa speelt zich af in het oude Italië, waar vijf stadstaten met elkaar strijden. Wie heeft als eerste 10 monumenten gebouwd en voldoende werkers? Kies zorgvuldig de dobbelstenen uit en zet je werkers in. Bouwers, boeren, priesters, alles zit er weer in. Maar pas op voor een mogelijke aanval van de andere spelers. Het spel bevat drie grote varianten, dus hier ben je voorlopig nog niet op uitgekeken.

Sandra's keuze: Alweer het inzetten van werkers zul je zeggen? Laat je er niet door afschrikken. Deze zit ook weer prima in elkaar en biedt interessante keuzes aan de spelers. Ga er lekker voor zitten, je zult niet teleurgesteld worden.

Meltdown 2020 (vanaf 8 jaar / Cwali)

Een grote ramp heeft schade toegebracht aan kerncentrales. Je hebt geen tijd te verliezen. Zet een reddingsactie op touw om je mensen te redden. Gebruik auto, bus en helikopter op de juiste wijze om zoveel mogelijk mensen te redden.

Ronald's keuze: Een heerlijk puzzelspel, waarbij je andere spelers ook nog dwars kunt zitten. En natuurlijk heb je ook een beetje geluk nodig. De regels heb je zo door, nu nog uitvogelen hoe je ze het beste toepast.

Twee-persoons spel

Voor elk wat wils. Een kort spel wat om herhaling vraagt of toch liever een avondvullend programma waarbij list en bedrog een belangrijke factor spelen? Daarvoor hoef je echt niet met veel mensen om de tafel te zitten.

Mondriaan 2020 (vanaf 8 jaar / Cwali)

Twee spelers maken samen een Mondriaan kunstwerk. Door het aanleggen van tegels met de kleuren rood, geel en blauw, wordt het kunstwerk steeds groter. Uiteraard moeten de tegels goed passen. En hoe groter de gekleurde vakken waar op wordt aangesloten, hoe meer punten het oplevert. Het lijkt zo simpel.

Sandra's keuze: Wie is er bang voor rood, geel en blauw? Niemand toch? Maak er wat moois van. En als het niet bevalt, doe je het nog een keer over.

Revolver (vanaf 12 jaar / White Goblin Games)

Het is 1892, het Wilde Westen. De bank in is overvallen. Vele onschuldige burgers zijn op gruwelijke wijze om het leven gekomen in de regen van kogels toen de overvallers wild om zich schoten bij hun aftocht uit het ooit zo rustige stadje. Colonel Ned McReady en zijn mannen zijn belast met de taak de nietsontziende bandiet Jack Colty en zijn bende voor eens en altijd te stoppen.

Ronald's keuze: Een spel waarbij de spelers verschillende kaarten en doelen hebben en dus ook op een andere manier moeten spelen. Weet de bandiet te ontkomen of kan de kolonel op tijd alle bandieten te grazen nemen. Een spannend kaartspel.

Budget-vullers

Joehoe... het geld is nog niet op. Enkele kleine spelletjes moet nog wel kunnen lukken, toch? De laatste 10 euro besteden we aan een leuk kaartspelletje.

Wizard (vanaf 10 jaar / 999Games)

In dit spannende spel krijg je elke ronde 1 kaart meer. Je probeert steeds precies te voorspellen hoeveel slagen je haalt. Is je voorspelling correct, dan krijg je 20 punten plus 10 punten per slag. Heb je het niet goed, dan krijg je 10 minpunten voor elke slag die naast je voorspelling zit. De speler met de meeste punten wint het spel.

Sandra's keuze: Nu eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar. Boerenbridge, maar dan uitgebreid met 4 wizards. Een geweldig verslavend kaartspel. Begin er maar niet aan, want anders speel je voorlopig niets anders.

Koop Wizard bij Bol.com

Dweebies (vanaf 8 jaar / White Goblin Games)

Leg om beurten een dweebie aan en probeer daarbij rijen in te sluiten tussen twee dezelfde dweebies. Dan scoor je namelijk al de kaarten van deze rij.

Ronald's keuze: Super eenvoudige regels. Snel te beginnen. Leuke tekeningen. Dit kun je overal op tafel leggen. Ook leuk op vakantie.

Koop Dweebies bij Bol.com