Woordzoeker

Spelinformatie

Titel Woordzoeker

Uitgever Goliath

Aantal spelers 2 tot 4

Leeftijd vanaf 7 jaar

Speelduur 20 minuten

Taal Nederlands

Materiaal 1 speelbord, 10 dubbelzijdige speelkaarten, 1 totem, 4 x 70 fiches, spelregels

Geschreven door Ronald, augustus 2011

Introductie

De bekende woordzoekers uit puzzelboekjes nu in spelvorm. Wie vindt als eerste de meeste woorden?

Spelverloop

Het spelbord is eenvoudig op te bouwen. Kies een van de 10 dubbelzijdige woordenkaarten. Leg deze op de draaischijf, leg daarop de transparante schijf en daaroverheen de groene ring.

Draai de groene ring zo, dat in de opening een groen veldje te zien is. Vergeet niet de totem onder het bord vandaan te halen.

Bij aanvang van het spel wordt de groene ring kloksgewijs verder gedraaid, tot het volgende woord in de opening zichtbaar is. Iedereen zoekt nu gelijktijdig naar dit woord. Het kan in alle richtingen staan, maar altijd in een rechte lijn. Zodra je het woord gevonden hebt, knijp je in de totem en zegt waar het woord is. Nu mag je gekleurde fiches van je eigen kleur op de letters leggen. Als er al fiches van andere spelers op de letters liggen, dan worden deze weggehaald. (Als er nu incomplete woorden ontstaan, dan worden deze fiches ook verwijderd.) De schijf wordt vervolgens verder gedraaid en het volgende woord kan gezocht worden.

Het spel eindigt als alle woorden gevonden zijn, of als een speler al zijn fiches op het bord heeft. De speler met de meeste fiches op het bord heeft dan gewonnen.

Waardering

Wat een leuk idee om van woordzoekers een spel te maken. Dat had je zelf kunnen bedenken. De uitvoering is prima en doordat het bord telkens draait, zit iedereen wel eens op zijn kop te kijken. Een leuk familiespel. Voldoende.

Opmerking Ronald

  • Het is een leuke speelse oefening om te leren lezen. Het is gemakkelijk met de hele familie te spelen.

  • De regel dat incomplete woorden ook verwijderd moeten worden is een beetje lastig. Geen idee waarom die is toegevoegd en ik zou hem lekker achterwege laten. De totem laten we meestal ook weg. Het is vaak makkelijker om gewoon te roepen. Dan krijg je in ieder geval geen scherpe nagels van een andere speler in je hand en vliegen de fiches niet per ongeluk van het bord.

  • Er is ook een uitbreidingsset met 10 nieuwe dubbelzijdige woordenkaarten verkrijgbaar.

Een woordenkaart

Links


Met dank aan Goliath voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.