Ducosim

16-09-2023

Ducosim Zomerbeurs 2023


Geschreven door Ronald, september 2023

Op zaterdag 16 september 2023 was het weer tijd voor een Ducosim beurs in de Flint in Amersfoort.

De beurs begon rustig. De demotafels stonden klaar, in afwachting van de bezoekers. Er werden veel spellen bij de Bring & Buy gebracht. Zo wisselden diverse spellen van eigenaar. 

Auteur Paul ten Hout toont trots de tweede editie van het racespel Race Pace. De vakjes op het spelbord stellen het aantal rondes voor. Er wordt door middel van een kaart bepaald welk circuit er wordt gereden en dus hoeveel vakjes het spel duurt. Bij elk circuit wordt ook het weer bepaald door een deck kaarten samen te stellen, waarin een aantal regenkaarten zitten.

Het spel draait vooral om het afstellen van je auto en natuurlijk het winnen van de race.

The Game Master demonstreerde het nieuwe Adventure Land. Het is een luchtig kaartspel, waarbij je elkaar af en toe lekker kunt dwars zitten. De spelers beginnen met een klein avonturenpark en breiden dit uit met diverse attracties in 5 verschillende thema's om zoveel mogelijk likes te verzamelen. Misschien komt de VIP ook wel langs en verkoop je flink wat merchandise. 

Elke ronde is er een veiling, waarbij je een nieuwe attractie, actie of personeel kunt aanschaffen. Je biedt met het geld dat je beschikbaar hebt (en dus niet in je kluis ligt). De winnaar van de veiling kiest als eerste een kaart en voert beschikbare acties uit. Heb je ten minste 2 attracties in hetzelfde thema, dan komt de VIP naar je park. Heeft iemand meer attracties in hetzelfde thema, dan loopt de VIP over. Zolang je de VIP hebt, moeten andere spelers je geld betalen als ze een attractie in dat thema bouwen. Eenmaal per beurt (en maximaal 4 maal per spel) kun je met 10 geld uit je kluis een winkel van een bepaald thema kopen, een klusjesman of een opdrachtkaart. Aan het eind van je beurt mag je beschikbaar geld in je kluis stoppen. Daar is het veilig. Als iedereen zijn beurt heeft gedaan, is het tijd voor inkomsten: 2 dobbelstenen bepalen welke attracties geld opleveren. Heeft iemand een winkel van het thema waar anderen geld voor vangen, dan gaat er een deel van de inkomsten naar de winkeleigenaar. 

Ravensburger heeft een nieuw Adventure Book Game: The Lord of the Rings.

Het is een coöperatief spel, waarin de spelers samen het verhaal van de film naspelen met prachtige afbeeldingen uit de film. Het spelbord is een boek, waarin je verschillende hoofdstukken probeert uit te spelen (in totaal 8). Tijdens het spel kun je gebruik maken van The One Ring. Dat geeft je voordelen, maar op het corruptiespoor nader je dan wel het einde. We hebben vier hoofdstukken gespeeld, maar de ring naderde al snel het einde, wat een verlies zou betekenen.

Het spel komt vooralsnog niet in het Nederlands uit, maar deze Engelse versie heeft goed te begrijpen teksten.

Aan de linkerkant staan enkele bijzondere spelregels, die voor dit hoofdstuk van toepassing zijn. Aan de rechterkant staan de verschillende missies die moeten worden uitgevoerd. Soms mag je de volgorde zelf weten, maar soms moeten eerst bepaalde missies zijn uitgevoerd, voordat een andere kan worden gedaan. Vaak heb je bepaalde kaartcombinaties nodig om de missies te volbrengen. Deze zul je bij elkaar moeten verzamelen en met elkaar moeten ruilen. De kaarten kun je voor verschillende zaken inzetten en daarin zul je een keus moeten maken. 

We hebben vier hoofdstukken gespeeld, voordat het tijd was voor wat anders. Alle hoofdstukken hebben we goed doorstaan, maar we hebben wel veel gebruik van de ring moeten maken, waardoor deze flink was opgeschoven op het corruptiespoor.

Inmiddels was het gezellig druk geworden en werd er veel gespeeld. Het speelplezier werd kort onderbroken door een oproep van Ducosim. Er is dringend behoefte aan bestuursleden en vrijwilligers. Lijkt het je leuk een steentje bij te dragen een de spellenwereld, neem dan contact op met Ducosim.